ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πώς βάζουν χέρι στα ταμεία των ΜΚΟ

Facebook
Twitter

Εκθεση-αναφορά µε τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι διαχειριστές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για να υπεξαιρούν χρήματα από τα ταμεία των οργανώσεών τους συνέταξε και δημοσιοποίησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», το έγγραφο φέρει τίτλο «Καταχρηστική εκμετάλλευση Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών» και αριθμεί 16 σελίδες. Καθόλου τυχαία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Αρχής σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων Ελληνα ακτιβιστή, ο οποίος ελέγχεται ως ύποπτος για κακουργηματική απιστία σε βάρος της ΜΚΟ της οποίας ηγείτο. «Για την αποκόμιση οφέλους οι δράστες χρησιμοποίησαν τις αδυναμίες του συστήματος και την απουσία ενιαίου κανονιστικού πλαισίου και επαρκούς εποπτείας ως προς τις ΜΚΟ, εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα το χρηματοπιστωτικό σύστημα τόσο εγχώρια όσο και εξωχώρια», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Αρχή για το Ξέπλυμα, της οποίας προΐσταται ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έχει πραγματοποιήσει την τελευταία διετία ελέγχους σε περισσότερες από 100 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ορισμένες απ’ αυτές παρέχουν αρωγή σε μετανάστες και άλλες όχι. Οι έλεγχοι έγιναν είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από πληροφορίες που διαβίβασαν στην Αρχή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφορικά με ύποπτα εμβάσματα. Σπανιότερα οι έρευνες έγιναν κατόπιν αιτημάτων από το εξωτερικό. Από το σύνολο των 100 και πλέον ΜΚΟ που ελέγχθηκαν, ισχυρές ενδείξεις υπεξαίρεσης και απιστίας προέκυψαν για 40. Η Αρχή για το Ξέπλυμα δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία διαχειριστών και απέστειλε πορίσματα στις εισαγγελικές αρχές για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Από την ανάλυση των υποθέσεων προέκυψαν συγκεκριμένα συμπεράσματα – ευρήματα για τις μεθόδους που οι διαχειριστές των ΜΚΟ φέρονται να χρησιμοποιούν προκειμένου να βάζουν χέρι στο ταμείο των οργανώσεων. Οι κυριότερες απ’ αυτές παρατίθενται στο 16σέλιδο έγγραφο.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν διαχειριστές τους για να υπεξαιρούν χρήματα παρουσιάζονται σε έκθεση της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος.

«Οι δράστες, ως διαχειριστές ή πραγματικοί δικαιούχοι της υπό εκμετάλλευση ΜΚΟ χρησιμοποιούν τα έσοδα της εν λόγω οργάνωσης για την αγορά ακινήτων. Μέσω των λογαριασμών της ΜΚΟ πληρώνουν φόρους μεταβίβασης ακινήτων, τα οποία όμως περνούν στην ιδιοκτησία των δραστών και όχι της ΜΚΟ», είναι μια από τις μεθόδους που έχει καταγράψει η Αρχή. Επισημαίνονται ακόμη περιπτώσεις στις οποίες οι διαχειριστές προσέλαβαν άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης τους, με τα τελευταία να επιστρέφουν με τη μορφή εμβασμάτων στους προσωπικούς λογαριασμούς των επικεφαλής των ΜΚΟ χρήματα που τους καταβλήθηκαν ως μισθοί.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι διαχειριστές ή δικαιούχοι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων χρησιμοποιώντας λιγότερο εξεζητημένες μεθόδους, με τα έσοδα των οργανώσεων καλύπτουν τα έξοδα διαβίωσής τους, όπως επίσης και τα έξοδα συντήρησης π.χ. των σπιτιών τους.

Εκτός των συνολικά οκτώ μεθόδων υπεξαίρεσης χρημάτων η Αρχή παραθέτει και μια σειρά από «ενδείκτες κινδύνου» ή αλλιώς red flags που οφείλουν να ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά των ελεγκτικών και διωκτικών αρχών. Σ’ αυτούς συγκαταλέγονται η πίστωση μισθοδοσίας από έτερη ΜΚΟ, η αποστολή εμβασμάτων από λογαριασμούς ΜΚΟ σε λογαριασμούς εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό κ.ά.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top