ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Συνελήφθησαν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι και ένας εκ των στενών συνεργατών του

MixCollage 10 Jan 2024 12 53 AM 7167
Η πολωνική αστυνομία συνέλαβε στο προεδρικό μέγαρο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι και τον συνεργάτη του Μάτσεϊ Βόισικ, εκτελώντας δικαστική απόφαση να τους οδηγήσουν στη φυλακή, κλιμακώνοντας έτσι την αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Αντρέι Ντούντα και της νέας κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρωθυπουργός Τουσκ είχε κατηγορήσει νωρίτερα τον πρόεδρο Ντούντα για παρακώλυση της δικαιοσύνης, αφότου οι δύο βουλευτές του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) εμφανίστηκαν στο προεδρικό μέγαρο.

Τον Δεκέμβριο, η πολωνική δικαιοσύνη καταδίκασε τον Μάριους Καμίνσκι και τον Μάτσεϊ Βόισικ σε φυλάκιση δύο ετών για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους, σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2007. Τότε επικεφαλής του γραφείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Καμίνσκι είχε διατάξει έρευνα που κρίθηκε παράνομη εναντίον ενός μέλους του κυβερνώντος συνασπισμού. Είχε επίσης διατελέσει συντονιστής των μυστικών υπηρεσιών ενώ, στα μάτια των επικριτών του, ενσάρκωνε τις αυταρχικές τάσεις στους κόλπους του εθνικιστικού κόμματος PiS.

Το απόγευμα της Δευτέρας, δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των δύο πολιτικών. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι είναι αθώοι, επικαλούμενοι την απονομή χάριτος το 2015 από τον πρόεδρο Ντούντα, την οποία αμφισβήτησε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το απόγευμα Καμίνσκι και Βόισικ εμφανίστηκαν στον προαύλιο χώρο του προεδρικού μεγάρου για μια σύντομη δήλωση προς τον Τύπο. «Δεν κρυβόμαστε, είμαστε εδώ με τον πρόεδρο. Γνωρίζουμε ότι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν έρθει για να μας συλλάβουν», είπε ο Καμίνσκι στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας: «Αν καταλήξουμε στη φυλακή, θα είμαστε πολιτικοί κρατούμενοι».

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάρτσιν Κιερβίνσκι σχολίασε πως «όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

Έξω από το προεδρικό μέγαρο συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν εκατοντάδες υποστηρικτές του κόμματος PiS, φωνάζοντας «Ντροπή» και «Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους». Εκπρόσωπος του PiS, χαρακτήρισε τις συλλήψεις «απαγωγές» και «παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων».

Το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο κυβερνούσε την Πολωνία από το 2015 δεν εξασφάλισε στις εκλογές του Οκτωβρίου την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μια συμμαχία φιλοευρωπαϊκών κομμάτων υπό τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε την εξουσία, φιλοδοξώντας να βάλει τέλος στην πολυετή αντιπαράθεση μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών.

You may also like

28390636 ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ – Απελπιστική κατάσταση, λένε οι ΗΠΑ μετά τους 112 νεκρούς στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ απαντά: Εμείς δεν σκοτώσαμε πάνω από δέκα

Την ώρα που Ισραήλ και Χαμάς παρουσιάζουν διαφορετικές εκδοχές για την τραγωδία με 112 νεκρούς μέσα στην πόλη της Γάζας, ο πρόεδρος ...

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ