ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πώς το 2ο Helmos Mountian Festival στα Καλάβρυτα… «φωτίζει» το Πατρινό Καρναβάλι

Facebook
Twitter

Η διοργάνωση στα Καλάβρυτα απέσπασε εύσημα. Και απέδειξε ότι οι νέοι ακολουθούν κανόνες, αν υπάρχουν, και εφαρμόζονται από εκείνους που τους επιβάλλουν

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Το 2ο Helmos Mountian Festival στα Καλάβρυτα θα μπορούσε να εκγλυφθεί τρόπον τινά και ως ένα πείραμα που ήρθε να αποδείξει περίτρανα κάτι πολύ χρήσιμο για κάθε περιοχή και για κάθε άλλη παρόμοια ή διαφορετική διοργάνωση: Ότι οι πολίτες, όποια ηλικία κι αν έχουν, όποιο γούστο ή διαφορετική αντίληψη, κουλτούρα ή συνήθειες έχουν, ακολουθούν πιστά τους κανόνες!

Όταν φυσικά αυτοί υπάρχουν και όταν εντάσσονται σε μια διοργάνωση που είναι καθ’ όλα οργανωμένοι, με τους υπευθύνους να δείχνουν στην πράξη ότι πρώτα απ’ όλα εκείνοι που βάζουν τους κανόνες, τους ακολουθούν κιόλας. Όταν συμβαίνει αυτό, με έναν μαγικό τρόπο οι επισκέπτες παύουν να φέρονται μεμονωμένα, σαν αυτόνομες οντότητες, αλλά υιοθετούν τη λογική της συλλογικής συμπεριφοράς. Και όλοι, λίγο έως πολύ, εισέρχονται στο προκαθορισμένο πλαίσιο το οποίο οριοθετήθηκε από τους διοργανωτές.

 

ΟΥΤΕ ΧΑΡΤΑΚΙ ΚΑΤΩ…

Πάνω από 15.000 επισκέπτες έμειναν σε σκηνές. Δεν άφησαν ούτε χαρτάκι από σκουπίδια! Δεν έγινε ούτε ένα έκτροπο! Κανείς δεν διαπληκτίστηκε με κανέναν. Στο τικτοκ δεν κυκλοφόρησαν βιντεάκια κραιπάλης παρά μόνον αμέτρητα βιντεάκια όμορφης διασκέδασης που σίγουρα διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο και την διοργάνωση, και τα ίδια τα Καλάβρυτα και την Αχαΐα. Το μεγάλο στοίχημα για τους διοργανωτές ήταν φέτος. Διότι το πρώτο φεστιβάλ πέτυχε αλλά το δεύτερο έπρεπε να επιβεβαιώσει την ικανότητα και ετοιμότητα των διοργανωτών. Κενά που διαπιστώθηκαν πέρυσι, καλύφθηκαν. Για παράδειγμα, τρία κοντέινερ (ψυγεία) με κρέατα περίμεναν μέχρι να παρουσιαστεί έλλειψη, όπως κι έγινε, ώστε να καλυφθεί πλήρως και άμεσα η ζήτηση.

Άπαντες επί ποδός από την άφιξη των επισκεπτών με τα αυτοκίνητα. Ήξεραν πού και πώς θα παρκάρουν, πού και πώς θα περπατήσουν. Πού και πώς θα κοιμηθούν και θα στήσουν σκηνές. Πού και πώς θα πετάξουν τα σκουπίδια τους. Χώρια που οι χημικές τουαλέτες ήταν σε περίσσευμα.

 

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ

«Ο πληθυσμός των Καλαβρύτων αυξήθηκε δεκαπέντε φορές και πήγαν όλα τέλεια. Παρασκευή και Σάββατο επικρατούσε το αδιαχώρητο, το ίδιο και την Κυριακή και την Δευτέρα όταν όλοι βρέθηκαν στο κέντρο για τη μεγάλη γιορτή της λήξης. Και όλα κύλησαν ομαλά σ’ έναν αξιοζήλευτο βαθμό», δηλώνει στην «Πολιτεία» ο συνάδελφος δημοσιογράφος στα Καλάβρυτα, του kalavrytanews.com, Νίκος Κυριαζής.

Αποδίδοντας τα εύσημα στα νέα παιδιά που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, προερχόμενα από όλη την Ελλάδα. Από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από Κοζάνη, από Ιωάννινα, ακόμα και από νησια του Αιγαίου και την Κρήτη! «Τα παιδιά που κατά χιλιάδες βρέθηκαν στα Καλάβρυτα, διακρίθηκαν για την υπομονή, την ευγένεια, την καθαριότητα και την αύρα μια εξαιρετικής νεολαίας», σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Όμως αποδίδει επίσης τα εύσημα στους διοργανωτές, με βάση το παραπάνω σκεπτικό. Ότι οι κανόνες ακολουθούνται όταν υπάρχουν κι όταν ακολοθούνται πρώτα από εκείνον που τους βάζει. Έτσι, υπογράμμισε την υπερπροσπάθεια των ανθρώπων που ανέλαβαν την ευθύνη. «Οι άνθρωποι του Χιονοδρομικού, της Αστυνομίας, της Πολιτικής Προστασίας, οι άνθρωποι του Δήμου, του Νοσοκομείου, του ΕΚΑΒ, του Ερυθρού Σταυρού, της Πυροσβεστικής και όλων των συντελεστών».

Ειδικότερα μάλιστα σχολίασε το γεγονός της άψογης σχέσης και συνεργασίας μεταξύ νέων και αστυνομικών. «Είδα νεαρούς να βοηθούν αστυνομικούς, που ξέρουμε ότι σε τέτοια ηλικία τα παιδιά δεν έχουν και την καλύτερη άποψη για τους ένστολους. Όμως ήταν η συμπεριφορά των αστυνομικών τέτοια, που τους κέρδιζε».

 

ΠΕΤΡΟΣ ΨΩΜΑΣ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

1) Ψωμας (1)

 

Ίσως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για την Πάτρα που το Καρναβάλι της προσελκύει τον… ίδιο κόσμο. Οι ίδιοι νέοι που διασκεδάζουν με… επικίνδυνες βουτιές στα σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου, είναι πάνω – κάτω οι ίδιοι που μετείχαν και στο φεστιβάλ του Χελμού.

Και είναι λιγότεροι σε αριθμό, όμως η εικόνα κραιπάλης και καταστάσεων που δεν κολακεύουν «ταξιδεύουν» παντού από τα social media.

Έτσι, το 2ο Helmos Mountian Festival έρχεται να «φωτίσει» τον δρόμο και να δείξει ότι απαιτούνται: σχεδιασμός, οργάνωση, κανόνες.

Είναι πράγματα που επισημαίνει με δηλώσεις του στην «Πολιτεία» ο επικεφαλής του «σπιράλ» κ. Πέτρος Ψωμάς, τονίζοντας ότι «έτσι η προσοχή θα εστιαστεί στην ουσία του Πατρινού Καρναβαλιού και οι νέοι επισκέπτες του θα αντιληφθούν τι εστί Πατρινό Καρναβάλι.

Αλλιώς θα θεωρούν εσαεί, λανθασμένα, ότι Πάτρα σημαίνει ασυδοσία…», καταλήγει.

 

Και μια φωτο από τις… βουτιές στα σιντριβάνια της πλ. Γεωργίου κατά τη διάρκεια του φετινού Καρναβαλιού:

Screenshot
Screenshot

ΑΠΟ ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ:

0019

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top