ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψηφιακά και γρήγορα το συναινετικό διαζύγιο

39f1738d913ed35cebe14c8a897c97e9 Stigmiotupo 2022 02 03 6 1
Τέρμα η ταλαιπωρία για όσους παντρεμένους αποφασίζουν να χωρίσουν. Γρήγορα και οικονομικά –δηλαδή ψηφιακά– θα εκδίδεται στο εξής το συναινετικό διαζύγιο. Σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, και Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, η διαδικασία θα μπορεί πλέον να υλοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr.

Ο γάμος θα λύεται χωρίς να χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι να μεταβούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία σε κανένα στάδιο της διαδικασίας, ενώ δεν θα απαιτείται ούτε η έκδοση ειδικού πληρεξουσίου ή βεβαίωσης γνησίου υπογραφής. Η ΚΥΑ εκδόθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Στόχος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών, η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και των ληξιαρχείων και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η σχετική πλατφόρμα έχει ήδη ενεργοποιηθεί και η χρήση της είναι εξαιρετικά απλή. Οι ενδιαφερόμενοι (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι ή αντισυμβαλλόμενοι) πληκτρολογούν https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/diazugio/aulo-sunainetiko-diazugio ή αναζητούν την υπηρεσία στο gov.gr, στην κατηγορία «Οικογένεια». Τη διαδικασία εκκινεί ο ένας εκ των δικηγόρων, που καταχωρίζει τον αριθμό της ληξιαρχικής πράξης γάμου, τον τόμο, το έτος, τον κωδικό ληξιαρχείου και το επώνυμο του πελάτη του. Η εφαρμογή ανακτά αυτόματα, μέσω διαλειτουργικότητας, από το Μητρώο Πολιτών τα στοιχεία κάθε συζύγου, το είδος του γάμου κ.ά.

Ο δικηγόρος εισάγει επίσης το κείμενο του συμφωνητικού, τα στοιχεία του συμβολαιογράφου που θα συντάξει το συναινετικό διαζύγιο και τα στοιχεία του αντισυμβαλλόμενου δικηγόρου. Σε κάθε στάδιο, όλες οι πλευρές ενημερώνονται για τις εξελίξεις, ενώ οι σύζυγοι εγκρίνουν το σχέδιο του ιδιωτικού συμφωνητικού και ξεκινά έτσι το ορισμένο από τον νόμο δεκαήμερο αναμονής.

Με το δεκαήμερο, η εφαρμογή δημιουργεί τη συμβολαιογραφική πράξη και οι σύζυγοι υπογράφουν εκτός εφαρμογής ψηφιακά. Ο συμβολαιογράφος οριστικοποιεί το διαζύγιο και ενημερώνεται το Μητρώο Πολιτών. Αν κάποια πλευρά αλλάξει γνώμη, μπορεί σε οποιοδήποτε στάδιο να ακυρώσει τη διαδικασία. Για την κίνηση αυτή, βεβαίως, ενημερώνονται αμέσως όλοι. Οταν, όμως, όλα προχωρούν βάσει σχεδίου, το άυλο διαζύγιο εκδίδεται και οι εμπλεκόμενοι λαμβάνουν έναν μοναδικό κωδικό/αναγνωριστικό.

You may also like

Comments are closed.