ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προσφυγικά: Όταν η περιοχή ήταν έλος με καλαμιές!

16 2

Το 1927 δίπλα στην εκκλησία της Αγία Φωτεινή ολοκληρώνεται η κατασκευή του γηπέδου των Προσφυγικών. Το καμάρι των προσφύγων εγκαινιάζεται με τον αγώνα Ολυμπιακού Πατρών-Ολυμπιακού Πειραιώς, στις 17 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς.

Χωρίς τίτλο 2 e1663785323792

Αυτός ο μήνας Σεπτέμβριος του 2022 είναι ο μήνας των πολλών αφιερωμάτων και των αναρίθμητων εκδηλώσεων σ’ όλη τη χώρα καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια απ’ την Μικρασιατική Καταστροφή, την πιο μελανή σελίδα στην ελληνική Ιστορία.

Η “Πολιτεία” φιλοξένησε στην Έντυπη Έκδοση της Δευτέρας 19/9/2022, με αφορμή την συναυλία της Μητρόπολης Πατρών και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τον Γιώργο Νταλάρα, μίνι-αφιέρωμα στα Προσφυγικά της Πάτρας.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 7.000 ΟΙ ΕΔΩ ΠΡΩΤΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ποια ήταν η συμβολή της Πάτρας στην υποδοχή των προσφύγων του 1922; Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι εκείνη τη χρονιά, το φθινόπωρο του’ 22, έφτασαν στην Πάτρα περί τους 7.500 πρόσφυγες. Στην αρχή η στέγαση της ήταν άναρχη και πρόχειρη. Σε αποθήκες, σε ιδρύματα, ακόμα και σε σχολεία. Οι πιο τυχεροί εξ αυτών σε οικήματα της πόλης που βρίσκονταν στις τότε παρυφές της.

Σύντομα προέκυψε η ανάγκη καλύτερων συνθηκών στέγασης. Έτσι, περί το 1926 ξεκίνησε η κατασκευή των πρώτων προσφυγικών κατοικιών, σε μια περιοχή τότε ελώδη, με πολλές καλαμιές, που ανήκε κατά κύριο λόγο στις οικογένειες Ρούφου και Χαιρέτη. Η περιοχή αυτή είναι τα σημερινά Προσφυγικά.

Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ  

Μάλιστα ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής χτίστηκε απ’ τους πρόσφυγες σε ανάμνηση του ομώνυμου Ιερού Ναού της Σμύρνης. Της εκκλησίας που ήταν το σύμβολο της πόλης και καταστράφηκε ολοσχερώς το 1922.

Στη γειτονιά άρχισαν να δημιουργούνται και τα πρώτα καφενεία. Με πιο ξακουστά το θρυλικό «Βυζάντιο» και την «Αίγλη». Το 1927 δίπλα στην Αγία Φωτεινή ολοκληρώνεται η κατασκευή του γηπέδου των Προσφυγικών. Εγκαινιάζεται με τον αγώνα Ολυμπιακού Πατρών-Ολυμπιακού Πειραιώς, στις 17 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς. Στην αρχή είχε περίφραξη από καλαμιές, ύστερα από τάβλες και αργότερα απ’ τις θρυλικές λαμαρίνες που ήσαν εκεί έως το 2002.

Ο Ολυμπιακός Πατρών, κατ’ εξοχήν προσφυγικό αθλητικό σωματείο, είχε ιδρυθεί το 1925 από τη συγχώνευση δυο άλλων ομάδων, του Λευκού Αστέρα και της Μικρασιατικής Ένωσης. Το 1930 ιδρύεται η Θύελλα Πατρών, την ίδια χρονιά ο Άρης Πατρών και μια χρονιά νωρίτερα, το 1929 η ΑΕΚ Πατρών από πρόσφυγες που είχαν φτάσει στην Πάτρα απ’ την Κωνσταντινούπολη. Ακόμα πιο πριν ιδρύεται ο Απόλλωνας Πατρών.

ΟΧΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Οι πρώτες πρόσφυγες που φτάνουν στην Πάτρα συναντούν συμπεριφορά επιφύλαξης από κάποιους πατρινούς. Ωστόσο, πολύ γρήγορα, χάρη στην εργατικότητα, στο δημιουργικό πνεύμα και στο φιλοπρόοδο χαρακτήρα τους όχι μόνο ενσωματώνονται στην τοπική κοινωνία αλλά και διακρίνονται σε όλα τα επίπεδα, αποκτώντας ηγετικό ρόλο.

Και δεν ήταν μόνο στην Πάτρα καθώς πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν ακόμα στη Δυτική Αχαΐα, κυρίως στην περιοχή Απιδεώνα, στο Ρίο, στο Αίγιο, κάπου 50 πρόσφυγες στα Καλάβρυτα κ.α. Οι πρόσφυγες που έφτασαν στη Πάτρα, κατάγονταν κυρίως από τη Σμύρνη, τον Πόντο, την Κύζικο, τον Πάνορμο και την Κωνσταντινούπολη. Το 1923 δε ίδρυσαν τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο που του χρόνου συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας στην πλατεία Ελευθερίας.

Σήμερα υπολογίζεται ότι οι κάτοικοι της Πάτρας που έχουν προσφυγικές καταβολές φτάνουν τους 35.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων.

 

You may also like

Comments are closed.