ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πρώιμος καύσωνας σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία

Facebook
Twitter
ΠΑΡΙΣΙ. Ενα πρώιμο κύμα καύσωνα που ξεκίνησε πρώτα από την Ισπανία και στη συνέχεια μετακινήθηκε προς τη Γαλλία αλλά και τη Βρετανία δοκιμάζει τις αντοχές των κατοίκων της Βόρειας Ευρώπης, που είναι ασυνήθιστοι σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες και μάλιστα στην αρχή του καλοκαιριού. Η ζέστη θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας και το θερμόμετρο έχει ήδη σκαρφαλώσει στους 43,2 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ ζέστης στις αρχές Ιουνίου και ο πιο επίμονος και έντονος καύσωνας που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας ταυτόχρονα πολλές δασικές πυρκαγιές. Ισπανοί πυροσβέστες δίνουν από χθες μάχη με τις φλόγες σε τρία διαφορετικά μέτωπα στην Καταλωνία. Η πρώτη στο Μπαλντομάρ, 140 χλμ. βορειοανατολικά της Βαρκελώνης, έχει κάψει ήδη μεγάλες εκτάσεις.

Ρεκόρ 100 ετών

Ο καύσωνας αυτός, που έρχεται μετά τον πιο ζεστό Μάιο εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια στην Ισπανία, έφερε «ακραίες θερμοκρασίες», δήλωσε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (Aemet). Το φαινόμενο, που οφείλεται σε μια τοπική ύφεση μεταξύ των Αζόρων και της Μαδέρας και η οποία μεταφέρει σταδιακά προς τη Δυτική Ευρώπη πολύ ζεστό αέρα από το Μαγκρέμπ, ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο και «ενδέχεται να διαρκέσει έως το τέλος της εβδομάδας», πρόσθεσε ο ίδιος. «Αυτή η ακραία ζέστη, αυτή την περίοδο της άνοιξης, δεν είναι φυσιολογική» και οφείλεται «στην κλιματική αλλαγή», τόνισε ο Ντελ Κάμπο.

Πρώιμος καύσωνας σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία-1
 Το θερμόμετρο στην Ισπανία σκαρφάλωσε στους 43,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ το ένα τέταρτο της Γαλλίας είχε τεθεί σε «πορτοκαλί» συναγερμό για καύσωνα, με θερμοκρασίες μεταξύ 34 και 38 βαθμών και τοπικά ακόμη και 40. [AP Photo/Lewis Joly]

 

Το ένα τέταρτο της Γαλλίας είχε τεθεί χθες σε «πορτοκαλί» συναγερμό για καύσωνα, με θερμοκρασίες που αναμενόταν να φθάσουν μεταξύ 34 και 38 βαθμών και τοπικά ακόμη και γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου. Η χώρα πλήττεται από την Τρίτη από καύσωνα που έφθασε από το Μαγκρέμπ περνώντας από την Ισπανία, ο οποίος επηρέασε αρχικά το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας προτού επεκταθεί. Θερμοκρασίες από 30 έως 35 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκαν την Τετάρτη στο μισό νότιο τμήμα της χώρας και ο καύσωνας αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω. Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France εκτιμά μέγιστες τιμές 34 έως 38 βαθμών στο μισό νότιο τμήμα της χώρας, με τη θερμοκρασία να φθάνει μέχρι τους 39/40 βαθμούς υπό σκιάν κατά τόπους. Γενικά θα κάνει λιγότερη ζέστη στο μισό βόρειο τμήμα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 25 έως 30 βαθμούς. Πάνω από 100 πυροσβέστες επιστρατεύτηκαν για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς στη νότια Γαλλία την Τετάρτη, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε πως ο πρώιμος καύσωνας ενδέχεται να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και να ενισχύσει τον κίνδυνο για φωτιές. Μια εστία στην περιοχή Λοζέρ τέθηκε υπό έλεγχο νωρίς χθες τα ξημερώματα, αλλά οι αρχές ανησυχούσαν πως θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί λόγω της ζέστης.

Στη Βρετανία, η μητροπολιτική υπηρεσία υγείας εξέδωσε επείγοντα συναγερμό για τη νοτιοανατολική Αγγλία, το Λονδίνο και τη νότια Αγγλία, καθώς σήμερα αναμενόταν το θερμόμετρο στη χώρα να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Τα τελευταία χρόνια η ζέστη στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται και επεκτείνεται χρονικά, εξέλιξη που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top