ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πού θα φτάσει το λάδι; “Ας περιμένουμε πρώτα να μαζευτεί”, δηλώνει η υπ. ελαιοτριβείου στο Αίγιο Σία Σιαμαρτζή

Facebook
Twitter

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Πόσο τελικά θα πουληθεί το λάδι στα Ελαιοτριβεία; Η «Πολιτεία» συνεχίζει το ρεπορτάζ για την τιμή του λαδιού, με το ελαιόλαδο που πωλείται ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ να έχει την τριπλάσια τιμή από αυτήν που πωλήθηκε πέρυσι χονδρική στα ελαιοτριβεία!

Μιλάμε, δηλαδή, για την περυσινή παραγωγή και όχι για την φετινή που θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι πιο ακριβή, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την τιμή στην λιανική από του χρόνου…

 

“ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ”

Ωστόσο, το προηγούμενο ρεπορτάζ της «Πολιτείας» για την «έκρηξη» της τιμής του ελαιολάδου προκάλεσε συζητήσεις και ενδιαφέρον.

Μία αντίδραση προέρχεται από ελαιοτριβείο στο Αίγιο. Συγκεκριμένα, η υπεύθυνη του Ελαιοτριβείου «Ιωάννης Μέγαρης» κα Σία Σιαμαρτζή, δίνει μέσω της «Πολιτείας» την δική της διάσταση στο θέμα, σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσει πιο «αντικειμενική» ματιά στα πράγματα, όπως συγκεκριμένα σημείωσε.

Εξηγεί ότι ναι μεν υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα φέτος, με την αύξηση του κόστους λιπασμάτων, την αύξηση κόστους μαζέματος, αλλά και τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών, ωστόσο επισημαίνει παράλληλα ότι… «θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συγκομιδής και τότε, που θα μαζευτεί το λάδι και θα ξέρουμε με τι έχουμε, θα διαμορφωθεί η τιμή πώλησής του».

Με άλλα λόγια, η κα Σιαμαρτζή, υποστηρίζει ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και να κλείσουμε τα αυτιά μας σε διάφορες τιμές που ακούγονται δεξιά κι αριστερά, θεωρώντας πως έτσι «εκπαιδεύεται» η κοινή γνώμη στο να αποδεχθεί ότι η ακρίβεια αποτελεί «μονόδρομο», έστω και αν ακόμα δεν έχει μαζευτεί το λάδι για να φθάσει στα Ελαιοτριβεία και να γνωρίζουμε την ποσότητα και ποιότητά του στο σύνολο, αφού βάσει αυτών των παραμέτρων θα καταλήξει (κατασταλάξει) η τιμή πώλησής του στη χονδρική.

Επισημαίνει όμως ότι: «πράγματι οι εποχές είναι διαφορετικές και σίγουρα δεν θα έχουμε μια τιμή αντίστοιχη με πέρυσι και πρόπερυσι. Αλλά συστήνω πρώτα να περιμένουμε για να δούμε πού θα ‘κάτσει’ τελικά η ‘μπίλια’».

 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

Πάντως, θυμίζουμε ότι με δηλώσεις του στην εφημερίδα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας κ. Θανάσης Πετρόπουλος αποκάλυψε ότι η τιμή στην πρώτη δημοπρασία πώλησης ελαιόλαδου, που έγινε από τον Αγροτικό συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, το λάδι πωλήθηκε στην τιμή των 9,25 ευρώ ανά λίτρο, πράγμα που και κατά τον ίδιο δείχνει την τάση της ανοδικής πορείας που θεωρεί βέβαιο ότι θα ακολουθήσει η τιμή.

 

ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ – ΣΤΑ 70 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ…!

Πάντως, μία δεδομένη διάσταση μέχρι τώρα είναι η τρομερή αύξηση που έχει σημειωθεί στα μεροκάματα για το μάζεμα των ελιών. Όπως τονίζουν παραγωγοί που έχουν ήδη κλείσει τις πρώτες συμφωνίες, η γνωστή έλλειψη εργατών γης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και πέρυσι είχε οδηγήσει σε αύξηση του κόστους απασχόλησης με το μεροκάματο να φθάνει τα 35και 40 ευρώ, φέτος το ποσό αυτό, λένε, έχει εκτιναχτεί στα 65 και 70 ευρώ για κάθε εργάτη!

Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και το γεγονός ότι η έλλειψη εργατών γης θα οδηγήσει σε μείωση της παραγόμενης ποσότητας επειδή… «όσα κι αν δώσεις, αν δεν έχεις κλείσει έγκαιρα συμφωνία, αποκλείεται να βρεις εργάτες», δηλώνει χαρακτηριστικά ελαιοπαραγωγός από τη Δυτική Αχαΐα. Δηλαδή, δεν είναι μόνο ότι αυξήθηκαν τα μεροκάματα, αλλά κι ότι είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται με την συγκεκριμένη απασχόληση. Κι αν δεν έχουν όλοι συμφωνήσει ήδη, απομένουν μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών οι διαθέσιμοι. Που σημαίνει ότι θα είναι λιγότεροι απ’ όσους απαιτούνται για τις ανάγκες μαζέματος, άρα, ως εκ τούτου, όγκοι ελιών θα μείνουν πάνω στα δένδρα!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

0005 2 e1701169692376

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top