ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πώς μοιάζει η εμπειρία κατάβασης στο βαθύτερο σπήλαιο του κόσμου

veryovkin cave
Γνωστό ως Αντίστροφο Έβερεστ, το σπήλαιο Veryovkina στη Γεωργία με βάθος 2.212 μέτρα θεωρείται ως το βαθύτερο σπήλαιο στον κόσμο. Η είσοδός του βρίσκεται 2.285 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην πολιτικά αμφισβητούμενη περιοχή της Αμπχαζίας, έχει άνοιγμα 3×4μ. και βάθος 32 μέτρα, και βρίσκεται στην οροσειρά Arabika, στο Δυτικό Καύκασο, στο πέρασμα μεταξύ των βουνών Krepost και Zont.

Το 1968, όταν και ανακαλύφθηκε, το σπήλαιο έλαβε το όνομα S-115 το οποίο αργότερα αντικαταστάθηκε από το P1-7, και το 1986 μετονομάστηκε από τον σπηλαιολόγο και σπηλαιοδύτη Alexander Verëvkin.

Veryovkina-Το βαθύτερο σπήλαιο στον κόσμο

Το σπήλαιο Veryovkina, το οποίο βρίσκεται στη Δημοκρατία της Αμπχαζίας, ένα αυτονομιστικό κράτος στη Γεωργία, είναι το βαθύτερο γνωστό σπήλαιο στον κόσμο, με ύψος έως και 2.212 μέτρα. Σύμφωνα με το Atlas Obscura, εκτός από το σπήλαιο Veryovkina, η Αμπχαζία φιλοξενεί επίσης το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο βαθύτερο σπήλαιο στον κόσμο.

Το σπήλαιο Veryovkina ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1968, αλλά εκείνη την εποχή, χαρτογραφήθηκαν λιγότερα από 120 μέτρα.

Αυτό το απομακρυσμένο μέρος με την εξαιρετικά δύσκολη πρόσβαση χρειάστηκε δεκάδες σπηλαιολογικές αποστολές και 50 χρόνια για να διεκδικήσει τελικά το ρεκόρ του βαθύτερου σπηλαίου στον κόσμο το 2018, όταν μέλη σπηλαιολογικών συλλόγων με έδρα τη Μόσχα έφτασαν στα βάθη του.

Το 1968, όταν και ανακαλύφθηκε, το σπήλαιο έλαβε το όνομα S-115 το οποίο αργότερα αντικαταστάθηκε από το P1-7, και το 1986 μετονομάστηκε από τον σπηλαιολόγο και σπηλαιοδύτη Alexander Verëvkin.

Πώς μοιάζει η εμπειρία κατάβασης στο βαθύτερο σπήλαιο του κόσμου

Το ταξίδι μετ’ επιστροφής στο βαθύτερο σπήλαιο στον κόσμο -από πάνω προς τα κάτω και προς τα πίσω- παίρνει στους επαγγελματίες σπηλαιολόγους περίπου μια εβδομάδα και είναι, όπως θα περίμενε κανείς, απίστευτα επικίνδυνο.

Και οι ξαφνικές πλημμύρες μπορούν να κατακλύσουν τον πυθμένα του σπηλαίου μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι που αφήνει λίγο χρόνο στους ταξιδιώτες για να φτάσουν σε ένα ασφαλές σημείο, αναφέρει το grunge.com.

Αρχικά οι ειδικοί θεωρούσαν ότι το σπήλαιο Veryovkina πλημμύριζε μόνο το χειμώνα, αλλά οι εξερευνητές τον Σεπτέμβριο του 2018 έμαθαν με τον επικίνδυνο τρόπο ότι αυτό δεν ίσχυε.

Ευτυχώς, όλοι επέζησαν και ο Petr Lyubimov, ο οποίος ήταν μέρος της αποστολής, κατέγραψε την όλη εμπειρία στο συγκλονιστικό βίντεο, που μπορείτε να παρακολουθήσετε παραπάνω.

Παρά τους κινδύνους, η ομάδα και οι επιστήμονες συνεχίζουν να εργάζονται στο σπήλαιο και ελπίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα βάθη για να ανακαλύψουν.

You may also like

Comments are closed.