ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Όταν ο τ. Πρόεδρος πήρε το φτυάρι στο Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι

Facebook
Twitter

 «Χρυσή» ευκαιρία για την Δυτική Ελλάδα η ύπαρξη του Μουσείου Άλατος, μοναδικού που υπάρχει στην Ελλάδα, ίσως και στην Ευρώπη!

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με φτυάρι να κάνει εξόρυξη άλατος; Κι όμως, ναι!

Συνέβη στη Δυτική Ελλάδα, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. Και η φωτογραφία το αποδεικνύει αποκαλύπτοντας το μεγαλείο του πολιτικού ανδρός, καθώς δεν έκανε την κίνηση για να τον φωτογραφήσουν αλλά επειδή θέλησε να διαπιστώσει πόσο δύσκολη ήταν η δουλειά των αλυκάριων χρόνια πριν, αλλά και σήμερα.

1 2
Ο Πρ. Παυλόπουλος δεν πήρε το φτυάρι για να τον απαθανατίσει ο φακός. Αλλά για να διαπιστώσει τη δυσκολία που συναντούσαν οι αλυκάριοι…

 

Επρόκειτο για μια επίσκεψη όχι τυπική αλλά ανθρώπινη και εγκάρδια. Με τον αξιότιμο κ. Παυλόπουλο να καταφθάνει στο Μεσολόγγι υπό τα έκπληκτα μάτια των περιοίκων και να πορεύεται συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, Σίσσυ Παυλοπούλου, στα στενά της ιερής πόλης, με κατεύθυνση το σημείο όπου δεσπόζει το Μουσείο και να γίνεται δεκτός από τον ιδρυτή του Μουσείου Άλατος και του Κέντρου Λόγου και Πολιτισμού «Διέξοδος», τον Ποινικολόγο Νικόλαο Κορδόση.

3 4
Η υποδοχή του κ. Πρ. Παυλόπουλου από τον ιδρυτή του Μουσείου Ν. Κορδόση
2 2
Ο τ. ΠτΔ μπαίνοντας στο χώρο του Μουσείου

 

Ο κ. Παυλόπουλος όμως δεν αρκέστηκε στο να περιηγηθεί εντός των πολυτελών χώρων του Μουσείου. Εξέφρασε την επιθυμία – και το έπραξε – να δει από κοντά τους αλυκάριους, την ώρα ακριβώς που έκαναν την εξόρυξη του αλατιού. Μίλησε μαζί τους, για τις συνθήκες εργασίας και τον τρόπο καλλιέργειας και συλλογής αλατιού και έγινε αμέσως «ένα» μαζί τους.

5 1
Συζητώντας με τους αλυκάριους για τις συνθήκες εργασίας

 

6
Με όλους μαζί τους εργάτες η αναμνηστική φωτογραφία

 

Γοήτευσε τους πάντες με την απλότητα και την ευθύτητα του. Ακόμα και τον γνωστό τηλεπαρουσιαστή και δημοσιογράφο Νίκο Αλιάγα (ένθετη φωτογραφία) που κι αυτός ήταν παρών στην επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου αφού διαμένει αυτό τον καιρό στο Μεσολόγγι.

4 6
Μιλώντας με τον γνωστό Μεσολογγίτη στην καταγωγή τηλεπαρουσιαστή σε Γαλλία και Ελλάδα, Νίκο Αλιάγα

 

“ΧΡΥΣΗ” ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΑΤΟΣ

Με την παρουσία του ο τ. ΠτΔ έδωσε έναν πολύτιμο πρόσθετο «αέρα» σε αυτόν τον χώρο που είναι μοναδικός στην Ελλάδα, αν όχι και στην Ευρώπη.

Σε ανύποπτο χρόνο η «Πολιτεία» είχε γράψει, πρώτη, εκτενές ρεπορτάζ  για το πρότυπο Μουσείο. Γι’ αυτήν την αξιοθαύμαστη δημιουργία ενός ιδιώτη (του κ. Κορδόση) ο οποίος θέλησε να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες κάθε ηλικίας να έρθουν σε επαφή με αυτό που συναντούν καθημερινά στο τραπέζι τους αλλά παραδόξως τούς είναι εν πολλοίς άγνωστο, όσον αφορά την προέλευση και την διαδικασία παρασκευής.

Και μιλώντας στο αφιέρωμα της «Πολιτείας» είχε εξομολογηθεί πως αισθανόμενος την ικανοποίηση για την στήριξη που γνώρισε ως Δικηγόρος από τους συντοπίτες του, αποφάσισε να τους ανταμείψει δημιουργώντας, με ιδία έξοδα, το Μουσείο της Εξόδου του Μεσολογγίου (που λειτουργεί από χρόνια) και προσφάτως το Μουσείο Άλατος.

7 1
Στα γραφεία της Διεξόδου μαζί με τον ιδρυτή της

Όταν δημοσιεύαμε το ρεπορτάζ, (στις 10 του περασμένου Γενάρη), δεν φανταζόμασταν ότι εννιά μήνες αργότερα θα γράφαμε ξανά με επίκεντρο το Μουσείο Άλατος και αφορμή την επίσκεψη του τ. Προέδρου της  Δημοκρατίας. Μια είδηση που δυστυχώς πέρασε στα «ψιλά» ενώ της αρμόζει εκτεταμένη απήχηση. Ακριβώς επειδή η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί πολλά, και για το Μουσείο Άλατος και το Μεσολόγγι, αλλά και  για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

Αφού σε αυτήν ανήκει γεωγραφικά το Μουσείο της Δυτικής Ελλάδας και είναι αυτονόητο το τι μπορεί να συνεπάγεται, τουριστικά και πολιτιστικά, η αξιοποίηση και στήριξη του.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Παυλόπουλος περπάτησε ξανά προς το κέντρο του Μεσολογγίου χαιρετώντας τον κόσμο στα καφέ και κατευθυνόμενος στο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» για να ξεναγηθεί σε μια έκθεση ζωγραφικής, του Fernando Pensa. Ενώ παρέμεινε στην ιερή πόλη ως αργά το βράδυ.

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

20 1 e1665038363407

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top