ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Προάγοντας τη διεπιστημονικότητα στην ιατρική και αντιμετώπιση του καρκίνου 

Facebook
Twitter
Τη δική της απάντηση στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, του πιο θανατηφόρου καρκίνου στην Ευρώπη δίνει μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών την οποία συντονίζει το Βιολογικό Τμήμα.

H ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών «iGEM_Medicine» συστάθηκε το 2022 και συμμετείχε πρόσφατα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας όπου διαγωνίστηκε μαζί με πάνω από 350 ερευνητικές ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, παρουσιάζοντας το καινοτόμο διαγνωστικό test για την ανίχνευση του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, στα αρχικά του στάδια.

Η τελική φάση του διαγωνισμού «iGEM» τα τελευταία χρόνια διεξάγεται στο Παρίσι. Η φετινή ομάδα αποτελείτο από φοιτητές Φαρμακευτικής, Ιατρικής, Πολιτικών Μηχανικών, Αεροναυπηγών και σχηματίστηκε έπειτα από συνεργασία του Χημικού και του Βιολογικού Τμήματος.

Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο συχνή μορφή και αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Η διάγνωση πραγματοποιείται με βιοψία να αναλυθεί στο εργαστήριο.

Ωστόσο πρόκειται για μία επώδυνη και δαπανηρή διαδικασία, που μπορεί να επιφέρει επιπλοκές στον ασθενή. Το project της Πάτρας στόχευσε στην ανάπτυξη ενός διαγνωστικού test για την ανίχνευση του καρκίνου με τη λήψη αίματος, τεχνική που μπορεί να λειτουργήσει ως μια εξέταση (check up) σε άτομα με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, όπως για παράδειγμα χρόνιοι καπνιστές. Η ανάλυση του δείγματος, μπορεί να γίνει με εξοπλισμό που υπάρχει στα περισσότερα εργαστήρια, αυξάνοντας την ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία κατά 80%.

Η iGEM_Medicine κατέκτησε σειρά από βραβεία! 1ο Βραβείο στην Κατηγορία Diagnostics, στην καλύτερη ιστοσελίδα και Χρυσό Μετάλλιο στην επίτευξη των στόχων του διαγωνισμού.

Η ομάδα αποτελείτο από τους Ελευθέριο Μπόχαλη, Ειρήνη Ντερέκη, Ανατολή Μπέτσου, Γαρυφαλίνα Κονίδη, Νικηφόρο Χανδρινό (Φαρμακευτική), Αθηνά Γιαννακοπούλου (Πολιτικών Μηχανικών), Σοφιανό Σουλιώτη (Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών), Χρήστο Καραογλάνη (Ιατρική), Ηλία Βελισάριο (Στρατιωτική Νοσηλευτική ΕΚΠΑ), Γρηγόρη Ντερέκη (Μαθητής Λυκείου).

11 2 e1670397712911

 

Από την έντυπη έκδοση της “ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ” της 5.12.2022

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top