Πριν μερικά χρόνια ο Γιώργος Κουρκουτάς, συντάκτης στο περιοδικό Startupper είχε γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Πρέπει να κλωνοποιήσουμε την Πάτρα πάραυτα». Στο άρθρο του ο Κουρκουτάς, εξυμνώντας το καλό παράδειγμα της πόλης και την πρωτοπορία της σε startup επιχειρήσεις έλεγε: «Λαμπρά μυαλά και όρεξη έχουμε! Εξοπλισμό έχουμε, υψηλή επιστημονική κατάρτιση κι εκπαίδευση έχουμε! Άρα τι λείπει; Το υποστηρικτικό πλαίσιο και οι βασικές κυβερνητικές κατευθύνσεις και στρατηγικές για να μπορέσει να ανθίσει το εκάστοτε οικοσύστημα!».
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ THINK SILICON
Πριν λίγες μέρες το ενδιαφέρον του αθηναϊκού Τύπου στράφηκε εκ νέου στην εταιρεία παραγωγής μικροτσίπ Think Silicon η οποία έχει πλέον τεθεί υπό την σκέπη του τεχνολογικού κολοσσού Applied Materials.
Τα ρεπορτάζ αναφέρονταν στην εθνική στρατηγική που χαράσσεται αυτή την περίοδο με σκοπό την κινητροδότηση επενδύσεων στον νευραλγικό χώρο των μικροτσίπ και μοιραία η συζήτηση επανήλθε στην πατρινή εταιρεία που ιδρύθηκε το 2007 στο Επιστημονικό Πάρκο κι έφτασε 13 χρόνια μετά να ενσωματωθεί στην Applied Materials, τον παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία υλικών για την παραγωγή τσιπ.
ΜΕ ΑΝΤΙΤΙΜΟ 40 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
Η Think Silicon σχεδιάζει Μονάδες Επεξεργασίας Γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για φορητές συσκευές όπως τα smartwatches. Η δε εξαγορά της απ’ την Applied Materials έφτασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Ιδρυτές της Think Silicon είναι ο Γιώργος Σιδηρόπουλος και ο Ιάκωβος Σταμούλης. Ο Σιδηρόπουλος αποφοίτησε απ’ το Πανεπιστήμιο Πατρών το 1998, έκανε μεταπτυχιακό εδώ και την περίοδο 2002-2007 εργαζόταν στην Atmel, τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό που το 2000 δημιούργησε στην Πάτρα, στο Κάτω Καστρίτσι, Κέντρο Ερευνών και Ανάπτυξης Τεχνολογιών. Απ’ την Atmel προέρχεται και ο Ιάκωβος Σταμούλης.
ΤΟ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Σιδηρόπουλος και Σταμούλης γνωρίστηκαν στην Atmel. Ήταν η εποχή που σχεδίαζαν τσιπ για συσκευές Bluetooth και wi-fi. Η εταιρεία έφυγε απ’ την Πάτρα το 2007. Στο μεταξύ, η Think Silicon των Σιδηρόπουλου-Σταμούλη ξεκινούσε την ίδια εποχή μια μακρά περίοδο επίμονων προσπαθειών, διαρκούς έρευνας και σκληρής δουλειάς -χωρίς ν’ ανταμείβεται πάντα- έως ότου το ταξίδι αυτό καταλήξει στη συνάντηση με την Applied Materials.
Όλες αυτές οι πληροφορίες ξαναήρθαν στο προσκήνιο με αφορμή την κινητικότητα που αναπτύσσεται απ’ το υπουργείο Ανάπτυξης με σκοπό να «χαρτογραφηθούν» τα πλεονεκτήματα που η Ελλάδα έχει στον χώρο των μικροτσίπ και να χαραχθεί στη συνέχεια μια εθνική στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 25 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη αγορά των ημιαγωγών (μικροτσίπ) και ο στόχος που έχει τεθεί απ’ την γενική γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείο Ανάπτυξης Βασιλική Λοϊζου είναι να διπλασιαστούν.
Η δε παγκόσμια αγορά των μικροτσίπυπολογίζεται να φτάσει την επόμενη πενταετία το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Για τους λιγότερο εξοικειωμένους με την τεχνολογία τα μικροτσίπ είναι η βάση για τη λειτουργία υπολογιστών, έξυπνων τηλεφώνων, συσκευών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών ενώ και τα σύγχρονα αυτοκίνητα βασίζονται σε αυτά τα μικροσκοπικά τσιπ για να τροφοδοτήσουν μία σειρά από λειτουργίες τους.
ΠΟΛΛΟΙ ΛΙΓΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ…
Επιστρέφουμε στην Πάτρα. Και αντλούμε μια αναφορά του δημοσιογράφου Κώστα Ντελέζου ο οποίος προ ημερών, στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» επεσήμαινε ότι «λίγοι γνωρίζουν ότι η χώρα έχει σημαντική θέση στον σχεδιασμό των ημιαγωγών ενώ ακόμα πιο λίγοι ξέρουν ότι μέρη της τεχνολογίας Wi-fi, των μνημών flash (σ.σ. τα γνωστά φλασάκια), μερικά ηλεκτρονικά μέρη των πρώτων iPhone κι ένα μεγάλο ποσοστό των επεξεργαστών των Smart Bands που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν σχεδιαστεί στην Πάτρα!».
ΚΙ Ο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ
Και όλα αυτά χάρη κυρίως στην Atmel. Την Atmel που όπως ανέσυρε απ’ το αρχείο της η «Πολιτεία» ήρθε στην Πάτρα επειδή ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Γιώργος Περλέγκος, ο άνθρωπος που παγκοσμίως θεωρείται ως ο πατέρας του flash memory (του USB) είχε συναισθηματικούς δεσμούς με την Πελοπόννησο καθώς καταγόταν απ’ την Τεγέα της Αρκαδίας.
Μετανάστευσε 12 χρονών στην Καλιφόρνια. Το 1984 ίδρυσε την Atmel. Η εταιρεία ξεπέρασε σε αξία τα 2 δισ. δολάρια, απέκτησε θυγατρικές σε όλο τον κόσμο κι έφτασε ν’ απασχολεί περισσότερους από 10.000 εργαζομένους. Η Atmel ήταν από τις πρώτες εταιρείες που κατασκεύασαν συσκευές ασύρματου Ιnternet.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ