ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό ασφυκτικό κλοιό η Οδησσός – Σημάδια ότι πλησιάζει η μεγάλη επίθεση στο Κίεβο

tank ukraine art

Όλο και περισσότερο σφίγγει η «ρωσική δαγκάνα» γύρω από το Κίεβο, καθώς η κινητικότητα που επιδεικνύουν τα ρωσικά στρατεύματα το τελευταίο 24ωρο δείχνει πως πλησιάζει η τελική επίθεση με στόχο την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας. Έχοντας θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο τους την πλειονότητα των μεγάλων αστικών κέντρων της Ανατολικής Ουκρανίας, αλλά και των βασικών ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, με εξαίρεση, μέχρι ώρας, την Οδησσό, η Μόσχα εμφανίζεται να επικεντρώνει σταδιακά στην επίτευξη του βασικού της σκοπού, που δεν είναι άλλος από τον έλεγχο των βασικών διοικητικών, στρατιωτικών και κυβερνητικών δομών της χώρας.

 

Ήδη οι Ρώσοι εμφανίζονται ημέρα με την ημέρα να κλείνουν τις βασικές διόδους προς την ουκρανική πρωτεύουσα, εξακολουθώντας ωστόσο να κινούνται με σχετικά αργούς ρυθμούς, θέλοντας, σύμφωνα με αναλυτές, να διευκολύνουν τον πληθυσμό που θέλει να εγκαταλείψει την πόλη, προκειμένου αυτή να αδειάσει έτσι ώστε να μειωθούν κατ’ επέκταση και οι απώλειες μεταξύ των αμάχων. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως εντάσσεται και η στάση αναμονής που τηρεί αφενός η μεγάλη φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων μήκους 45 χλμ η οποία βρίσκεται από την πλευρά του άξονα του ποταμού Δνείπερου, στα ανατολικά του, αφετέρου και η δεύτερη μικρότερη φάλαγγα που κινείται δυτικά του ποταμού, με προέλευση από τη Λευκορωσία. Η απουσία της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία αποφεύγει να σηκώσει τα μαχητικά της λόγω της ρωσικής συντριπτικής υπεροχής στον αέρα, δίνει, άλλωστε, τον απαραίτητο χρόνο στις ρωσικές επίγειες δυνάμεις όχι μόνο να αναπτυχθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά και να σταθμεύουν επί μέρες, χωρίς να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να αποτελέσουν εύκολο στόχο μίας τυχόν ουκρανικής αεροπορικής επιδρομής.

Την ίδια στιγμή, στο διαδίκτυο έχουν αρχίσει να διακινούνται βίντεο, που δείχνουν ρωσικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου BMP-2 και T-80BVM, να εισέρχονται στα περίχωρα του Κιέβου, λαμβάνοντας θέσεις μάχης. Μέσα στις προθέσεις των Ρώσων είναι, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, αφού ολοκληρώσουν τις επιχειρήσεις που έχουν σε εξέλιξη για την κατάληψη όλων των μεγάλων πόλεων της Νότιας και Ανατολικής Ουκρανίας, να συγκεντρώσουν και να στρέψουν το σύνολο των δυνάμεων τους στο Κίεβο. Να σημειώσουμε πως από τις μεγάλες πόλεις, το τελευταίο, επί τους ουσίας, «οχυρό» που έχει απομείνει υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, είναι η Οδησσός, η οποία εδώ και λίγα 24ωρα έχει σχεδόν περικυκλωθεί από υπέρτερες ρωσικές δυνάμεις, με τον ρωσικό στόλο να έχει ήδη επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στην περιοχή. Σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων και ενόσω βρισκόμαστε στην 13η ημέρα της εισβολής, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πλέον αναπτύξει στην Ουκρανία σχεδόν το 100% των τουλάχιστον 150.000 στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί εκτός της χώρας πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ