ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πόσο διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να απορροφά ο πλανήτης; Δείτε στο Infographic του Act for Earth

Facebook
Twitter

Καθώς το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης αυξάνεται διαρκώς, ιδίως εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων, οι επιστήμονες επιφυλάσσονται για το πόσο ακόμα θα μπορούν η ξηρά και η θάλασσα να απορροφούν τεράστιες ποσότητες και να κρατούν τον πλανήτη ζωντανό.

Πώς ακριβώς «λειτουργεί» αυτή η διαδικασία και τι ενδέχεται να συμβεί, επιχειρούν να αποτυπώσουν οι υπηρεσίες της NASA, ενώ οι ειδικοί διερωτώνται ποιο είναι το «κρίσιμο σημείο», από το οποίο δεν θα υπάρχει πλέον επιστροφή.

NASA Carbon

Ατμόσφαιρα

Η αύξηση του διοξειδίου του Άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης οδηγεί σε έναν θερμότερο πλανήτη και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Κάθε χρόνο, οι άνθρωποι απελευθερώνουν 40 δις τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα, γεγονός που προκαλεί αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη. Αυτό μεταφράζεται σε εκπομπές περίπου 5,5 τόνων ανά κάτοικο της Γης. Στην πραγματικότητα όμως, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο ανθρακικό αποτύπωμα, καθώς οι κορυφαίοι μολυντές της ατμόσφαιρας (Κίνα, ΗΠΑ, ΕΕ και Ινδία) ευθύνονται για σχεδόν το 60% των εκπομπών CO2.

Ξηρά

Για πόσο ακόμα τα δάση και τα φυτά της Γης θα μπορούν να δρουν ως «δεξαμενές» και να αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα; Από το 2015, η αποψίλωση των δασών και άλλες χρήσης της γης έχουν συμβάλλει στην εκπομπή 3,5 δις. τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα. Τα δάση και η υπόλοιπη χλωρίδα αποθηκεύουν το διοξείδιο του άνθρακα της Γης και απελευθερώνουν το οξυγόνο που χρειαζόμαστε για την αναπνοή μας. Όταν η ανθρώπινη δραστηριότητα εξολοθρεύει τα δέντρα όχι μόνο συμβάλλει στην εκπομπή CO2 στην ατμόσφαιρα, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί στην απώλεια σημαντικών δεξαμενών του.

Ωκεανοί

Πόσο διοξείδιο του άνθρακα μπορούν οι ωκεανοί να απορροφήσουν ακόμα; Στο σημείο που η ατμόσφαιρα αγγίζει τον ωκεανό, το CO2 αποθηκεύεται και οδηγείται στον βυθό. Καθώς ο ωκεανός απορροφά το CO2 γίνεται πιο όξινος, γεγονός που απειλεί τη θαλάσσια ζωή. Οι ωκεανοί απορροφούν το 90% της ζέστης που δημιουργείται από τα αέρια του θερμοκηπίου και επίσης θερμαίνονται. Το φυτοπλαγκτόν, που αποτελεί τη βάση της τροφικής αλυσίδας των θαλάσσιων ειδών, απορροφά και εκπέμπει CO2 όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα φυτά της ξηράς. Υπολογίζεται ότι αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί, ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην κλιματική αλλαγή, παράγουν σήμερα περισσότερο από το μισό οξυγόνο της Γης.

Για 650 χιλιάδες χρόνια, το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης δεν είχε ποτέ ξεπεράσει το όριο των 300 μερών ανά εκατομμύριο. Από το 1950 έως σήμερα, η τιμή αυτή ανεβαίνει με κάθετους ρυθμούς και βρίσκεται αυτή τη στιγμή λίγο πριν το ψυχολογικό και ουσιαστικό όριο των 400 μερών. Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορούν να σταθεροποιηθούν κάτω από το όριο των 400 μερών ανά εκατομμύριο. Σήμερα, αυτή η πεποίθηση αμφισβητείται καθώς, κανείς δεν μπορεί, αυτή τη στιγμή, να προβλέψει πού μπορεί να τεθεί ένα νέο ορόσημο.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top