ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑΥΓΕΙΑ

Πράσινο φως στον παιδικό εμβολιασμό – Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα τα εμβόλια

paidiko emvolio
Το πράσινο φως για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών με το εμβόλιο της Pfizer, έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα ανοίξει για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα μόλις φθάσουν στη χώρα μας τα εμβόλια, τα οποία διαφοροποιούνται σε σχέση με τα εμβόλια για τις άλλες ομάδες πληθυσμού ως προς τη δοσολογία.

Τα «παιδικά» εμβόλια δεν αναμένεται να φθάσουν στη χώρα μας πριν από τις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση που είχαν οι αρμόδιες αρχές από την παρασκευάστρια εταιρεία.

Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους 3 μήνες

Ειδικότερα, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανεξέτασε τις συστάσεις και κατέληξε στις προτάσεις:

  • Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών μπορούν να κάνουν την 3η δόση, 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με 2 δόσεις.
  • Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει: Μπορούν να κάνουν την 3η δόση, 3 μήνες μετά την διάγνωση.
  • Ο σχεδιασμός για όσους έχουν κάνει J&J δεν αλλάζει, η ενισχυτική δόση θα γίνεται στους δύο μήνες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού αυτήν την Κυριακή, ενώ την προσεχή Δευτέρα θα διορθωθούν και οι συστάσεις.

«Έχει αυξηθεί η δυναμικότητα για τον Δεκέμβριο, μπορούν να γίνουν πάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου να κάνουν το εμβόλιο», είπε.

«Η απόφαση της επιτροπής βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλαξη όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία. Ο στόχος είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε», τόνισε.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι κι άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, έχουν μειώσει το χρονικό διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης. Η Επιτροπή προχώρησε στην απόφαση με βάση τα επιστημονικά δεδομένα τα εγχώρια και άλλων χωρών.

Για τα ραντεβού, τόνισε ότι η πρώτη δόση θα έχει προτεραιότητα έναντι της αναμνηστικής δόσης, για να μην υπάρχει καθυστέρηση πέραν των 3-4 ημερών.

 

 

You may also like

Comments are closed.