ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία: Καταρρέει η κυβέρνηση Ντράγκι -Προς πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο

Facebook
Twitter

Η κυβέρνησή του Ντράγκι καταρρέει καθώς του «γύρισαν την πλάτη» τρία μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού του συνασπισμού, και συγκεκριμένα τα: Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Πέντε Αστέρια, τα οποία απείχαν της διαδικασίας.

Ιταλία: Οι όροι που έθεσαν Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα στον Ντράγκι -Ζητούν αποκλεισμό των Πέντε Αστέρων
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε μόλις 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά σε σύνολο 321, καθώς τα τρία προαναφερθέντα κόμματα δεν έλαβαν μέρος στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Η Ιταλία στροβιλίζεται σε πολιτική δίνη, οδεύοντας όπως όλα δείχνουν προς πρόωρες εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία στις 2 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να μεταβεί σήμερα Πέμπτη στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο για να επιβεβαιώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Έως ότου υπάρξει τυπική παραίτηση, το κυβερνητικό σχήμα δεν αλλάζει. Όπως είχε ήδη προγραμματιστεί, σήμερα στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει στην ιταλική Βουλή η γενική συζήτηση για τις κινήσεις του πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, χωρίς δική του παρέμβαση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να μην διεξάγει γύρο διαβουλεύσεων με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας αλλά και με τα κόμματα και να διαλύσει αμέσως τη Γερουσία.

 

Πολιτικό χάος και σενάρια πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο
Το πρώτο από τα πιθανά ενδεχόμενα θέλει τον Ντράγκι να παραμένει στη θέση του μέχρι την έλευση της νέας κυβέρνησης, χωρίς να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Η δεύτερη πιθανότητα είναι ο Ντράγκι να υποβάλει την παραίτησή του στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ο αρχηγός του κράτους να του ζητήσει να παραμείνει στη θέση του για τον χειρισμό των ζητημάτων της επικαιρότητας.

Η εξαιρετικά απίθανη εναλλακτική είναι να σχηματίσει ο αρχηγός του κράτους μια προσωρινή κυβέρνηση που θα διοικήσει τη χώρα μέχρι περάσει στις εκλογές. Το τέταρτο -και πιο πιθανό, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ- σενάριο είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για το φθινόπωρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Corriere della Sera, δύο πιθανές ημερομηνίες για τις πρόωρες εκλογές είναι είτε η 2α ή 9η Οκτωβρίου. Σίγουρα, όμως, δεν θα διεξαχθούν πριν τις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς ξεκινούν οι εορτασμοί της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς.

Χθες Τετάρτη, πάντως, ο Ντράγκι είχε αναπτερώσει τις ελπίδες των αγορών για σταθερότητα, ανακοινώνοντας τον έναν όρο που θα τον κρατούσε στην κυβέρνηση, δηλαδή την ενότητα, η οποία, όμως, δεν επετεύχθη.

Θλιβερή μέρα για την γειτονική χώρα
Ο Μάριο Ντράγκι είχε ξεκαθαρίσει πως είναι έτοιμος να συνεχίσει αλλά με τους δικούς του όρους, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι τα πολιτικά κόμματα του ευρέως κυβερνητικού συνασπισμού θα συμπτυχθούν πίσω από ένα «σύμφωνο εμπιστοσύνης» για να στηρίξουν την κυβέρνηση, η οποία απειλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Κίνημα 5 Αστέρων.

Ο γενικός γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, δήλωσε πως σήμερα (χθες Τετάρτη) είναι μία «θλιβερή και δραματική ημέρα» για την Ιταλία, επισημαίνοντας πως πλέον η χώρα πρέπει να οδεύσει προς εκλογές.

«Μας έχουν δείξει την ‘πόρτα’. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε» είπε χθες ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, υποστηρίζοντας ότι το -βαθιά διαιρεμένο- κόμμα του «έχει γίνει στόχος πολιτικής επίθεσης».

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top