ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία

Facebook
Twitter
Σημαντική πρόοδο στην κατάρτιση ειρηνευτικού σχεδίου 15 σημείων φαίνεται ότι κατάφεραν Ουκρανία και Ρωσία, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, εάν το Κίεβο ανακηρύξει την ουδετερότητά του και αποδεχθεί περιορισμούς ως προς τις ένοπλες δυνάμεις που διαθέτει, σύμφωνα με τρία άτομα που εμπλέκονται στις συνομιλίες.

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από την αξίωση ένταξης στο ΝΑΤΟ, όπως και τη δέσμευση ότι δεν θα φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα, με αντάλλαγμα την προστασία από συμμαχικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η  Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια και η αποδοχή τους από τη Μόσχα θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία.

Αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων ζητά το Κίεβο

Αν και η Μόσχα και το Κίεβο υποστήριξαν ότι υπήρξε πρόοδος στους όρους της συμφωνίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πλήρως δεσμευμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι η Μόσχα ενδέχεται να αγοράζει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει τις επιθετικές της ενέργειες.

Ο Μικαΐλο Ποντολιάκ, ανώτατος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στους Financial Times ότι κάθε συμφωνία θα συμπεριλάμβανε τον όρο της αποχώρησης των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το ουκρανικό έδαφος που κατέλαβαν από την έναρξη της εισβολής στης 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή στις νότιες περιοχές στην Αζοφική Θάλασσα, τη Μαύρη Θάλασσα όπως και σε εδάφη στην ανατολή και στον βορρά του Κιέβου.

Η Ουκρανία, θα συγκρατούσε τις ένοπλες δυνάμεις της αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως ο ΝΑΤΟ και να απέχει από το ενδεχόμενο φιλοξενίας ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η ουδετερότητα της Ουκρανίας που θα στηρίζεται στο καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι ένα ενδεχόμενο προς συζήτηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top