ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Το μυστικό παρεκκλήσι της Παναγίας Σουμελάς που προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον

Facebook
Twitter
Στην Παναγία Σουμελά, στο περίφημο μνημείο της Τραπεζούντας στον Εύξεινο Πόντο, επέστρεψαν οι εξειδικευμένοι αναρριχητές, αμέσως μόλις σταμάτησαν οι χιονοπτώσεις.

Άρχισαν λοιπόν και πάλι τα αναστηλωτικά έργα της τελευταίας φάσης των εργασιών, που περιλαμβάνει τη στερέωση όλων των επικίνδυνων βράχων.

Τα πρώτα συνεργεία μπήκαν στην Παναγία Σουμελά στις 22 Σεπτεμβρίου 2015. Στις 25 Μαΐου 2019 παραδόθηκε τμήμα του μνημείου (μέχρι την πρώτη αυλή), ενώ στις 28 Ιουλίου 2020 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας έκοψε την… κορδέλα στο 65% του έργου.

Ωστόσο, στον αρχικό σχεδιασμό υπάρχει η τρίτη φάση των εργασιών, αυτή που είναι σε εξέλιξη.

soymela parekklisi

Το περίφημο μυστικό παρεκκλήσι

Κατά τη διάρκεια της πρώτης αναστηλωτικής φάσης, στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2017, μέσα στο μοναστικό συγκρότημα πάνω στην πλαγιά ανακαλύφθηκε μέσω ενός κρυφού περάσματος ένα παρεκκλήσι, που προσέλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Όπως γράφει η Daily Sabahη τεχνική εταιρεία που ανέλαβε το αναστηλωτικό έργο ετοιμάζει πρόταση προς το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας που αφορά το παρεκκλήσι, το οποίο ήταν ήδη γνωστό σε κυνηγούς θησαυρών και λαθρανασκαφείς.

Η πρόταση, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι να κατασκευαστεί ένα ξύλινο μονοπάτι, ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση όταν ανοίξει για πρώτη φορά για το κοινό. Επιπλέον, προβλέπεται να γίνει αποκατάσταση των τοιχογραφιών και επισκευή της σκεπής.

«Με την προσθήκη του παρεκκλησιού, η Παναγία Σουμελά αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες», όπως τονίζεται στο δημοσίευμα.

soymela parekklisi toixografies 4

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top