ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε ανοίγει το πρόγραμμα Νέων Αγροτών -Ποιοι μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση

epidotiseis e3 agrotes
Ανοίγει το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών (οι πληροφορίες αναφέρουν για Νοέμβριο) με πριμ έως 42.500 ευρώ!

Στο πρόγραµµα θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και οι επιλαχόντες των Νέων Αγροτών 2021. Τα παραπάνω δήλωσε στην Agrenda ο γενικός γραµµατέας Ενωσιακών Πόρων ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης, που βρέθηκε την περασµένη βδοµάδα στην Κρήτη στα πλαίσια της 13ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ.

Σύµφωνα µε το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ το βασικό ποσό ενίσχυσης θα είναι 30.000 για γεωργικές εκµεταλλεύσεις που θα έχουν (στη µελλοντική κατάσταση) φυτική – µικτή παραγωγική κατεύθυνση.

Το ποσό αυτό θα διαµορφώνεται έως και 42.500 ευρώ µε βάση τα εξής:

αύξηση κατά 2.500 ευρώ εφόσον η περιοχή µόνιµης κατοικίας των αρχηγών των εκµεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή µειονεκτικές ή σε µικρά νησιά (νησιά µε πληθυσµό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες µε πληθυσµιακή πυκνότητα µικρότερη η ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόµετρο µε βάση την απογραφή πληθυσµού του 2021 ή συνδυασµό αυτών των κατηγοριών περιοχών) ή συνδυασµός αυτών των κατηγοριών περιοχών, αύξηση κατά 10.000 ευρώ για ζωική παραγωγική κατεύθυνση (στη µελλοντική κατάσταση) της εκµετάλλευσης.

Με βάση το ΟΣ∆Ε 2023

Ο προγραµµατισµός για µία προκήρυξη Νέων Αγροτών στο τέλος του 2023, απαιτεί βέβαια και προδηµοσίευση. Καθώς οι αιτήσεις για το ΟΣ∆Ε 2023 έχουν ήδη ξεκινήσει και θα πρέπει να γνωρίζουν οι εν δυνάµει δικαιούχοι στοιχεία τόσο για τις προϋποθέσεις ένταξης όσο και για τη µοριοδότηση, τα οποία βασίζονται στην Τυπική Απόδοση της εκµετάλλευσης. Υπενθυµίζεται πως προϋπόθεση ένταξης στο περασµένο πρόγραµµα είναι η εκµετάλλευση να είχε πάνω από 12.000 ευρώ Τυπική Απόδοση µε εξαίρεση κάποιες περιοχές της χώρας. Φυσικά αυτό µπορεί να αλλάξει. Σηµειώνεται επίσης πως για το νέο πρόγραµµα θα αλλάξουν και οι δείκτες Τυπικής Απόδοσης.

To Φθινόπωρο τα µαθήµατα Νέων Αγροτών 2021

Εν τω µεταξύ, προκηρύχθηκε η σχετική δράση που απευθύνεται στον ΕΛΓΟ-∆ήµητρα και προβλέπει το ποσό των 12.303.525 ευρώ για την κατάρτιση των Νέων Αγροτών του 2021. Σύµφωνα µε τα όσα ειπώθηκαν στην 13η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ την περασµένη Τρίτη τα µαθήµατα θα ξεκινήσουν το ερχόµενο Φθινόπωρο. Τα µαθήµατα σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωτικά για την τελική β’ δόση της ενίσχυσης. Σηµειώνεται πως οι περασµένοι Νέοι (2016) ταλαιπωρήθηκαν αρκετά από όλη αυτή η διαδικασία που πήγαινεται τις πληρωµές τους όλο και πιο πίσω.

aftodioikisi.gr – Δημήτρης Κασιμάτης

You may also like

Comments are closed.