Του Αχιλλέα Ροδίτη
Η περίοδος των εορτών ήταν η «ταφόπλακα» όσον αφορά την κίνηση στα ξενοδοχεία, της Πάτρας τουλάχιστον, αφού όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «Πολιτεία» με μια αποστομωτική φράση ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της αχαϊκής πρωτεύουσας, Ηλίας Μεντζελόπουλος: «Δεν πάτησε ούτε… κουνούπι»!
Βέβαια διευκρίνισε ότι ούτως ή άλλως δεν ήταν ποτέ η Πάτρα τουριστικός προορισμός για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ωστόσο πάντοτε υπήρχε μια ελάχιστη κίνηση τουριστών που επέλεγαν την πόλη για την περίοδο των εορτών. Ακόμα και Έλληνες με καταγωγή από την περιοχή που θέλοντας να περάσουν τα Χριστούγεννα με λοιπούς συγγενείς κατέλυαν μαζί με τις οικογένειες τους τα ξενοδοχεία της πόλης.
«Φέτος όμως τίποτα δεν θύμιζε καμία από τις προηγούμενες χρονιές», τονίζει ο κ. Μεντζελόπουλος μιλώντας ευθέως για πτώση κίνησης σε σχέση με πέρυσι και προγενέστερες εποχές της τάξης του 60 με 70%! Προσθέτοντας επίσης ότι: «Στην αρχή της εορταστικής περιόδου… κάτι φάνηκε ότι θα μπορούσε να κινηθεί, όμως στη συνέχεια και λίγο πριν τα Χριστούγεννα αρχίσαμε να έχουμε πολλές ακυρώσεις».
Άφησε δε να εννοηθεί ότι σε αυτό συνέβαλε και η έξαρση που παρατηρήθηκε στα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, η αβεβαιότητα για το πώς θα γινόταν τελικά το ρεβεγιόν αλλά φυσικά και η αναγγελία των έκτακτων υγειονομικών μέτρων αλλά και της φήμης που προϋπήρχε ότι θα ακυρώνονταν τα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν.
ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ… ΜΕΤΑ ΑΠ’ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο… από εδώ και πέρα. Ο συνεδριακός τουρισμός, οι σχολικές εκδρομές και φυσικά το καρναβάλι, προσέλκυαν κόσμο και η Πάτρα ζούσε «άνθιση» των μαζικών επισκέψεων, άρα και της καθολικής, σχεδόν, πληρότητας στα ξενοδοχειακά καταλύματα της. Αντί αυτού, η τωρινή περίοδος χαρακτηρίζεται από απραξία και ακινησία. Άρα η πιο κρίσιμη περίοδος, για τα ξενοδοχεία της Πάτρας, είναι αυτή που βρίσκεται μπροστά μας, δηλαδή το επόμενο κρίσιμο 5μηνο.
ΠΡΟΒΛΕΨΗ: «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ»
Ο κ. Μεντζελόπουλος δεν δίστασε να κάνει μια δυσοίωνη πρόβλεψη όσον αφορά τα ξενοδοχειακά καταλύματα της πόλης. Προβλέποντας ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί με τους ίδιους αρνητικούς δείκτες, αν δεν υπάρξουν αναστολές εργασίας για υπαλλήλους, τότε δεν θα αποφευχθεί το λουκέτο σε κάποιες από τις επιχειρήσεις του κλάδου. «Δεν μπορεί να αντέξει ένα ξενοδοχείο με 2 ή 5 δωμάτια κλεισμένα. Είναι λογικό ότι κάποια ξενοδοχεία δεν θα αντέξουν. Θα κλείσουν. Βλέπετε ζούμε και σε μια πόλη που όλα είναι στον αυτόματο πιλότο, πέραν των θεμάτων της πανδημίας», υπογράμμισε ο κ. Μεντζελόπουλος αφήνοντας και αιχμές ότι κάτι δεν γίνεται σωστά στην πόλη…
88 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Τα λεγόμενα του προέδρου Ξενοδόχων της Πάτρας φαίνεται να επιβεβαιώνονται από μια περιήγηση στο διαδίκτυο. Σε αγγελίες πωλήσεων εντοπίσαμε 88 μικρά ή μεγάλα ξενοδοχεία της Αχαΐας που βρίσκονται προς πώληση! Με τιμές από 250.000 € μέχρι και 8.350.000 €! Ειδικότερα στην Πάτρα, 9 ξενοδοχεία έχουν αναρτηθεί σε μεγάλες ιστοσελίδες πωλήσεων ακινήτων και οι αγγελίες έχουν δημοσιευτεί στο τελευταίο δίμηνο, με την παλαιότερη στα τέλη Οκτωβρίου και την πιο πρόσφατη στις 3 Ιανουαρίου. «Είναι γεγονός ότι πωλούνται καταλύματα. Όπως είναι και γεγονός ότι έχουν βγει στην αγορά κάποιοι για να αγοράσουν με… μια κι εξήντα».
ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ;
Η απορία έγκειται στο ότι παρά την κατάσταση βλέπουμε να ξεφυτρώνουν καινούργια ξενοδοχεία στην πόλη. «Παίρνουν την επιδότηση και δεν κάνουν έρευνα αγοράς», ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Μεντζελόπουλος σχολιάζοντας το γεγονός. Πάντως ενώ στην Πάτρα πωλούνται 9 ξενοδοχεία, ταυτόχρονα τους τελευταίους μήνες έχουν ανοίξει τουλάχιστον 4 ενώ επίκειται το άνοιγμα ακόμα δύο εντός ιστορικού κέντρου.