ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ: ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ: Γυρίσαμε στο 2000 και δείτε τι ξοδεύαμε τότε… για αγορές βασικών αγαθών!

Facebook
Twitter

Kαι επειδή η ακρίβεια στην Ελλάδα καλά κρατεί και μια και ο Ελληνας… γρήγορα ξεχνά ή… δεν ασχολείται, η «Πολιτεία» αποφάσισε να κάνει μία έρευνα… σε βάθος χρόνου. Αναζητήσαμε το αρχείο από την εφημερίδα «Τα Νέα» και τις τιμές κάποιων προϊόντων το έτος 2000, 24 χρόνια πριν και δύο χρόνια πριν μπούμε στο ευρώ. Εκείνη την χρονιά ο κατώτατος μισθός ήταν 155.900 δραχμές δηλαδή 458 ευρώ. Όμως θα πρέπει να υπολογίσουμε πως εκείνη την εποχή οι μισθοί στην Ελλαδα ήσαν 14 γιατί όλοι ελάμβαναν δώρα και επιδόματα αργίας.

Τα  αμνοερίφια εκείνη την χρονιά είχαν  2.600 δρχ. το κιλό δηλαδή 7,6 ευρώ όταν φέτος στα κρεοπωλεία πωλούνταν μέχρι και 14 ευρώ το κιλό.

ΟΙ πατάτες (εγχώριες) πωλούνταν 145 δρχ. το κιλό (όσο και σήμερα δηλαδή), ενώ η  τομάτα 250 δραχμές το κιλό.

* Κηπευτικά: Λάχανα 100-150 δρχ. το κιλό, μαρούλια 100-150 δρχ. το ένα, σπανάκι 300-350 δρχ. το κιλό, χόρτα 200-250 δρχ. το κιλό,  Φρούτα: Πορτοκάλια 100-160 δρχ. το κιλό, μανταρίνια 150 δρχ. το κιλό, μήλα 250-300 δρχ. το κιλό, αχλάδια 350-400 δρχ.

Μία πίτα γύρο κόστιζε 250 δραχμές (περίπου 80 λεπτά του ευρώ ενώ σήμερα έχει 3,5 ευρώ), η βενζίνη 200 δραχμές το λίτρο (0,60 περίπου, ενώ σήμερα 680 δραχμές δλδ 2 ευρώ), ενώ τα ενοίκια και το ρεύμα ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα… περίπου 40% κάτω.

Και ενώ οδεύουμε προς Ευρωεκλογές άπαντες γνωρίζουμε πως το κύριο σημείο αντιπαράθεσης είναι η ακρίβεια. Την ίδια ώρα υπήρξε μία πρόταση βόμβα: «Την υποχρεωτική αναγραφή της τιμής παραγωγού στα οπωροκηπευτικά προϊόντα πρότεινε  ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χρήστος Μπουκώρος στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο κ.  Μπουκώρος πρότεινε στο υπουργείο Ανάπτυξης να φέρει διάταξη νόμου για την υποχρεωτική αναγραφή της τιμής παραγωγού σε φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να καταπολεμηθούν η αισχροκέρδεια και το φαινόμενο με τα «κέρδη απληστίας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά προϊόντα από το χωράφι μέχρι το ράφι φτάνουν ακόμη και σε τριπλάσια τιμή, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις αγορές τους.

Αν εφαρμοζόταν η πρόταση του κ. Μπουκώρου, θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν τυχόν κερδοσκοπικά «παιχνίδια» από μεσάζοντες που βάζουν «υπέρογκα καπέλα» στις τιμές. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης. Ωστόσο την πρόταση του κ. Μπουκώρου υποδέχτηκαν θετικά τα κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλά και καταναλωτές.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top