Πόσο ακριβότερα πωλούνται τα κρέατα στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις χώρες της Ευρωζώνης

Facebook
Twitter
kreas

Η χώρα μας έχει πληθωρισμό τροφίμων πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Τον Δεκέμβριο ανήλθε στο 3,6% από 2,7% τον Νοέμβριο όταν στην Ευρωζώνη έφτασε στο 2% από το 1,8%.

Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στο μοσχαρίσιο κρέας ανήλθε στο 26,9% σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης που έκλεισε στο 13,7%.

Μεγάλες ανατιμήσεις στα κρέατα

Η χώρα μας είχε την 3η μεγαλύτερη ανατίμηση στην ευρωζώνη στο αιγοπρόβειο κρέας με 12,2.%  πίσω από Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Στο χοιρινό κρέας η ετήσια ανατίμηση έφτασε στην Ελλάδα το 5,6%, από 4,2% τον Ιούλιο πίσω από Ιρλανδία και Λουξεμβούργο.  Η χώρα μας είναι φθηνότερη μόνο στο κοτόπουλο με ετήσια ανατίμηση στο 4% από 4,9% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης.

Στο γιαούρτι ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο έφτασε το 9% ακριβώς 9 φορές μεγαλύτερο από το 1% της ευρωζώνης. Στο γάλα ο πληθωρισμός έφτασε το 9,9% έναντι 2,4% που ήταν ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης  με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 5η θέση με τον υψηλότερο πληθωρισμό πίσω από Εσθονία, Λιθουανία, Ρουμανία και Σλοβακία.
Αντίθετα, στα τυριά ο πληθωρισμός είναι μόλις 1% από 1,4% στην ευρωζώνη.

Αυξήσεις και στα φρούτα

Στα φρούτα η χώρα μας έχει τον τέταρτο υψηλότερο πληθωρισμό με 10,6%, πενταπλάσιος της ευρωζώνης που βρέθηκε στο 2,1%.

Μεγαλύτερο πληθωρισμό έχει η χώρα μας σε σχέση με την Ευρωζώνη στο ψωμί με 2,5% έναντι 1,7%, στα θαλασσινά με 4,2% έναντι 2,6% στο βούτυρο με 7,7% έναντι μείωσης 12,1%, στον καφέ με 18,7% έναντι 15,4%, στους χυμούς με 5,5% έναντι 3,7% και στην μπύρα με 2,8% έναντι 1%.

Παρ’ όλα αυτά σε κάποιες κατηγορίες η εικόνα της χώρας είναι καλύτερη όπως στα αβγά με πληθωρισμό 1,7% έναντι 8,8% της ευρωζώνης, στο ελαιόλαδο μειώσεις 34,1% έναντι μειώσεων 23,2% στην  Ευρωζώνη, στα λαχανικά με αρνητικό πληθωρισμό 2,6% έναντι -0,2% της Ευρωζώνης, στις πατάτες με μειώσεις 10,7% έναντι μειώσεων 6,7% και στη ζάχαρη με μειώσεις 6,3% έναντι μειώσεων 2,8%.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή