ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταρκτική έρευνα για διαρροή στοιχείων από την ΕΥΠ θα διενεργήσει ο Ντογιάκος

62c2bd72250000bf5f4753cb

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος θα διενεργήσει προσωπικά ποινική προκαταρκτική έρευνα, όχι για την ουσία των καταγγελιών για την παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ- ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Δηλαδή η έρευνα θα διενεργηθεί από τον κ. Ντογιάκο για να αποκαλυφθεί από ποιόν ή ποίους διέρρευσε εκτός ΕΥΠ το υλικό των παρακολουθήσεων που φέρεται ότι έγιναν τόσο στον στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, όσο και δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι παρακολουθήσεις έγιναν με άδεια του αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού που εποπτεύει την ΕΥΠ. Κατά συνέπεια, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις είναι νόμιμες, ενώ την ίδια στιγμή  ο εισαγγελικός λειτουργός που έδωσε το «πράσινο φως» για να πραγματοποιηθούν,  δεν υποχρεούται να δημοσιοποιήσει τους λόγους της απόφασής του. Με άλλα λόγια δεν μπορούν να γνωστοποιηθούν οι λόγοι που εγκρίθηκαν από εισαγγελικής πλευράς οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, καθώς το θέμα άπτεται της εθνικής ασφάλειας.

Διευκρινίζεται επίσης ότι απαγορεύεται υλικό που υπάρχει στην ΕΥΠ να γνωστοποιηθεί σε τρίτα πρόσωπα.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή του κ. Ντογιάκου είναι δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.

Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον ίδιο τον Εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, που άπτεται, όπως διευκρίνιζαν ανώτατες εισαγγελικές πηγές, θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη καταγγελίες για παρακολούθηση έχουν υποβληθεί και από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη οι οποίες επίσης θα ερευνηθούν για τη διαρροή των στοιχείων σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ έρευνες για την ουσία των παρακολουθήσεων ήδη διενεργούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

You may also like

Comments are closed.