Πώς η Χεζμπολάχ αντεπιτίθεται μετά τα απανωτά χτυπήματα του Ισραήλ

Facebook
Twitter
xezmpolah2

Μετά από την επίθεση των βομβητών, την δολοφονία του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και τα απανωτά χτυπήματα στο Λίβανο, η οργάνωση αντεπιτίθεται, εξαπολύοντας ενέδρες κατά των ισραηλινών στρατευμάτων στο Λίβανο και αυξάνοντας τα πλήγματα με drones και πυραύλους μέσα στο Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιθέσεις δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ αν και αποδυναμωμένη από τα ισραηλινά πλήγματα είναι ακόμη ικανή να μετατρέψει τη φονικότερη σύγκρουση με το Ισραήλ σε μακρόχρονη τριβή. Η οργάνωση δείχνει στο Τελ Αβίβ ότι η εισβολή στο Λίβανο που είχε στόχο να εκτοπίσει εκατοντάδες ανθρώπους, αντί να σταματήσει τις επιθέσεις, τις αυξάνει.

Η ικανότητα ανασύνταξης της Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, παρά τα απανωτά χτυπήματα αν και οι πύραυλοι της Χεζμπολάχ έχουν προκαλέσει μόνο περιορισμένες ζημιές και λίγες απώλειες, έχουν εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από το βόρειο Ισραήλ και έχουν εξαντλήσει τους ισραηλινούς πόρους, καθώς το Ισραήλ δαπανά μεγάλα ποσά για την αναχαίτισή τους.

Οι περισσότερες επιθέσεις της αναχαιτίζονται από την ισραηλινή αεράμυνα, λέει ο ισραηλινός στρατός, με κόστος περίπου 100.000 δολάρια ανά drone και έως και αρκετά εκατομμύρια δολάρια για κάθε πύραυλο που καταρρίπτεται. Ακόμα κι έτσι, η Χεζμπολάχ δείχνει την ικανότητά της να ανασυντάσσεται γρήγορα υπό πίεση.

Οι ένοπλες μονάδες της έχουν εκπαιδευτεί να λειτουργούν με κάποιο βαθμό αυτονομίας, γεγονός που τους διευκολύνει να συνεχίσουν να πολεμούν ακόμη και όταν σκοτώνονται κορυφαίοι ηγέτες και απενεργοποιούνται οι εσωτερικές επικοινωνίες, λένε στρατιωτικοί αναλυτές.

Αυτή η ικανότητα επιβίωσης και συνέχισης της μάχης αυξάνει τον κίνδυνο το Ισραήλ να στείλει τον στρατό του σε μια αιματηρή και παρατεταμένη σύγκρουση.

Τι λένε οι αναλυτές

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν επίσης υποβαθμίσει την πυραυλική δύναμη της Χεζμπολάχ. Η ισραηλινή επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υποκλοπών και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που βουίζουν συνεχώς στον ουρανό πάνω από τον Λίβανο, έχουν καταστήσει δύσκολη για την ομάδα τη χρήση των εκτοξευτών πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Ακόμη, αναφέρουν ότι η ομάδα εξακολουθεί να είναι σε θέση να εισάγει περισσότερα όπλα για να αντικαταστήσει κάποια από αυτά που έχουν καταστραφεί, κυρίως μέσω των συνόρων της με τη Συρία, και διαθέτει διαδικασίες για την αντικατάσταση των ανώτερων ηγετών που σκοτώνονται.

«Πρόκειται για μια ομάδα που προσαρμόζεται. Είναι πολύ έξυπνη. Είναι πολύ αποφασισμένη. Είναι πρόθυμοι να αναλάβουν απώλειες. Δεν θα υπολόγιζα ποτέ τη Χεζμπολάχ, αλλά νομίζω ότι έχει πληγεί πολύ σκληρά», δήλωσε ο Ντάνιελ Μπάιμαν, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον και πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Χεζμπολάχ έχει δείξει ότι μπορεί να επεκτείνει τις επιθέσεις της βαθύτερα στο Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 22ας Σεπτεμβρίου, περίπου μια εβδομάδα μετά την επίθεση του Ισραήλ με τον βομβητή, το μέσο βάθος ενός χτυπήματος της Χεζμπολάχ ήταν περίπου 17 μίλια μέσα στο Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία από το Armed Conflict Location and Event Data και τα οποία συνέταξε το CSIS.

Ανταρτοπόλεμος

Η πραγματική δοκιμασία, τόσο για τον ισραηλινό στρατό, όσο και για τη Χεζμπολάχ είναι πιθανό να έρθει ακόμα, εάν και όταν οι ηγέτες του Ισραήλ επιλέξουν να στείλουν τις δυνάμεις τους βαθύτερα στο έδαφος του Λιβάνου, όπου οι μαχητές της Χεζμπολάχ θα έχουν το πλεονέκτημα να πολεμούν στο έδαφός τους.

Μέχρι στιγμής, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισέλθει σε τουλάχιστον οκτώ χωριά, όλα εντός ενός μιλίου από τα σύνορα, σύμφωνα με δηλώσεις του Ισραήλ, της Χεζμπολάχ και τον γεωγραφικό εντοπισμό των ισραηλινών στρατιωτών από την Le Beck, μια εταιρεία παροχής συμβουλών πληροφοριών.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι η προσέγγισή της στον πόλεμο στο νότο ήταν να συγκρατηθεί αρχικά πριν αυξήσει τις επιθέσεις της στους εισβολείς ισραηλινούς στρατιώτες, σύμφωνα με την προσέγγισή της σε ορισμένες μάχες στον πόλεμό της με το Ισραήλ το 2006.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν μία από τις κύριες πιθανές προκλήσεις για το Ισραήλ. Η πολυεπίπεδη αεράμυνά του έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τις πυραυλικές επιθέσεις από τη Γάζα, τον Λίβανο και πιο πρόσφατα από το Ιράν, αλλά δυσκολεύεται να καταρρίψει τα drones.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top