ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πρωτιά μαθητών της Δυτικής Ελλάδας, σε Διαγωνισμό Ρομποτικής, Ερευνας και Καινοτομίας – ΦΩΤΟ

Facebook
Twitter

Ακόμα ψηλότερο βάθρο, αυτό της πρώτης θέσης φέτος, με τέταρτη συνεχόμενη χρονιά προκρίσεων και διακρίσεων για την ομάδα μαθητών του εργαστηρίου Robotica.gr της Πάτρας, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας “First Lego League 2023”. Να σημειωθεί επιπλέον, ότι είναι η πρώτη φορά στα 10 χρόνια του διαγωνισμού που Πατρινή ομάδα καταφέρνει να είναι στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Πρωτιά μαθητών της Δυτικής Ελλάδας, σε Διαγωνισμό Ρομποτικής, Ερευνας και Καινοτομίας - ΦΩΤΟ

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας FLL Greece, με τη συμμετοχή των 58 καλύτερων ομάδων από όλη την Ελλάδα από τις συνολικά 200 συμμετοχές στους περιφερειακούς διαγωνισμούς. Η ομάδα “PanEll – Robotica.gr” ήταν μία από αυτές αποκτώντας το εισιτήριο συμμετοχής μετά την επιτυχημένη παρουσία στον αντίστοιχο περιφερειακό διαγωνισμό Αττικής και Πελοποννήσου ένα μήνα πριν. Οι “PanEll Robotica.gr” κατέκτησαν την 1η θέση Πανελληνίως στη γενική κατάταξη του διαγωνισμού και στέφθηκαν Πρωταθλητές του FLL 2023 στην Ελλάδα.

Η 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι και το εισητηριο συμμετοχής στον μεγαλύτερο διαγωνισμό της FIRST παγκοσμίως, τον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FIRST® LEGO® LEAGUE 2023 που θα πραγματοποιηθεί 19-22 Απριλίου στο Houston του Texas στην Αμερική.

Πρωτιά μαθητών της Δυτικής Ελλάδας, σε Διαγωνισμό Ρομποτικής, Ερευνας και Καινοτομίας - ΦΩΤΟ

Τα παιδιά δούλεψαν από τον Σεπτέμβρη μέχρι το διαγωνισμό και παρουσίασαν μέσα σε δύο ημέρες το Project και το Robot τους μέσω πολύωρων διαδικασιών σε αντίστοιχες επιτροπές καιαγωνιστική πίστα. Το αποτέλεσμα, αποτυπωμένο βαθμολογικά σε αντικειμενικά κριτήρια επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της ομάδας, αποδεικνύοντας ότι η σκληρή δουλειά “έπιασε τόπο”. Οι βαθμολογίες σε 25 κριτήρια αξιολόγησης ξεπέρασαν το άριστα με τους κριτές να δίνουν απόδοση 113,9%.

Χαρακτηριστικά της άψογης δουλειάς είναι και μερικά από τα σχόλια των κριτών, που δόθηκαν εγγράφως μαζί με την αναλυτική βαθμολογία: “Μας άρεσε πολύ που αποτυπώσατε την καινοτομία της ιδέας σας με πολύ ωραίο τρόπο! Συγχαρητήρια για όσα καταφέρατε σαν ομάδα! Μπράβο σας!” “Καθ΄όλη την διάρκεια της παρουσίασης σας η κατασκευή έτρεχε αποδοτικά χωρίς να χάσει λεπτομέρεια! Μπράβο!” “Μας άρεσε πολύ η δουλειά σας! Πολύ καλή παρουσίαση, παραπάνω από λεπτομερής έρευνα! Καταπληκτική μακέτα!” “Καταπληκτικό! Μικρό αλλά αποτελεσματικό ρομπότ! Less is more! Μπράβο! Φαίνεται να έχετε κατακτήσει την γνώση που μας δείξατε μέσω του ρομπότ!” Με τον παγκόσμιο τελικό να γίνεται δίπλα στις εγκαταστάσεις της NASA η ομάδα “PanEll Robotica.gr” έβαλε στόχο να απογειώσει τις επιδόσεις της, συνεχίζοντας τις εντατικές προπονήσεις για τις επόμενες λίγες εβδομάδες, αναζητώντας πλέον τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη που μπορεί να λάβει, καθώς το ταξίδι των μαθητών και του project στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχει αρκετά μεγάλο κόστος.

Πρωτιά μαθητών της Δυτικής Ελλάδας, σε Διαγωνισμό Ρομποτικής, Ερευνας και Καινοτομίας - ΦΩΤΟ

Τηνομάδα αποτελούν οι μαθητές: Αλέξανδρος Μπάδας, 3ο Γενικό Λύκειο Πάτρας Γεώργιος Μελίστας, 1ο Λύκειο Ναυπάκτου Δημήτρης Παπακώστας, Πρότυπο Λύκειο Πάτρας Δημήτρης Τσιμπούρης, 1ο Γυμνάσιο Πάτρας Κατερίνα Ξαές, Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη Κωνσταντίνος Αμαραντίδης, 2ο Γυμνάσιο Αιγίου Κωνσταντίνος Βαφέας, 7ο Γενικό Λύκειο Πάτρας Μιχάλης Κούσκουρης, Αρσάκειο Γυμνάσιο Πάτρας Σωτήρης Η. Κούλης, 6ο Γυμνάσιο Πάτρας

Προπονητές,οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί: Ανδρέας Τσιμπούρης Μέμα Περδίκη
Μια ομάδα 9 παιδιών από διαφορετικά σχολεία και τάξεις από Β’ Γυμνασίου μέχρι Β’ Λυκείου. Κορίτσια, αγόρια, μικροί, μεγάλοι, τόσο διαφορετικοί αλλά με μια κοινή αγάπη, την αναζήτηση και επίλυση προβλημάτων. Προβλήματα μικρά ή μεγάλα, σε ατομικό επίπεδο ή σε επίπεδο κοινωνίας, προβλήματα που λύνονται με αυτοματισμούς και προγραμματισμό. Κοινό ενδιαφέρον τους η όρεξη για έρευνα και η δίψα για μάθηση μαζί με τη διασκέδαση της ανακάλυψης. Είναι η 4η χρονιά που η ομάδα συμμετέχει στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχοντας πλέον συμπληρώσει πάνω από 800 ώρες συναντήσεων.

Πρωτιά μαθητών της Δυτικής Ελλάδας, σε Διαγωνισμό Ρομποτικής, Ερευνας και Καινοτομίας - ΦΩΤΟ

Το 2020 η ίδια ομάδα με το όνομα “Fast.EL – Robotica.gr” και το project μηδενισμού του χρόνου αναμονής στο ασανσέρ κατέκτησε την 1η θέση του Robot Game στον Περιφερειακό Αττικής και Πελοποννήσου και προκρίθηκε στον Πανελλήνιο, ο οποίος όμως ακυρώθηκε λόγω έναρξης της Πανδημίας. Η ομάδα ήταν επίσης στις υποψήφιες “ομάδες-πρόσωπα της χρονιάς 2020” της Αχαΐας.

Το 2021 η ίδια ομάδα ξανά, με το όνομα “Happy Fit.Ment – Robotica.gr” και με project διαδραστικής διαφήμισης στις στάσεις των λεωφορείων που προσφέρει ήπια γυμναστική με ευχάριστο και ακούραστο τρόπο, συμμετείχε στον Πανελλήνιο, κατέλαβε τη 2ηθέση και προκρίθηκε στον Παγκόσμιο διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και όπου κατέκτησε την 5η θέσηπαγκοσμίως σε μία από τις κατηγορίες. Το 2022, η ίδια ομάδα και πάλι, με το όνομα “EcoPlefsi – Robotica.gr” με την ιδέα για ένα αυτόνομο αβύθιστο οικολογικό φορτηγό πλοίο, πήρε την 3η θέση Πανελληνίως και την 4η ΠαγκοσμίωςστοRioDeJaneiro, στην Βραζιλία.

Φέτος, το 2023, για 4η συνεχή χρονιά η ομάδα στέφεται Πρωταθλήτρια Ελλάδας στην Εκπαιδευτική Ρομποτική και προκρίνεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και στον φετινό Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FLL 2023, στο Houston του Texas.

Το FIRST® LEGO® League είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο αποκτώντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και πιστεύοντας τον εαυτό τους, διδάσκοντας τους παράλληλα πολύτιμες δεξιότητες ζωής. Διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 110 χώρες παγκοσμίως και στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. Το FIRST® LEGO® League, είναι εγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (Φ15/160778/Δ2).

Λίγα λόγια από την ομάδα τωνπαιδιών: Ο διαγωνισμός του FLL έδωσε στην ομάδα μας την ευκαιρία να δουλέψει σε ένα νέο project καινοτομίας και να εφαρμόσει ξανά τις θεμελιώδεις αξίες που είναι πολύ σημαντικές για όλους. Προσπαθήσαμε να λύσουμε προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία με δημιουργικότητα και επιμονή και ανακαλύψαμε την αξία της Καινοτομίας. Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε τις γνώσεις που αποκτήσαμε για να βελτιώσουμε τον κόσμο μας και το περιβάλλον του. Μας αρέσει να ανακαλύπτουμε προβλήματα και να τα λύνουμε καινοτομώντας, αλλά πάνω απ΄ όλα περιμένουμε τις μέρες του διαγωνισμού για να γνωριστούμε με τις ομάδες απ’ όλο τον κόσμο και να μοιραστούμε τις εμπειρίες που η κάθε μία κατέκτησε στην πορεία του First Lego League.

Το φετινό καινοτόμο Project της ομάδας σε θέμα την “Ενέργεια” (Energize):
Panell- Αυτόνομο σύστημα ελέγχου, συντήρησης και αντικατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ.

Μελετώντας την παραγωγή ενέργειας στα φωτοβολταϊκά πάρκα, συγκεντρώσαμε όλα τα μειονεκτήματα, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την απόδοση της επένδυσης. Η μοναδική διαθέσιμη λύση όλων των προβλημάτων είναι η συνεχής ύπαρξη τεχνικών στο πάρκο για την άμεσηεπιδιόρθωση όποιας δυσλειτουργίας εμφανίζεται. Οι δυσλειτουργίες που εμφανίζονται μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε πυρκαγιά ή καταστροφή της απόδοσης μέρους του πάρκου.

Η παρουσία όμως τεχνικών στις πολύ μεγάλες εκτάσεις φωτοβολταϊκών έχει περισσότερα μειονεκτήματα από όσα προσφέρει όπως οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, η απομακρυσμένη εργασία από αστικά κέντρα κ.λπ. Το σύστημα που μελετήσαμε και υλοποιήσαμε σε πλήρη λειτουργία σε μικρή κλίμακα, σαρώνει τα φωτοβολταϊκά όλου του πάρκου ασχέτως έκτασης, εντοπίζει αυτά που είναι σπασμένα, βραχυκυκλωμένα ή μειωμένης απόδοσης, τα αποσυνδέει από τη θέση τους και τα τοποθετεί σε αντίστοιχες αποθήκες για ανακύκλωση. Το σύστημα PanEll καινοτομώντας ακόμη περισσότερο αναλαμβάνει να εγκαταστήσει καινούριο φωτοβολταϊκό πάνελ στο σημείο που συνέλεξε το χαλασμένο. Η πορεία των εργασιών μεταδίδεται σε κέντρο ελέγχου και η ανθρώπινη παρέμβαση χρειάζεται μόνο για την συλλογή των ελαττωματικών πάνελ και την προσθήκη καινούριων στο σημείο που τα παραλαμβάνει το ρομπότ.

Όλα αυτά γίνονται ενεργειακά αυτόνομα, χωρίς επίβλεψη, και επιπλέον κατά τη διαδικασία ελέγχου το σύστημα PanEll καθαρίζει ανέπαφα την επιφάνεια των φωτοβολταϊκών αυξάνοντας την απόδοσή τους επιπλέον κατά 3%. Ο συνδυασμός των πολλών πλεονεκτημάτων του συστήματος και του χαμηλού κόστους του, συνοψίζεται στο σχόλιο ενός από τους κριτές κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: “Προϊόν 100% έτοιμο για την αγορά!”

Email της ομάδας : panell@robotica.gr Instagram της ομάδας μας με φωτογραφικό υλικό και video από τους διαγωνισμούς: https://www.instagram.com/panell_23/ Παρουσίαση της ομάδας μας σε δελτίο ειδήσεων: https://www.youtube.com/watch?v=qcIOvMQQV-0

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top