ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Power Pass: Aυτή είναι η πραγματική αλήθεια που οι πολίτες έλαβαν μικρά ποσά

power pass 7 1

Τους λόγους για τους οποίους  πιστώθηκαν μικρά χρηματικά ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων του Power Pass  εξήγησε σήμερα υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, τα στοιχεία της πλατφόρμας του υπουργείων Οικονομικών, της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Power Pass  έδειξαν  ότι  “οι περισσότεροι πήραν λιγότερη επιδότηση γιατί είχαν επιδοτήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα που κάλυπταν σχεδόν το 80% της αύξησης”.

“Άρα το ό,τι ένα νοικοκυριό πήρε 30 ευρώ επιδότηση στον τραπεζικό λογαριασμό τι σημαίνει;  Ότι την αύξηση την επιπλέον που πλήρωσε σε σχέση με πριν την κρίση  ήταν της τάξεως των 50 ευρώ. Άρα το 60 % μας κάνει 35 ευρώ”, συμπλήρωσε και τόνισε πως ” αυτό είναι ένα μέτρο σύγκρισης  για τις επιδοτήσεις που είχαμε κάνει το προηγούμενο διάστημα” .

Τα παραδείγματα 

Εν συνεχεία ο κ.Σκρέκας παρέθεσε κάποια  παραδείγματα για τα μικρά ποσά  που έλαβαν οι δικαιούχοι του Power pass. “Επιστρέψαμε το 60% της επιβάρυνσης που πλήρωσαν τα νοικοκυριά και τα επιστρέψαμε στους λογαριασμούς τους. Άρα όταν ένα νοικοκυριό έχει πάρει  30 ευρώ, 40 ευρώ, 50 ευρώ  επιστροφή στον τραπεζικό λογαριασμό σημαίνει ότι η επιπλέον επιβάρυνση που πλήρωσε όλο το προηγούμενο πεντάμηνο ή εξάμηνο δεν ξεπερνούσε  τα 80 με 90 ευρώ, μετά τις επιδοτήσεις που είχαμε κάνει ήδη στους λογαριασμούς ρεύματος”, τόνισε και  είπε ότι ” υπήρχε η εντύπωση ότι κάποιος που έχει πληρώσει  700 ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος  θα έπαιρνε το 60% . Όχι εμείς επιδοτούσαμε την επιβάρυνση, δηλαδή το επιπλέον κόστος  που πλήρωσε σε σχέση με προ κρίσης  κατάσταση”, τόνισε.

Κατάργηση ρήτρας:  Tι διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας για τους λογαριασμούς ρεύματος

Εν συνεχεία έδωσε νέες διευκρινίσεις για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου . “Από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έχουμε αρχίσει και επιδοτούμε τους λογαριασμούς ρεύματος για τις κύριες κατοικίες μέχρι καταναλώσεις 300 κιλοβατώρες το μήνα. Επειδή αρκετά νοικοκυριά ήταν έξω από αυτήν την περίμετρο προστασίας είχαν καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες το μήνα και τα φτωχά νοικοκυριά είχαν φθηνά θερμαντικά σώματα που ήταν πολύ ενεργοβόρα και έκαιγαν πολύ ρεύμα”, τόνισε.

Τι ισχύει με τη  ρήτρα αναπροσαρμογής

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος τον Ιούλιο. Απάντησε καταφατικά πως καταργείται και πρόσθεσε ότι την Δευτέρα θα ανακοινωθούν ” όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, ποια είναι η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας-  η τιμή μονάδος  της κάθε κιλοβατώρας χωρίς εμπορικά τρικ, χωρίς επικοινωνιακά παιχνίδια”

“Αρα θα ξέρει ο καταναλωτής αυτό που σήμερα δυσκολεύεται να γνωρίσει: πόσο είναι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας  που πληρώνει ανά μονάδα κατανάλωσης και έτσι θα μπορέσει να επιλέξει τον συμφερότερο προμηθευτή αλλάζοντας εάν χρειαστεί αζημίως χωρίς δηλαδή να πληρώσει κάποια ρήτρα ή κάποιο πέναλτι επειδή αλλάζει πάροχο.

Επιπλέον βάζουμε ένα έμμεσο πλαφόν, απορροφούμε με επιδότηση τους λογαριασμούς ρεύματος απευθείας έως και το 80 % με 85% της αύξησης πάλι με  επιδότηση που θα ανακοινώσουμε  ώστε να ξέρει ο καταναλωτής τελικά  ο Έλληνας, Ελληνίδα πόσο πληρώνει  ηλεκτρική ενέργεια

You may also like

Comments are closed.