ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ψαλτοπούλου για κορωνοϊό: Πενταπλάσια η πιθανότητα νοσηλείας για ανεμβολίαστους (vid)

Facebook
Twitter
Η κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», μίλησε για την ανησυχία που επικρατεί στις τάξεις των ειδικών αναφορικά στα ποσοστά των ανεμβολίαστων ενόψει του Σεπτεμβρίου και δεδομένης της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα.

Με τον αριθμό των διασωληνώσεων να αυξάνεται καθημερινά, αγγίζοντας χθες τους 250 ασθενείς, η πίεση στο ΕΣΥ αρχίζει να μεγαλώνει και η μετάλλαξη Δέλτα «δείχνει τα δόντια της».

Η αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει τους ειδικούς ενόψει Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε η κυρία Ψαλτοπούλου, τον Αύγουστο περιμένουμε αναλογικά λίγα κρούσματα ώστε να μπούμε στο φθινώπορο με ένα «χαμηλό νούμερο».

Η καθηγήτρια στάθηκε στους «σκληρούς» δείκτες, κυρίως σε αυτόν με τους θανάτους, που όπως είπε «η καμπύλη των θανάτων είναι αναλογικά μικρότερη, κι αυτό οφείλεται στους εμβολιασμούς».

Η κυρία Ψαλτοπούλου ερωτηθείσα για το αν η πίεση στο ΕΣΥ θα οδηγήσει σε επιλογή των ασθενών που θα δεχτούν ιατρική φροντίδα τόνισε πως πράγματι σε κάποιες περιοχές το ΕΣΥ είναι κορεσμένο. Όπως η Κρήτη που έχει υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων.

«Η Αττική είχε την προηγούμενη εβδομάδα 60% αύξηση στα κρούσματα, αυτή τη βδομάδα είναι σταθεροποιημένη. Δεν έχουμε ακόμα πανελλαδικά όλη αυτή την πίεση, όμως σταδιακά πλησιάζει ειδικά σε κάποιες περιοχές».

Αναφορικά στους εμβολιασμούς και την σχετική πτώση στους ρυθμούς που ο κόσμος σπεύδει να κάνει το εμβόλιο, η σημείωσε πως το σύστημα επιτρέπει στους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο ακόμα και στις διακοπές του, κάτι που δεν το επιλέγει.

Από Σεπτέμβρη που οι δραστηριότητες επιστρέφουν σε κλειστούς χώρους, όλα αποκτούν μια αρνητική δυναμική.

«Τον Οκτώβριο θα αυηξηθούν, ο ιός μας εκπλήσσει δυσάρεστα οπότε δεν μπορούμε να πούμε σίγουρα τι θα γίνει τον Οκτώβριο. Θα υπάρξει διαχωρισμός εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων. Ένας ανεμβολίαστος έχει τριπλάσια πιθανότητα να κολλήσει, πενταπλάσια να νοσηλευτεί και πάνω από δεκαπλάσια να διασωληνωθεί ή να πεθάνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όπως είπε, η πρώτη ηλικιακή ομάδα που θα έπρεπε να το θεωρήσουμε υποχρεωτικό είναι η τρίτη ηλικία. Ωστόσο ακόμα και οι έφηβοι «δεν θα θέλαμε να είναι συνέχεια της αλυσίδας μετάδοσης».

«Έχουμε ακόμα μια επιδημία στη χώρα μας, την παχυσαρκία και την υπερβαρότητα που είναι προδιαθεσικός παράγοντας για βαρύτερο covid. Κάτι που ισχύει σε ποσοστό 5-10% και στα παιδιά», τόνισε.

«Παγκοσμίως έχει αρχίσει η συζήτηση και για την τρίτη δόση για ανθρώπους σε ειδικές ομάδες. Αυτό που βρέθηκε και στο Ισραήλ, τα άτομα που εμβολιάστηκαν Ιανουάριο – Φεβρούαριο έχουν μικρότερο τίτλο αντισωμάτων από τον Μάρτιο – Απρίλιο. Τώρα, μετά από ένα χρόνο, βλέπουμε ορισμένες κατηγορίες όπως οι 75 και πάνω και οι ανασοκατοσταλμένοι να μην έχουν σε μεγάλο ποσοστό καθόλου αντισώματα. Ένας υγιής ενήλικας κρατά τα αντισώματά του για ένα χρόνο. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα τρίτης δόσης, εθελοντικά, και στο υγειονομικό προσωπικό. Οι περισσότεροι όμως δεν θα έχουν ρίξει τα αντισώματά τους».

«Στην Αμερική, που έχει δοθεί σε μεγάλο αριθμό το Johnson μιλούν για την ενισχυτική δόση, δεν το ξεχωρίζουν. Αντιμετωπίζονται και τα τρία εμβόλια, moderna, Pfizer, J & J, ως ίδια κατηγορία και τα άτομα μπορούν να έχουν την ενισχυτική δόση», ανέφερε.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top