ΠΟΛΙΤΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μειώνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος

Χρήσιμες συμβουλές από τη ΔΕΠΑ στα νοικοκυριά και ανά δωμάτιο.

kentriki

Μέχρι και 350 ευρώ ετησίως μπορεί να εξοικονομήσει ένα νοικοκυριό βγάζοντας από την πρίζα τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, χαμηλώνοντας το θερμοστάτη του καλοριφέρ όταν δεν είναι κανένας στο σπίτι, αλλάζοντας τη χρήση του ζεστού νερού, τον τρόπο μαγειρέματος καθώς και της λειτουργίας του πλυντηρίου.

Χρήσιμες συμβουλές δίνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσα από ειδική ενημέρωση που κάνει απευθυνόμενη στα νοικοκυριά, ανά δωμάτιο.

Όπως εξηγεί η εταιρεία το κλειδί είναι να μη χρησιμοποιούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές οικιακές συσκευές καθημερινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ:

Για τους επόμενους 5 μήνες, προσπαθούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.

Η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής, οδηγεί σε ακριβότερες τιμές για κάθε κιλοβατώρα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Η μικρότερη χρήση ενεργοβόρων συσκευών κατά τις ώρες αυτές, δηλαδή μεταξύ 18:00 και 21:00, μεταφράζεται σε σημαντική μείωση της μέσης τιμής της κιλοβατώρας για τη χώρα και κατά συνέπεια, για όλους.
Για αυτό, προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε το πλυντήριο ρούχων και πιάτων, το σίδερο, ακόμη και τον φούρνο, είτε νωρίτερα είτε αργότερα, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Η ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Μέχρι και 15% εξοικονόμηση ενέργειας πετυχαίνουμε από τη συνετή χρήση της θέρμανσης:

Χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη κατά 2-3℃, με ανώτατη θερμοκρασία τους 19-20℃, μπορούμε να επωφεληθούμε έως 15% σε εξοικονόμηση ενέργειας.

ΣΑΛΟΝΙ

Στο σαλόνι με απλές κινήσεις στην τηλεόραση, τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα φώτα συμβάλλουμε επίσης στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος.

Μειώνουμε τη φωτεινότητα στην οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή από το 100% στο 70% για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Δεν αφήνουμε την τηλεόραση σε κατάσταση standby, όταν είναι κλειστή, προτιμούμε να τη βγάλουμε από την πρίζα.
Βγάζουμε από την πρίζα τηλεόραση, υπολογιστή, παιχνιδομηχανές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε

ΜΠΑΝΙΟ

Στο μπάνιο ο μεγάλος καταναλωτής ενέργειας είναι ο θερμοσίφωνας:

Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα έως τους 50 βαθμούς Κελσίου για ένα άτομο ή στους 60-65℃ για μια οικογένεια.

Αλλά εξοικονόμηση πετυχαίνουμε και με την αλλαγή λειτουργίας του πλυντηρίου:

Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία 30 ή 40℃.
Προγραμματίζουμε το πλύσιμο των ρούχων τις βραδινές ώρες ή και τις Κυριακές.

ΚΟΥΖΙΝΑ

Στην κουζίνα ορισμένα έξυπνα tips είναι η προσαρμογή του τρόπου μαγειρέματος και η διατήρηση κλειστής της πόρτας του ψυγείου.

Μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι ή χύτρα ταχύτητας και δεν προθερμαίνουμε τον φούρνο.

Προσέχουμε τα σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στο μάτι της κουζίνας, και εφόσον μπορούμε, αποφεύγουμε το μαγείρεμα στο μεγάλο μάτι.
Κάνουμε απόψυξη 1-2 φορές τον χρόνο στις συσκευές που δεν είναι no frost.
Εάν η καφετιέρα μας δεν κλείνει αυτόματα, φροντίζουμε να κλείσουμε τη συσκευή αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η παρασκευή καφέ.
Ο απορροφητήρας «ρουφά» θερμότητα από τη ζεστή κουζίνα. Χρησιμοποιούμε τον απορροφητήρα όσο λιγότερο γίνεται και σε χαμηλότερη ένταση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

You may also like

Comments are closed.