– Ένα είναι το βέβαιο, όπως δηλώνει ο κ. Πετρόπουλος: Ότι η πλατεία Γεωργίου, όπως και όλη η πόλη, θα γεμίσει με περισσότερο πράσινο.
του Αχιλλέα Ροδίτη
Δύο φωτογραφίες από τα σιντριβάνια της πλατείας Γεωργίου που αποτυπώνουν μία εμφανέστατη και «χτυπητή» διαφορά του «τότε» με το «τώρα». Το πράσινο που κυριαρχούσε και που δυστυχώς λείπει σήμερα. Κι αν παρατηρήσει κανείς καλύτερα, θα δει και μία ακόμα τεράστια διαφορά:
Ότι πριν την ανακατασκευή της πλατείας περιμετρικά των σιντριβανιών υπήρχαν πρανή με προστατευτικό κάγκελο, για να μην το περνούν οι πολίτες, που πάντα ήταν πράσινο και γεμάτο λουλούδια, που μαζί με τα υπόλοιπα άνθη σε πιο κεντρικά σημεία της πλατείας, και σε συνδυασμό με τα πολλά δέντρα που υπήρχαν περιμετρικά της, εξασφαλιζόταν σε υπερθετικό βαθμό το αναγκαίο πράσινο στους Πατρινούς.
ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ…:
Το πρανές αυτό δεν υπάρχει σήμερα στα σιντριβάνια. Και είναι κάτι που στηλιτεύουν πολλοί Πατρινοί στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπου τις προηγούμενες ημέρες οι δύο φωτογραφίες κυκλοφόρησαν ευρέως. Μαζί τους όμως το στηλιτεύει και ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Τάκης Πετρόπουλος ο οποίος μάλιστα μόλις είδε την παλιά φωτογραφία και θυμήθηκε αυτό το περιφραγμένο τμήμα έσπευσε να τσεκάρει εάν στην ισχύουσα μελέτη ανάπλασης του ιστορικού κέντρου προβλέφθηκε κάτι αντίστοιχο. Δυστυχώς, δεν είχε προβλεφθεί κι είναι αδύνατο να αλλάξει η μελέτη εκ των υστέρων.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ένα είναι το βέβαιο, όπως δηλώνει δημόσια μέσω της «Πολιτείας» ο κ. Πετρόπουλος: Ότι η πλατεία Γεωργίου, όπως και όλη η πόλη, θα γεμίσει με περισσότερο πράσινο. Με πολλά δένδρα και πιο πολλά λουλούδια. «Να είναι σίγουροι οι Πατρινοί ότι η προσπάθειά μας αποσκοπεί στο να κάνουμε την πόλη πιο πράσινη. Και ειδικά στην πλατεία Γεωργίου να αποκαταστήσουμε στον μέγιστο βαθμό αυτό το ‘έγκλημα’ που είχε γίνει με την ανακατασκευή της».
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Π.Ο.Υ. ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
«Το 2025 θα φυτευτούν σχεδόν 5.000 δέντρα»
Συγκλονιστικά τα στοιχεία για το Πράσινο στην Πάτρα. Η πόλη μας είναι 3η στην Ελλάδα σε πράσινο, αλλά απέχει σε εντυπωσιακό βαθμό από το ιδανικό επίπεδο πρασίνου ανά κάτοικο που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλαδή, 9τμ πράσινο/κάτοικο.
Συγκεκριμένα, πρώτη και δεύτερη αναδεικνύονται η Καβάλα και η Καλαμάτα με 3,2τμ πρασίνου/κάτοικο, ακολουθεί η Πάτρα με 2,6 τμ, η Θεσσαλονίκη με 2,4 τμ και έπεται πολύ πιο κάτω η Αθήνα με μόλις 0,4 τμ πρασίνου / κάτοικο.
«Ο στόχος τον οποίο βεβαιώνω ότι θα πετύχουμε, είναι να συνδυάσουμε το αστικό πράσινο με τις ανέσεις που χρειάζονται οι πολίτες, με το επαρκές πράσινο που να προσεγγίζει το επίπεδο που συστήνει ο Π.Ο.Υ.», λέει ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου της Πάτρας.
Έχει ήδη θέσει τον πήχη στο 6 με 7 τμ πρασίνου / κάτοικο αλλά για να επιτευχθεί αυτό, όπως εξηγεί, απαιτούνται στην Πάτρα 30.000 δένδρα, υπερπολλαπλάσιοι θάμνοι και εκατομμύρια λουλούδια.
«Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο πρέπει να φυτεύονται στην Πάτρα τουλάχιστον 5.000 δέντρα και αντίστοιχοι θάμνοι και λουλούδια, αν θέλουμε στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής προσδοκίας, στα επόμενα 6 με 7 χρόνια να έχουμε αναμορφώσει την πόλη πλήρως και να την έχουμε φτάσει στα μέγιστα επίπεδα πρασίνου, ξεπερνώντας κατά πολύ άλλες ελληνικές πόλεις», σημειώνει.
Και ανακοινώνει ότι εντός του 2025 θα φυτευτούν στην πόλη με ιδίους πόρους πάνω από 2.500 δέντρα, πολλαπλάσιοι θάμνοι και λουλούδια, ενώ αντίστοιχο μέγεθος θα εξασφαλιστεί μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων που τώρα αναζητούνται. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά γίνονται εν μέσω δύσκολης εποχής και υποχρηματοδότησης των Δήμων.
Παρ’ όλα αυτά, έχει ήδη δρομολογηθεί από τη δημοτική αρχή η αποστολή η Πάτρα να γίνει πιο πράσινη…
Γιατί χρειαζόμαστε τόσα δέντρα;
Κανείς δεν ξέρει πόσα δέντρα ακριβώς λείπουν από την πόλη. Δεν υπάρχει τέτοια μελέτη. Μόνο εμπειρικά γίνεται ο προσδιορισμός των αναγκών. Και σε συνδυασμό με τους εξής παράγοντες: α) τα πολλά δέντρα που κόπηκαν νόμιμα ή παράνομα, β) την ύπαρξη δέντρων με επιφανειακές ρίζες που καταστρέφουν πεζοδρόμια, άρα πρέπει να αντικατασταθούν, γ) δέντρα που είναι νεκρά ή άρρωστα, δ) δέντρα που δεν συνάδουν με την μεσογειακή πανίδα ή και δέντρα που γιγαντώνονται και καταλήγουν να γίνονται επικίνδυνα για τους ανθρώπους.
Σεμινάριο κλαδέματος!
Μια ακόμα εξίσου σημαντική παράμετρος είναι και αυτή που αφορά στην ποιότητα των δέντρων που διαθέτει η Πάτρα. Όπως λέει ο Αντιδήμαρχος, «δεν αρκεί το πράσινο να είναι πολύ, αλλά πρέπει και να ‘ναι καλαίσθητο». Και δυστυχώς, και σε αυτό το κομμάτι εντοπίζεται πρόβλημα, λόγω κακού κλαδέματος και κάκιστης ή ελλιπούς φροντίδας. Για τον λόγο αυτό η Αντιδημαρχία Πρασίνου του Δήμου της Πάτρας σύντομα θα διοργανώνει και σεμινάριο κλαδέματος και καλλωπισμού των δέντρων της πόλης και του πρασίνου της. Ειδικοί επιστήμονες, Γεωπόνοι, θα επισκεφθούν την Πάτρα για αυτόν τον σκοπό, ώστε να διδάξουν και να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους, για καλύτερη φροντίδα της πανίδας. Εννοείται ότι από τα σεμινάρια αυτά θα περάσουν άπαντες οι εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων, προκειμένου να βελτιωθεί στον μέγιστο βαθμό η φροντίδα του πρασίνου της πόλης, για να είναι εμπράκτως πιο αποδοτική.
«Πάντρεμα» με το Παναχαϊκό
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που ο κ. Πετρόπουλος βάζει στη συζήτηση είναι κι αυτό του «παντρέματος» του πρασίνου του αστικού ιστού της πόλης, με το πράσινο του Παναχαϊκού όρους. Μπορεί να φαίνεται περίεργο όμως έχει την εξήγησή του. Καθώς, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου, είναι απαραίτητο να συνδυάζεται και οπτικά, «μοιάζοντας ως ένας πράσινος χείμαρρος που έρχεται απ’ το βουνό και κατακλύζει την πόλη».
ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ / ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ