ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Η πανδημία του κορωνοϊού θα τερματιστεί όταν ο κόσμος το αποφασίσει

pagkosmios organismos ygeias
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε όλο τον κόσμο να ενωθούν «στην κούρσα» ενάντια στην covid-19, συγκρίνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν την Παρασκευή με την πανδημία του κορωνοϊού.

«Δεν βρισκόμαστε σε μια κούρσα ενάντια ο ένας στον άλλο, βρισκόμαστε σε μια κούρσα ενάντια στον ιό», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς απευθυνόμενος στα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

«Για να πετύχουμε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες χρειάζεται ταχύτητα, ισχύς και επιδεξιότητα, όμως επίσης και αποφασιστικότητα, αφοσίωση και πειθαρχία», υπογράμμισε ο Τέντρος καλώντας τον κόσμο να επιδείξει τις ίδιες αρχές και για να «νικήσει την πανδημία».

Παράλληλα ο επικεφαλής του ΠΟΥ επέκρινε την ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων μεταξύ των χωρών, εξηγώντας ότι η πανδημία covid-19 θα τερματιστεί αν οι οικονομίες της G20 επιδείξουν ηγετικές ικανότητες και υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εμβολίων.

«Αντί να διανεμηθούν ευρέως, τα εμβόλια συγκεντρώθηκαν στα χέρια λίγων τυχερών», κατήγγειλε ο Τέντρος.

«Η πανδημία θα τερματιστεί όταν ο κόσμος αποφασίσει να την τερματίσει. Είναι στο χέρι μας», υπογράμμισε. «Διαθέτουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε. Μπορούμε να προλάβουμε αυτή τη νόσο, μπορούμε να διεξάγουμε τεστ για τον εντοπισμό της και μπορούμε να τη θεραπεύσουμε».

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ εκτίμησε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κανονικά για να αποδείξουν στον κόσμο τι μπορεί να πετύχει κανείς λαμβάνοντας τα σωστά μέτρα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Τέντρος δήλωσε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη τους Ολυμπιακούς τώρα «ως μια γιορτή ελπίδας». «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τη δύναμη να ενώσουν τον κόσμο, να προσφέρουν έμπνευση, να δείξουν τι είναι δυνατό», επεσήμανε.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ξεκινούν στις 23 Ιουλίου εν μέσω αμφιβολιών για την ασφάλειά τους, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο αναμένονται στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Η χώρα, όπου περίπου το 34% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, ανησυχεί ότι οι Ολυμπιακοί ενδέχεται να αποτελέσουν εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων στο Τόκιο έχει ρίξει τη σκιά του στο διεθνές αθλητικό γεγονός, το οποίο πέρυσι χρειάστηκε να αναβληθεί λόγω της πανδημίας και φέτος θα πραγματοποιηθεί χωρίς θεατές.

Από την 1η Ιουλίου και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 67 κρούσματα covid-19 στην Ιαπωνία μεταξύ όσων έχουν λάβει διαπίστευση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρά τα αυστηρά μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ