ΚΟΣΜΟΣ

Πώς «καίνε» το Facebook οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος

facebook martyres
Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε άσχημα για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Τη Δευτέρα, το Facebook, το WhatsApp και το Instagram «έπεσαν» για περίπου έξι ώρες. Την Τρίτη, η Φράνσις Χάουγκεν, η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και πρώην υπάλληλος του Facebook, κατέθεσε ενώπιον υποεπιτροπής της Γερουσίας, μετά τη δημοσιοποίηση χιλιάδων σελίδων εσωτερικής έρευνας και εγγράφων.

Η 37χρονη πρώην διευθύντρια προϊόντων του Facebook που εργαζόταν σε θέματα ακεραιότητας των πολιτών στην εταιρεία, αποκάλυψε την ταυτότητά της κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής “60 Minutes”. Φέρεται να έχει καταθέσει τουλάχιστον οκτώ καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία αποκρύπτει από τους επενδυτές και το κοινό έρευνες σχετικά με τις ελλείψεις της. Μοιράστηκε επίσης τα έγγραφα με τις ρυθμιστικές αρχές και τη Wall Street Journal, η οποία δημοσίευσε μια πολυμερή έρευνα που δείχνει ότι το Facebook γνώριζε τα προβλήματα με τις εφαρμογές του.

Η εμφάνιση της Χάουγκεν ενώπιον της Γερουσίας, αποδείχθηκε ουσιαστική και μάλλον θα έχει διαρκή αντίκτυπο. Όπως αναφέρει σε άρθρο της η Guardian, σπάνια έχουμε δει την κατάθεση ενός μάρτυρα που έχει τόσο μεγάλη εμπειρία και τόσες πολλές εφαρμόσιμες προτάσεις για τη βελτίωση μιας εταιρείας τεχνολογίας.

Η κατάθεσή της απηχούσε τις ανησυχίες ακτιβιστών και ερευνητών ότι το Facebook προωθεί συστηματικά επιβλαβές περιεχόμενο και ενθαρρύνει την εμπλοκή με κάθε κόστος. «Οι επιλογές που γίνονται μέσα στο Facebook είναι καταστροφικές για τα παιδιά μας, τη δημόσια ασφάλεια, την ιδιωτική μας ζωή και τη δημοκρατία μας», είπε χαρακτηριστικά.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ