ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πράσινος κομήτης πλησιάζει πάλι τη Γη -Πώς θα τον εντοπίσετε

Facebook
Twitter
Eνας «εξωτικός» πράσινος κομήτης, πλησιάζει τον πλανήτη μας και αναμένεται 1 ή 2 Φεβρουαρίου να φθάσει στην κοντινότερη απόστασή του, περίπου στα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Την τελευταία φορά που πλησίασε τη Γη ήταν την εποχή των Νεάντερνταλ δηλαδή πριν από περίπου 50.000 χρόνια.

Ο πράσινος κομήτης, ονόματι C/2022 E3 (ZTF), είχε ανακαλυφθεί από αστρονόμους του παρατηρητηρίου Zwicky Transient Facility (ZTF) στην Καλιφόρνια τον Μάρτιο του 2022. Προέρχεται από το μακρινό Νέφος Όορτ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος και εκτιμάται ότι διαγράφει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε περίπου 50.000 χρόνια.

Οι κομήτες, που αποτελούνται κυρίως από πάγο, σκόνη και αέρια, διαγράφουν συνήθως μεγάλες ελλειπτικές τροχιές γύρω από το άστρο μας. Καθώς προσεγγίζουν τον Ήλιο, η θερμότητα του μετατρέπει τον πάγο του κομήτη σε αέρια και σκόνη, δημιουργώντας την «κόμη» του που περιβάλλει τον σκληρό πυρήνα του, καθώς και την τεράστια θεαματική «ουρά» του.

Οι εικόνες του C/2022 E3, μέχρι στιγμής αποκαλύπτουν ότι έχει μια πρασινωπή απόχρωση, που πιστεύεται ότι οφείλεται στη χημική σύστασή του, κυρίως στην παρουσία διατομικού άνθρακα, το μόριο του οποίου εκπέμπει πράσινο φως όταν πέφτει πάνω του η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.

Ο C/2022 E3 κινείται στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου με κατεύθυνση τον πολικό αστέρα, το φωτεινότερο άστρο της Μικρής ‘Αρκτου, δίπλα στον οποίο θα εμφανιστεί στις 26 Ιανουαρίου. Έως τις 10 Φεβρουαρίου θα εμφανιστεί κοντά στον ‘Αρη, ενώ έως τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει γίνει πια αρκετά αχνός, καθώς απομακρύνεται από τη Γη.

Πότε και πού θα είναι ορατός

Από τα μέσα Ιανουαρίου ο κομήτης – που κερδίζει συνεχώς φωτεινότητα από πέρυσι τον Νοέμβριο – έχει γίνει ευκολότερο να παρατηρηθεί με τηλεσκόπια ή ισχυρά κιάλια, ενώ τελευταία έχει γίνει αρκετά φωτεινός για να είναι ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι, τουλάχιστον από περιοχές με ανέφελο σκοτεινό ουρανό και χωρίς φωτορύπανση. Οι ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι κατάφεραν τον Ιανουάριο να φωτογραφήσουν τον ισχυρό ηλιακό «άνεμο» να διασπά ένα μέρος της ουράς του κομήτη.

Τον περασμένο Μάρτιο ο κομήτης βρισκόταν κοντά στον πλανήτη Δία. Πριν μερικές μέρες, στις 12 Ιανουαρίου του 2023, βρέθηκε στο περιήλιο, δηλαδή στο σημείο της τροχιάς του στο οποίο απέχει την ελάχιστη απόσταση από τον Ήλιο. Την 1η Φεβρουαρίου, βέβαια, θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη από οποιαδήποτε άλλη μέρα, προτού αρχίσει να απομακρύνεται ξανά. Επομένως, είναι ήδη ορατός και θα συνεχίσει να είναι μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου.

Cometb
Η θέση του κομήτη το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου, όπου θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη. Κάτω διακρίνεται ο Πολικός Αστέρας (Polaris). Για να εντοπίσετε τον κομήτη, κατά τις 23:00 κοιτάξτε βόρεια, σε ύψος περίπου 56 μοιρών στον ουράνιο θόλο.

Ο κομήτης δεν μένει στάσιμος στον ουρανό, και έτσι κάθε νύχτα εντοπίζεται σε διαφορετικό σημείο του ουράνιου θόλου. Η πορεία που διαγράφει πάνω στην ουράνια σφαίρα αποτυπώνεται στην παρακάτω εικόνα. Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου θα βρίσκεται εντός των ορίων του αστερισμού του Δράκοντα, ενώ στη συνέχεια θα περάσει στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου. Στις αρχές του επόμενου μήνα, ο κομήτης θα βρίσκεται στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης. Πρόκειται για έναν αρκετά αμυδρό αστερισμό, οπότε για τον εντοπισμό του κομήτη εκείνη την περίοδο καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν κοντινοί αστερισμοί με λαμπρότερα αστέρια, όπως η Μικρή Άρκτος και ο Ηνίοχος.

CometPath
Η διαδρομή του κομήτη στον νυχτερινό ουρανό, από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου Εικόνα: Sky & Telescope

Ο κομήτης μπορεί να παρατηρηθεί το βράδυ και μέχρι πριν την ανατολή του Ηλίου κοιτώντας βόρεια, καθώς εκεί βρίσκονται οι αστερισμοί στους οποίους προβάλλεται.

Οδηγίες παρατήρησης

Για την παρατήρηση του κομήτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν κιάλια ή και τηλεσκόπιο. Δε θα είναι ορατός με γυμνό μάτι, τουλάχιστον όχι σε περιοχές με φωτορύπανση. Μόνο παρατηρητές σε σκοτεινές περιοχές, μακριά από τα φώτα της πόλης, ενδέχεται να μπορέσουν να τον δουν και χωρίς ειδικό εξοπλισμό.

CometC2022E3b
Φωτογραφία του κομήτη C/2022 E3 (ZTF), στην οποία φαίνεται μια μικρή διαταραχή στην ουρά του. Η διαταραχή πιθανότατα οφείλεται σε ισχυρό ηλιακό άνεμο που «διέσχισε» την περιοχή εκείνη. Εικόνα: Michael Jäger

Η παρατήρηση του κομήτη μέχρι τις 29 Ιανουαρίου θα είναι δυνατή σχεδόν όλη τη νύχτα, αφού αυτός θα βρίσκεται σε σχετικά μεγάλο ύψος από τον ορίζοντα και η Σελήνη θα έχει δύσει, επομένως το φως της δε θα καθιστά τη θέαση του κομήτη δυσκολότερη. Από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου ο κομήτης θα είναι καλύτερα παρατηρήσιμος μετά τα μεσάνυχτα και προς τις πρώτες πρωινές ώρες. Τις επόμενες ημέρες η παρατήρηση θα είναι δύσκολη, λόγω της πολύ λαμπερής Σελήνης που θα βρεθεί μάλιστα σε φάση Πανσελήνου στις 5 Φεβρουαρίου και θα βρίσκεται στον ουρανό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Παρ’ όλα αυτά, θα είναι ορατός και εκείνη την περίοδο.

Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) θα συνεχίσει την πορεία του στο διάστημα απομακρυνόμενος από τη Γη, και έτσι η φωτεινότητά του θα μειώνεται σταδιακά, μέχρι να μην είναι πια ορατός. Επομένως, τώρα είναι η ιδανική περίοδος να τον παρατηρήσουμε!

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top