ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πολιτικές αντιδράσεις μετά την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex

Facebook
Twitter
Με ανακοινώσεις τους πολιτικοί φορείς της αντιπολίτευσης καταλογίζουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, μετά από καταγγελίες για επαναπροωθήσεις.

Με δήλωσή του ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Νεκτάριος Σαντορινιός και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου, τονίζει πως: «Με ιδιαίτερο κρότο ανακοινώθηκε σήμερα η είδηση της παραίτησης του επικεφαλής της Frontex Fabrice Leggeri αφού ήρθε ως επιστέγασμα ε​πιβεβαίωσης των πληροφοριών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας εδώ και μήνες σχετικά με την εμπλοκή του Οργανισμού σε παράνομες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα και ενέργειες καταπάτησης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου..

Η παραίτηση αυτή οδηγεί σε διασυρμό την χώρα. Είναι προφανές πια ότι η τακτική των pushbacks δεν ήταν μόνο αποκύημα της φαντασίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας καταπολέμησης απάτης αλλά και πολλών έγκριτων ξένων εφημερίδων μιλούν για «γνωστές πρακτικές παράνομων επαναπροωθήσεων που λάμβαναν χώρα εις γνώση των τοπικών αρχών».

Μετά από το εν εξ εξελίξει αυτό σκάνδαλο των πρακτικών της Frontex που οδήγησε στην παραίτηση Leggeri, όχι μόνο το Υπουργείο Ναυτιλίας που προφανώς έχει την κύρια ευθύνη, αλλά η ίδια η Κυβέρνηση της ΝΔ, οφείλει να δώσει άμεσες εξηγήσεις για την φερόμενη εμπλοκή της χώρας μας σε ενέργειες που αντίκεινται στο δίκαιο της Θάλασσας, συνιστούν προσβολή στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, παραβιάζουν ευθέως τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες δικαίου.

Η περίπτωση των πρακτικών της Frontex επί των ημερών Liggerie κακοφόρμησε. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί πια. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλει να πει στον ελληνικό λαό τι είδους εντολές έδινε στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και αν, για να υπηρετήσει τις ιδεοληψίες της, άφησε τη χώρα μας να συνδεθεί με ένα εγκληματικό σύστημα επαναπροωθήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα εκθέτοντας τα στελέχη του Λ.Σ. σε νομικές συνέπειες. Τα στελέχη του Λ.Σ έχουν αποδείξει τις ευαισθησίες τους, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον διεθνή διασυρμό της χώρας.

Απαιτείται άμεσα να ξεκινήσει επείγουσα έρευνα για όλες τις υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί καθώς η ανάληψη της ευθύνης από την πολιτική ηγεσία, μιας και είναι τόσο ο φυσικός όσο και ο ηθικός αυτουργός των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου».

Με σχόλιό του στο twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας του ΜΕΡΑ25, αναφέρει: «Η παραίτηση του κ. Leggeri δεν αρκεί. Αν πράγματι η Frontex παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο συμμετέχοντας σε παράνομες “επαναπροωθήσεις”, τότε θα πρέπει να διωχθεί ποινικά μαζί με τους συνεργάτες του αλλά και με πολιτικούς που τους εξώθησαν σε αυτή την αποτρόπαια πρακτική».

Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι – Πράσινοι επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους: «Ο κ. Λετζέρι παραιτήθηκε, μήπως πρέπει επιτέλους να παραιτηθεί και ο κ. Μηταράκης;

Τέσσερις μήνες μετά τη βράβευση του Διευθυντή της Frontex, κ. Λετζέρι με τη “Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β’ Τάξης”, από τον κ. Μηταράκη, ο κ. Λετζέρι υπέβαλε την παραίτηση του υπό το βάρος των αποκαλύψεων για συγκάλυψη από την πλευρά της Frontex επανειλημμένων περιστατικών επαναπροωθήσεων.

Όπως έχουμε σημειώσει στο παρελθόν, σχετική έκθεση επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου σημείωνε ότι όχι μόνο η Frontex γνώριζε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δεν αντέδρασε και κατάλληλα για να τις αποτρέψει. Έτσι φαίνεται ότι δικαιολογείται και η βράβευση του κ. Λετζέρι από την ελληνική κυβέρνηση με ένα βραβείο που δόθηκε για πρώτη φορά, μετά από πρωτοβουλία του κ. Μηταράκη.

Ο Μιχάλης Μπάκας, Συντονιστής του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου των Οικολόγων Πράσινων, δήλωσε σχετικά: «Αναμενόμενη ήταν η παραίτηση του κ. Λετζέρι μετά από τις καταγγελίες που συνεχίζονται κάθε μέρα για την ευθύνη της Frontex αναφορικά με τη συγκάλυψη επαναπροωθήσεων και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Λετζέρι στην επιστολή παραίτησης του ο οποίος σημειώνει: “η αποστολή/εντολή της Frontex έχει αλλάξει σιωπηλά, αλλά ουσιαστικά”.

Με λίγα λόγια, ο κ. Λετζέρι μας λέει παραπονούμενος ότι δεν είχε καταλάβει ότι η προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν σημαντική για τη λειτουργία της Frontex, το οποίο ελπίζουμε να κατανοήσει ο επόμενος Διευθυντής της. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις που συνεχίζονται στα σύνορα της. Δυστυχώς για εμάς στην Ελλάδα δεν παραιτήθηκε και ο κ. Μηταράκης, που εξακολουθεί να εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούμε την άμεση παραίτηση του κ. Μηταράκη και καλούμε για μια ακόμη φορά την Ελληνική Κυβέρνηση να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top