ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Προϋπολογισμός Δυτ. Ελλάδας 2023: Όλη η ανάλυση με στοιχεία και πίνακες – Α. ΦΙΛΙΑΣ: “Δεν μας σταμάτησαν οι δυσκολίες”

Facebook
Twitter

Περισσότερες δημοπρατήσεις, πολλά ενταγμένα έργα, νοικοκύρεμα και διοχέτευση χρημάτων στην τοπική αγορά είναι ορισμένα από όσα τονίζει ο κ. Φίλιας ότι έγιναν και γίνονται…

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

«Κληθήκαμε να λειτουργήσουμε σε περιβάλλον αβέβαιο», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου της Δυτικής Ελλάδας κ. Ανδρέας Φίλιας. Στο πλαίσιο μιας συζήτησης με την «Πολιτεία» όπου αποτυπώνει τα βασικά σημεία του φετινού προϋπολογισμού.

«Ενός προϋπολογισμού που διαμορφώθηκε εν μέσω προκλήσεων, εμποδίων και κινδύνων που ξεπερνούσαν τις δικές μας αρμοδιότητες και ευθύνες», όπως αναφέρει, σημειώνοντας όμως ότι: «Παρόλα αυτά, συνεπείς στις προεκλογικές δεσμεύσεις μας αποτυπώσαμε με την πολιτική μας, τις προτεραιότητές μας…».

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

 Α. ΦΙΛΙΑΣ: «ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ»

Ερ: Πόσο δύσκολη ήταν η διαμόρφωση του Προϋπολογισμού σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης και πολύπλευρης κρίσης, εν καιρώ πολέμου και ενεργειακής ανασφάλειας, αλλά με την αγορά να περιμένει απλόχερη στρατηγική στήριξης; 

 

DSC 5296 scaled e1672737014659

 

Απ:  Σίγουρα η μέχρι τώρα πορεία  και το περιβάλλον στο οποίο διαμορφώθηκε ο προϋπολογισμός επηρεάζεται σαφώς από σημαντικά γεγονότα οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που ταλανίζουν ολόκληρο τον κόσμο.

Παρόλα αυτά όμως η Περιφερειακή Αρχή σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, τους θεσμούς και τους φορείς του τόπου μας, έχει πλέον ορατά αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι δεν μας σταμάτησαν οι δυσκολίες, παρότι μας δυσκόλεψαν.

Δουλεύοντας μεθοδικά και με σχέδιο αποδεικνύουμε – και όχι απλά ισχυριζόμαστε – ότι αλλάξαμε ταχύτητα, νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά μας, αυξάνοντας το παραγόμενο έργο αλλά και τους χρόνους διεκπεραίωσης των διαδικασιών που αφορούν έργα, δράσεις προμήθειες, κ.α.. Ένα έργο που οι αριθμοί καταδεικνύουν αλλά και ο πολίτης διαπιστώνει, ότι έχει ανοδική πορεία, καθιστώντας ταυτόχρονα την Περιφέρεια ως ισχυρό ανάχωμα απέναντι στις αλλεπάλληλες κρίσεις. 

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΕ… ΛΙΓΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 

Ερ: Εν ολίγοις, ποιες είναι οι κατευθύνσεις και ποιοι οι στόχοι του Προϋπολογισμού του 2023 για την Δυτική Ελλάδα; 

Απ:  Ο προϋπολογισμός του 2023, ύψους 390.352.194,52 ευρώ, είναι υπεύθυνος, διαφανής, με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα και στις ανάγκες των συμπολιτών μας, ορθολογικός, ρεαλιστικός με αναπτυξιακή δυναμική. Αυξημένος σε σχέση με το παρελθόν, με μειωμένες οφειλές και μηδενισμό της δανειοδότησης, αποδεικνύοντας το νοικοκύρεμα της Περιφέρειας και την αλλαγή νοοτροπίας. Στόχος μας αφενός η άμεση απόδοση έργων στην κοινωνία και αφετέρου η εκταμίευση πόρων στην τοπική οικονομία.

Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας – ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, κ.α. – ολοκληρώνουμε έργα που μας κατατάσσουν στις πρώτες Περιφέρειες στη χώρα σε δημοπρατήσεις. Με προγραμματισμό και συνετή διαχείριση αποδεικνύουμε καθημερινά ότι με λίγα κάνουμε πολλά και όχι με πολλά λίγα.

Στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων είναι ενταγμένα 256 έργα προϋπολογισμού 475 εκατ. ευρώ και 516 έργα προϋπολογισμού 926,7 εκατ. ευρώ στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος. Ανάμεσα σε αυτά 70 έργα προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ αφορούν πυρόπληκτες περιοχές και 34 έργα προϋπολογισμού 75,6 εκατ. ευρώ αφορούν φυσικές καταστροφές.

Δεν επαναπαυόμαστε στις εντάξεις. Απόδειξη ο αριθμός των συμβάσεων. Το 2022 και υπογράφηκαν 83 συμβάσεις. Οι αντίστοιχες για το 2019 ήταν 59, για το 2020 ήταν 63 και για το 2021 ήταν 61. Είναι λοιπόν προφανής η αύξηση του παραγόμενου έργου.

Ακολουθούν οι δεσμεύσεις και στη συνέχεια οι ενταλματοποιήσεις και οι πληρωμές. Για το 2022 είχαμε 240.916.362,46 ευρώ δεσμευθέντα και 158.326.603,31  ευρώ ενταλθέντα. Προχωρήσαμε λοιπόν και στην εκτέλεση έργου, όπως προκύπτει από τα τιμολόγια που εκδόθηκαν. Ακολούθως πληρώθηκαν στο ίδιο έτος  154.936.254,43 ευρώ, δηλαδή, σχεδόν στο σύνολό τους. Χρήματα που έδωσαν πνοή στην οικονομική ζωή της Περιφέρειάς μας.

 

Ερ: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σήμερα σε σχέση με το τέλος του 2019 σημειώνουν μείωση κατά 50%. Τι σημαίνει αυτό αλλά και τι μεγέθους περιθώρια αφήνει για το επόμενο διάστημα; 

Απ:  Το 2019 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώνονταν σε 2.410.538,09 ευρώ, το 2020 σε 1.868.637,35 ευρώ, το 2021 σε 2.170.915,32 ευρώ, ενώ σήμερα το ποσό αυτό ανέρχεται σε μόλις 1.132.967,92 ευρώ με ληξιπρόθεσμα που υπερβαίνουν τις 90 ημέρες μόλις 179.607,53 ευρώ.

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σήμερα σε σχέση με το 2019 ανέρχεται σε πάνω από 50%, γεγονός που αναδεικνύει την προσπάθεια για τακτοποίηση των υποχρεώσεων που γεννούνται από τις δράσεις και τις υποχρεώσεις του φορέα. Παράλληλα εμφανίζεται και η επιτυχής προσπάθεια των υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που γεννούνται εντός των νόμιμων προθεσμιών.

 

Ερ:  Σε επίπεδο χρηματοδότησης της αγοράς τι μπορούμε να πούμε; Υπάρχει σχέδιο ώστε χρήμα να διοχετευτεί στην πραγματική αγορά της περιοχής; Και πώς;

Απ:  Η εκταμίευση πόρων ύψους 154.936.254,43 ευρώ για το 2022 αφορά χρήματα που στην συντριπτική τους πλειονότητα κατευθύνθηκαν στην τοπική οικονομία ως πληρωμές προς φορείς, αναδόχους και προμηθευτές, αλλά και ως υπεραξία μέσα από την κατασκευή έργων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Με μια απλή διαίρεση μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει ότι καθημερινά κατά μέσο όρο 400.000 ευρώ εκταμιεύονται από το ταμείο της Περιφέρειας δίνοντας «ανάσα» στην τοπική οικονομία. Στόχος μας στο επόμενο έτος είναι να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο αυτήν την πορεία και αυτό αποτυπώνεται σαφώς στον παρόντα προϋπολογισμό.

 

Ερ:   Το 2023 είναι έτος εκλογών. Ποιο θα είναι λοιπόν το απόσταγμα πεπραγμένων της παρούσας Περιφερειακής Αρχής;

Απ:   Χωρίς να το γνωρίζουμε κληθήκαμε να λειτουργήσουμε σε περιβάλλον αβέβαιο.  Με προκλήσεις, εμπόδια, κινδύνους που, ξεπερνούσαν τις δικές μας αρμοδιότητες και ευθύνες. Παρόλα αυτά, συνεπείς στις προεκλογικές δεσμεύσεις μας αποτυπώσαμε με την πολιτική μας, τις προτεραιότητές μας πιστοί στις δεσμεύσεις μας και στο όραμα του Νεκτάριου Φαρμάκη για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.

Πορευτήκαμε με σχέδιο, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, υπηρετώντας το μέτρο. Λειτουργήσαμε με αξιοκρατία και διαφάνεια, επιδιώκοντας την ενότητα, την σύνθεση και την συνεργασία. Σεβόμενοι το έργο των προκατόχων μας συνεχίζουμε για να ικανοποιήσουμε τις πραγματικές ανάγκες, δίδοντας λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν στηριζόμενοι στην ισότητα και απαλλαγμένοι από κομματικούς διαχωρισμούς.

Αυτή είναι η πορεία μας και έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι και τις επόμενες εκλογές. Εκεί θα κριθούμε πλέον από το έργο μας το οποίο είναι πλέον εμφανές. Θεωρώ πως το αποτύπωμά μας θα είναι αυτό  που θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε και στη νέα περίοδο την προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2019.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ:

Εικόνα2 Εικόνα12 Εικόνα12 Εικόνα10 Εικόνα9 Εικόνα11 Εικόνα4 Εικόνα8 Εικόνα10 Εικόνα3 Εικόνα5 Εικόνα7 Εικόνα6

 

Από την έντυπη έκδοση της Αχαϊκής Πολιτείας:

DSC 5297 15

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top