ΚΟΣΜΟΣ

Πρέσβης ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο

2022 07 22T161656Z 1054530880 RC2MFS9JU4SS RTRMADP 3 UKRAINE CRISIS GRAIN 960x600 1

Η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσει επισιτιστική ανασφάλεια σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι η υποσαχάρια Αφρική πρόκειται να πληγεί περισσότερο σε αυτό το πλαίσιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφάλισαν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την επισιτιστική ασφάλεια στη Σύνοδο Κορυφής της G7, από τα οποία τα 2,76 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν η δική τους συνεισφορά.

Κυβερνήσεις αφρικανικών χωρών έχουν, ωστόσο, αποφύγει να πάρουν θέση απέναντι στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, κρατώντας έτσι αποστάσεις και από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία.

Οι Αφρικανοί «δεν θέλουν να πιέζονται να διαλέξουν πλευρά» αλλά «πρέπει να γνωρίζουν τα γεγονότα», δήλωσε η Γκρίνφιλντ.

Ενώ η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και οι συγκρούσεις είναι οι βασικές αιτίες των παγκόσμιων προβλημάτων εφοδιασμού τροφίμων, η «πιο ύπουλη πηγή» είναι η πείνα που χρησιμοποιείται σκόπιμα ως όπλο πολέμου, είπε.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Καμερούν την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε παρόμοια γλώσσα όταν περιέγραψε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση ως ένα από τα «όπλα του πολέμου» της Ρωσίας.

Η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση στις δυτικές κυρώσεις για την επιβράδυνση των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Γκρίνφιλντ ωστόσο σήμερα αντέκρουσε αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η Ρωσία κάνει σκοπίμως κινήσεις για να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ

mississippi2e ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Φονικός ανεμοστρόβιλος «ισοπέδωσε» το Μισισίπι – Τουλάχιστον 26 νεκροί (δείτε βίντεο)

Ανείπωτη τραγωδία καταγράφεται στο Μισισίπι τις τελευταίες ώρες, καθώς καταστροφικές καταιγίδες και τουλάχιστον ένας ανεμοστρόβιλος που «σαρώνουν» την ...