Πώς ένα σακουλάκι γαριδάκια μπορεί να φέρει την καταστροφή

Facebook
Twitter
CheetosCrop-768x474

Οι οδηγίες είναι σαφείς: Πριν την είσοδό σας στο Εθνικό Πάρκο Carlsbad Caverns στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δε μεταφέρετε φαγητό μαζί σας. Επιτρέπεται το απλό νερό, όχι εκείνο με γεύσεις ή άλλου είδους ποτά. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων, τσίχλας, μέντας, καραμέλας ή οποιουδήποτε προϊόντος που θα μπορούσε να προσελκύσει ζώα στο σπήλαιο από όπου δεν μπορούν να διαφύγουν. Κατανοητό; Ακόμα και ένα 5χρονο παιδί μπορεί να ακολουθήσει κατά γράμμα τις συστάσεις των αρμοδίων. Και όμως, για έναν επισκέπτη τίποτα δεν ήταν αυτονόητο, αφού όχι μόνο πέρασε στο σπήλαιο παραβαίνοντας τον αρχικό κανόνα, αλλά έριξε και σακούλα με σνακ στο έδαφος.

Μπορεί να ακούγεται παράπτωμα ήσσονος σημασίας, εντούτοις ακόμα και κάτι που μοιάζει τόσο ασήμαντο είναι εξαιρετικά σημαντικό για το εύθραυστο οικοσύστημα του σπηλαίου, το οποίο χαρακτηρίζεται ένα από τα πιο προσιτά και καλύτερα διατηρημένα σπηλαιολογικά συγκροτήματα στον κόσμο.

Σε μακροσκελή ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Εθνικού Πάρκου στο Facebook τονίζεται ότι μικροί και μεγάλοι αφήνουν τον αντίκτυπό τους όπου και αν πάνε και ο τρόπος που επιλέγουν να αλληλεπιδρούν με τους άλλους έχει επιπτώσεις, εκείνες που είναι αδύνατο να αποφευχθούν και άλλες που μπορούν να αποφευχθούν. Ανάμεσα στις τελευταίες είναι κι η απόρριψη σακούλας με γαριδάκια.

Carlsbad Caverns 1
Photo: Facebook/ Carlsbad Caverns National Park/ Η σακούλα με τα γαριδάκια

Στο κείμενο γίνεται λόγος για «τυχαίο» γεγονός, αλλά και πάλι αυτό το μικρό περιστατικό είχε τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον του σπηλαίου, το οποίο σχηματίστηκε πριν εκατομμύρια χρόνια και στο εσωτερικό του φιλοξενείται μία από τις μεγαλύτερες αποικίες νυχτερίδων στη χώρα.

Το επεξεργασμένο καλαμπόκι των σνακ μαλάκωσε πολύ από την υγρασία του χώρου, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για να φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή και μύκητες. Οι γρύλοι του σπηλαίου, τα ακάρεα, οι αράχνες και οι μύγες έσπευσαν να απολαύσουν το λαχταριστό γεύμα, ενώ η μούχλα που σχηματίστηκε εξαπλώθηκε σε κοντινά σημεία, με τους φύλακες να χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά για την αφαίρεση των υπολειμμάτων, της σακούλας και της μούχλας από την επιφάνεια του σπηλαίου.
Carlsbad Caverns 2
Photo: Facebook/ Carlsbad Caverns National Park

«Μεγάλοι ή μικροί, όλοι μας αφήνουμε αντίκτυπο όπου κι αν πάμε. Ας αφήσουμε όλοι τον κόσμο καλύτερο από ό,τι τον βρήκαμε», καταλήγει το κείμενο του Εθνικού Πάρκου, με δεκάδες σχολιαστές να επιρρίπτουν ευθύνες στον απρόσεκτο επισκέπτη που δεν ακολούθησε τους κανόνες απειλώντας με τις πράξεις του το σπήλαιο.

Ένας από τους οδηγούς του πάρκου, ο Τζόζεφ Γουάρντ, μιλώντας στο Forbes εξήγησε ότι κάποιος επισκέπτης έκρυψε τη σακούλα παρότι είχε ενημερωθεί για την απαγόρευση εισαγωγής φαγητού ή ποτού στο χώρο.

Ενδεχομένως, να είχε επισκεφθεί προηγουμένως το μοναδικό σημείο στο πάρκο, το Underground Lunchroom, όπου οι επισκέπτες επιτρέπεται να καταναλώσουν σάντουιτς και ροφήματα. Η πτέρυγα εκείνη καθαρίζεται από το προσωπικό διεξοδικά για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν παραμείνει υπολείμματα φαγητού.

Carlsbad Caverns 3
Photo: Facebook/ Carlsbad Caverns National Park

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς για πόσο χρονικό διάστημα η σακούλα με τα γαριδάκια βρισκόταν στο σημείο. Εμείς οι φύλακες περνάμε και σκουπίζουμε ολόκληρο το μονοπάτι κάθε βράδυ για να βεβαιωθούμε ότι όλοι είναι έξω από τη σπηλιά και για να καθαρίσουμε τα σκουπίδια κατά μήκος του μονοπατιού», πρόσθεσε ο Γουάρντ και εξήγησε πως το φαγητό μπορεί να προσελκύσει ακόμα και ανεπιθύμητους επισκέπτες όπως ρακούν.

Βέβαια, τα γαριδάκια δεν αποτελούν το μοναδικό πρόβλημα αφού οι περίπου 2.000 άνθρωποι που επισκέπτονται καθημερινά το σπήλαιο «χάνουν» και άλλα αντικείμενα όπως περιτυλίγματα και χάρτες. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, οι φύλακες αναγκάζονται να καθαρίσουν ακόμα και ανθρώπινα απόβλητα!

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top