ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Προβλέψεις ξενοδόχων Πάτρας: «Με 15 δωμάτια κλεισμένα στην Πάτρα, ανοίγουμε σαμπάνιες…»

Mentzelopoulos

Tου Αχιλλέα Ροδίτη

Η υπόθεση του ανοίγματος του τουρισμού στα μέσα Μάϊου σύμφωνα και με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν ενθαρρύνουν διόλου τους επιχειρηματίας του τουριστικού κλάδου και δη τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων οι οποίοι αντικρίζουν σκυθρωπά και χωρίς μεγάλη αισιοδοξία την πραγματικότητα, φοβούμενοι για τα αποτελέσματα.

«Αυτή θερινή σαιζόν θα είναι η χειρότερη. Χειρότερη και από την περυσινή» προβλέπει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων εντός των ορίων του Δήμου Πατρέων και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «ΑΣΤΗΡ» Ηλίας Μεντζελόπουλος  μιλώντας στην «Πολιτεία» στη βάση εκτιμήσεων για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά το επίσημο «open» της Ελλάδας για να υποδεχθεί τους τουρίστες της φετινής καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως διαμηνύσει τόσο ο κ. Μεντζελόπουλος, όσο όμως και συνάδελφοί του από Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, ακόμα και Λευκάδα, με τους οποίους μίλησε η «Πολιτεία», τα πρώτα δείγματα δεν είναι αισιόδοξα, ούτε καν ενθαρρυντικά. Στο ερώτημα «τι περιμένετε φέτος να γίνει με τον τουρισμό» η απάντηση ήταν από όλους παρόμοια: «Ποιον τουρισμό;». Μια αποστομωτική απάντηση η οποία βασίζεται σε τρία ασφαλή δεδομένα:

  • Πρώτον, την έστω και ελεγχόμενη ροή των κρουσμάτων στη χώρα μας. «Αυτό, όπως καταλαβαίνετε δημιουργεί φόβο στους ξένους. Δεν θέλουν να φύγουν για διακοπές και να ρισκάρουν την ασφάλειά τους. Όταν στην Ελλάδα λοιπόν έχουμε κρούσματα συνεχώς, αναμενόμενο είναι ότι δεν θα έχουμε την προθυμία προσέλευσης που καταγράψαμε πέρυσι, όταν η χώρα μας εμφάνιζε την εντελώς αντίθετη εικόνα από αυτή που εμφανίζει σήμερα και άρα όλοι ήθελαν να έρθουν για να κάνουν ξέγνοιαστες διακοπές στον τόπο μας», δηλώνει ο κ. Μεντζελόπουλος.
  • Δεύτερη παράμετρος, όσον αφορά τα «ασφαλή δεδομένα» που έχουν στα χέρια τους οι ξενοδόχοι και στα οποία βασίζουν την όχι και τόσο μεγάλη αισιοδοξία τους, είτε ότι δεν υπάρχει ουδένα ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες ή και ξένα ταξιδιωτικά γραφεία. Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της Πάτρας τονίζει επ’ αυτού: «Ξέρετε, τέτοια εποχή ήμασταν ήδη έτοιμοι. Υπήρχαν συνεννοήσεις, εκδηλωμένο ενδιαφέρον, προγραμματίζονταν πτήσεις. Τώρα δεν υπάρχει ακόμα τίποτα».
  • Και τρίτον και ιδιαιτέρως σημαντικό, το οποίο υπογραμμίζει ο κ. Μεντζελόπουλος, είναι η προσπάθεια των ίδιων των κρατών να κρατήσουν τους πολίτες τους στα εδάφη τους και να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους να μην περάσουν τα σύνορα αλλά να παραμείνουν εντός των τειχών για να περάσουν τις φετινές διακοπές τους. Κι αυτό είναι κάτι που πράγματι συναντά κανείς σχεδόν παντού. Από την Γερμανία και την Γαλλία, μέχρι την Μ. Βρετανία και αλλού, όπου οι εκεί κυβερνήσεις και τα αρμόδια υπουργεία έχουν ήδη εφαρμόσει μια πολιτική πειθούς των πολιτών τους να μείνουν στις χώρες τους φέτος , ώστε το χρήμα να παραμείνει εντός.

Επίσης ο κ. Μεντζελόπουλος προβλέπει ότι φέτος εν αντιθέσει με πέρυσι «θα είναι όλα τα ξενοδοχεία ανοιχτά». «Αυτό όμως συνεπάγεται ότι θα μοιραστεί σε περισσότερα κομμάτια η πίτα άρα το κέρδος για κάθε επιχείρηση θα είναι πιο περιορισμένο», πρόσθεσε.

«ΚΛΕΙΔΙ» ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Η όποια «ελπίδα- διάσωσης της όλης δυσοίωνης κατάστασης στρέφεται προς βορρά και συγκεκριμένα βορειοανατολικά. Στην Ρωσία.

Όπως αναφέρει μάλιστα στην «Πολιτεία» ο Ηλίας Μεντζελόπουλος «μόνη πιθανότητα να δούμε κίνηση φέτος στην Ελλάδα είναι οι Ρώσοι». Και πολύ περισσότερο, όπως λέει, στην περίπτωση που συνεχιστεί η διακρατική αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας και οδηγήσει τους Ρώσους που επέλεγαν τα τουρκικά παράλια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, φέτος να επιλέξουν την Ελλάδα.

«Με άλλα λόγια, όσο κι αν σας ακούγεται παράξενο, όσο Ρωσία και Τουρκία είναι σε κόντρα, ίσως βοηθηθεί από αυτό ο ελληνικός τουρισμός», επισημαίνει ο κ. Μεντζελόπουλος.

Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγο καιρό, και πάλι στην «Πολιτεία», το ίδιο είχε πει και ο αερολιμενάρχης του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου, Γιώργος Γκουβίτσας.

1 5

Τονίζοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα για τους επιχειρηματίας του τουριστικού τομέα της ευρύτερης περιοχής είναι οι Ρώσοι επισκέπτες. Πτυχή η οποία αποτελεί σημείο – κλειδί για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων και επιχειρήσεων στον χώρο της Εστίασης, της διασκέδασης και της προώθησης τουριστικών προϊόντων. Και αυτό διότι ως γνωστόν από το πρώτο κύμα Ρώσων τουριστών πριν μερικά χρόνια είχε φανεί έντονη η διαφορά της τόνωσης της τοπικής οικονομίας. Είναι, με άλλα λόγια, οι επισκέπτες που καταφθάνουν σε μεγαλύτερο αριθμό, μένουν περισσότερο και ξοδεύουν περισσότερα. Αποτελώντας τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο στηρίζεται η τουριστική αγορά και οικονομία, και των δύο νομών».

Όσον αφορά εξιδεικευμένα τις αερομεταφορές μέσω Αράξου, οι πρώτες τουριστικές προσγειώσεις στον αεροδιάδρομο της περιοχής θα είναι με πτήσεις από την Γερμανία.

Θα ακολουθήσουν πτήσεις με τουρίστες από την Τσεχία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Αυτός είναι ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός χωρίς φυσικά να είναι γνωστός ο όγκος των τουριστών. Πάντως πέρυσι ταξίδεψαν μέσω Αράξου 20.000 επιβάτες έναντι 74.500 επιβατών (πρόπερυσι), κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδικά στην Πάτρα όμως, το αν έρθουν οι Ρώσοι ή όχι, ενδιαφέρει μεν, δεν είναι καθοριστικός παράγοντας δε.

Και αυτό διότι η πόλη δεν είναι τουριστικός προορισμός για το καλοκαίρι. Η καταστροφή για τα ξενοδοχεία της πόλης είναι τεράστια και ανυπολόγιστη, σύμφωνα με τον Ηλία Μεντζελόπουλο. Ο οποίος ανέφερε μόνο τη χασούρα των καρναβαλικών περιόδων, από 300.000 ευρώ την κάθε φορά. «Από κει και μετά υπολογίστε πόση μπορεί να είναι η ζημιά για τα ξενοδοχεία μας όλη την υπόλοιπη περίοδο. Ανυπολόγιστη, αν σκεφτούμε ότι στερηθήκαμε σχολικό, θρησκευτικό, συνεδριακό, επιστημονικό τουρισμό που μας κρατούσε όρθιους όλο τον χρόνο», τονίζει.

Αναφέροντας ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ξενοδοχείου του:
«Έχουμε 120 δωμάτια και τώρα είναι κλεισμένα 7. Αν έχουμε 15 κλεισμένα δωμάτια, ανοίγουμε σαμπάνιες…».

You may also like

Comments are closed.