ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Η καλή υγιεινή των χεριών συνδράμει στον περιορισμό των λοιμώξεων

Facebook
Twitter
Την επείγουσα ανάγκη μείωσης των ανισοτήτων στη διαθεσιμότητα των μέσων, για την καλή υγιεινή των χεριών και άλλων μέτρων πρόληψης και του ελέγχου λοιμώξεων, μεταξύ των χωρών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος υπογραμμίζει έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχετικά με την εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής των χεριών.

Η καλή υγιεινή των χεριών είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού αλλά και για την πρόληψη τυχόν μολύνσεων που αποκτώνται κατά την διάρκεια της περίθαλψης, από την εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής και άλλων αναδυόμενων απειλών για την υγεία.

Οι λοιμώξεις που αποκτώνται κατά τη διάρκεια της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, αλλά οι ασθενείς σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να το βιώσουν αυτό από ασθενείς σε χώρες με υψηλό εισόδημα (15% και 7% των ασθενών αντίστοιχα).

Ο κίνδυνος στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ειδικά στα νεογέννητα, είναι υψηλότερος κατά 2 έως και 20 φορές. Ένας λόγος για αυτό, είναι ότι σε ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος, μόνο ένας στους 10 εργαζομένους στον τομέα της υγείας ασκούν σωστή υγιεινή χεριών, ενώ φροντίζουν ασθενείς με υψηλό κίνδυνο λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη στις ΜΕΘ, επειδή απλά δεν έχουν τις δυνατότητες να το κάνουν.

Αυτή είναι μια σοβαρή πρόκληση ανά πάσα στιγμή, αλλά το COVID-19 έχει δείξει δραματικά πόσο σημαντικές είναι οι ορθές πρακτικές υγιεινής των χεριών στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης, όταν χρησιμοποιείται ως μέρος μιας ολοκληρωμένης δέσμης προληπτικών μέτρων.

Παράλληλα η έκθεση αποκαλύπτει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, μια στις 4 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, δεν διαθέτουν βασικές υπηρεσίες νερού και μια στις 3 δεν διαθέτουν προμήθειες υγιεινής χεριών. Επιπλέον, από την έρευνα του ΠΟΥ σε 88 χώρες, το επίπεδο προόδου των προγραμμάτων υγιεινής και πρόληψης και ελέγχου των μολύνσεων των χεριών, ιδίως όσον αφορά την πραγματική εφαρμογή, ήταν σημαντικά χαμηλότερο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top