Πώς η «έκρηξη» ενοικίων εκτόξευσε τις αγορές ακινήτων! Τι συστήνει για το νέο “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” η Πολ. Μηχανικός Αλ. Τζουβάρα

Facebook
Twitter
| Η έλλειψη στέγης οδηγεί σε αγώνα δρόμου για απόκτηση και εξασφάλιση της. Επίσης, η Δυτική Ελλάδα συγκαταλέγεται στις περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση Οικοδομικής δραστηριότητας

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Η έλλειψη στέγης αλλά ακόμα και η ίδια η «έκρηξη» των ενοικίων έχει ανοίξει την «πόρτα» σε επενδυτές οι οποίοι έχουν στραφεί προς την οικοδομή θεωρώντας ότι πρόκειται για μια πιο ασφαλή κίνηση που θα αποφέρει κέρδη.

 

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, παλιά σπίτια αγοράζονται σε τιμές «ευκαιρία» και στη θέση τους ανοικοδομούνται κτίρια που στεγάζουν όχι μόνο airbnb, που είναι η μια πλευρά του νομίσματος, αλλά και διαμερίσματα που προορίζονται ναι μεν για φοιτητές, αλλά και για οικογένειες. Είναι κάτι που ειδικά την τελευταία χρονιά έχει παρατηρηθεί παντού στην Πάτρα. Ειδικά σε περιοχές όπου συνωστίζονται φοιτητές αλλά και όπου παλιές μονοκατοικίες πωλούνται σε τιμές συμφέρουσες και στη θέση τους μπορούν να κτιστούν πολυκατοικίες.

Έτσι, η οικοδομική δραστηριότητα έχει αποκτήσει μια αισθητή καταγραφή στην εποχή που διανύουμε, και αυτό αφορά και την Δυτική Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία συγκαταλέγεται στη λίστα της Ελληνικής Στατιστικής Εταιρείας (ΕΛΤΣΤΑΤ) με τις πιο «ενεργές» οικοδομικά, περιοχές της χώρας.

φωτογραφία 4 2 1 1

Το γεγονός επιβεβαιώνει, πανελλαδικά, αλλά και τοπικά, η Πολιτικός Μηχανικός κα Αλεξάνδρα Τζουβάρα (http://www.atdb.gr | 6977416468 | atzouvara@gmail.com ) η οποία διαμένει και απασχολείται επαγγελματικά στην Αθήνα, όμως γνωρίζει καλά τα κατατόπια του οικοδομικού κλάδου και της Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα της Αχαΐας καθώς πριν μετοικήσει στην πρωτεύουσα, διέμεινε για χρόνια στην Κ. Αχαΐα όπου είχε ασχοληθεί προ ετών και με τα αυτοδιοικητικά.

Όπως λέει στην «Πολιτεία», «υπάρχει αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρας μας κατά 11%, στο πρώτο επτάμηνο του 2023 και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εμφανίζει αυξήσεις: κατά 7,5 % στο αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,5  % στην επιφάνεια και κατά 20,6 % στον όγκο, έναντι του 2022».

Επικαλείται μάλιστα την ΕΛΣΤΑΤ για τα παραπάνω στοιχεία που αναφέρει και επιπρόσθετα επισημαίνει ότι: «Το ενδιαφέρον εγχώριων και μη, αγοραστών, αυξάνεται  διαρκώς και η ανέγερση νέων κτιρίων αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο».

«Την μεγαλύτερη αύξηση», όπως χαρακτηριστικά τονίζει η κα Τζουβάρα, την συναντάμε στην Δυτική  Ελλάδα, την Ανατολική Μακεδονία, την Στερεά Ελλάδα και στην Κρήτη».

 

ΚΑΙ… ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΠΙΤΙΩΝ

ΛΟΓΩ ΑΚΡΙΒΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ!

φωτογραφία 4 1 1 1

 

Η κα Τζουβάρα αποκαλύπτει ότι αυτή η αύξηση δεν είναι μόνο για… πολυκατοικίες ή airbnb. Εξηγεί ότι υπάρχει κι η κατηγορία αγοράς για ιδιοκατοίκηση λόγω ακριβών ενοικίων, κυρίως μάλιστα, από ομογενείς.

Ένα γεγονός που προσθέτει ακόμα μια διάσταση στην όλη ιστορία, καθώς απ’ την μια, υπάρχουν οι περιπτώσεις αγοράς ακινήτου για ανέγερση συγκροτήματος διαμερισμάτων προς εκμετάλλευση, απ’ την άλλη όμως, υπάρχουν κι εκείνες που αφορούν αγορά σπιτιού και εκσυγχρονισμό του ώστε να λειτουργήσει ως σύγχρονη κατοικία ή εξοχικό.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων, πάνω από 1 στα 10 εξοχικά, ποσοστό, δηλαδή, της τάξης του 12,3%, στην Ελλάδα, αγοράστηκαν από ομογενείς», διευκρινίζει η Πολιτικός Μηχανικός και προσθέτει: «Η συγκεκριμένη περίοδος είναι κατάλληλη για αγορά σπιτιού ως επενδυτική ευκαιρία, αφού οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευθεί».

Οι κατοικίες που αγοράζονται είναι κυρίως  παλαιές που χρήζουν ανακαίνισης, ως εκ τούτου, μαζί με την αγορά τέτοιων κατοικιών έχει αυξηθεί και ο κύκλος των εργασιών ανακαίνισης, γεγονός που επιβεβαιώνει, σύμφωνα με την ίδια, από την «απογείωση» της ζήτησης για υπηρεσίες του είδους.

 

«ΕΡΓΑΛΕΙΑ» ΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

ΚΑΙ ΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ»

Όπως σημειώνει η κα Τζουβάρα, αλλά επιβεβαιώνουν και άλλοι συνάδελφοί της, σε όλο αυτό βοήθησαν προγράμματα όπως το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ή το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ», (τα οποία έληξαν στις 15 Νοεμβρίου, όμως αναμένεται να ξεκινήσουν νέα από το 2024).

«Σκοπός των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι η προώθηση της εθνικής ενεργειακής πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της αναβάθμισης της ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών. Η αναβάθμιση θα γίνεται σε κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες (πάνω από 30% εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας) και θα δίνεται η δυνατότητα επιχορήγησης για εργασίες ανακαίνισης σε όσες κατοικίες αναβαθμιστούν ενεργειακά», ενημερώνει. Υπογραμμίζοντας πως «η επιδότηση είναι εισοδηματική με προτεραιότητα την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, φτάνοντας στο 75% . Το υπόλοιπο ποσό που δεν καλύπτεται από την επιχορήγηση καλύπτεται με ιδία Κεφαλαία ή άτοκο δάνειο».

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

10570528 10204477147343520 3548074307384253124 n 1

 

Εν τω μεταξύ, με ρύθμιση που υπάρχει στο νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα γνωστοποιεί η κα Τζουβάρα, προβλέπεται μεγαλύτερη μείωση φόρου σε δαπάνες ανακαίνισης, επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

Ειδικότερα, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι η νέα διάταξη που αφορά την διαδικασία της αναβάθμισης κτιρίων, η οποία περιλαμβάνεται στο εν λόγω Νομοσχέδιο, προβλέπει σημαντικά οφέλη για όποιον σπεύσει να ενταχτεί και να αξιοποιήσει το πρόγραμμα.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα όσον αφορά τα οφέλη αυτά, κατά την Πολιτικό Μηχανικό, είναι:

  1. Έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 3.200,00 ευρώ τον χρόνο (και μάλιστα, για πέντε έτη) θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι που προσχωρούν σε ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου τους από την 1 Ιανουαρίου 2024.
  1. Οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και την λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

0018 3

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top