ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρακάμψαμε… και την Ψηφιακή Κάρτα! Δείτε τα κόλπα των εργοδοτών…

Κεντρική 1ο Θέμα 2 e1657815439311

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Πολυδιαφημισμένη η περίφημη Ψηφιακή Κάρτα που «φιλοδοξεί» να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για κάθε εργαζόμενο, όμως και σε αυτή την περίπτωση αναδείχθηκε, με το «καλημέρα», η… αξεπέραστη ελληνική νοοτροπία της «πατέντας». Των τρόπων με τους οποίους εργοδότες παρακάπτουν κάθε πρόβλεψη υπέρ εργαζομένων.

Τις πρώτες δημοσιοποιήσεις για το τι γίνεται έκανε ο πατρινός πρώην πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στο ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος, ενώ τα λεγόμενα του προσυπογράφει η ΓΣΕΕ, μέσω δηλώσεων που έκαναν στελέχη της στην «Πολιτεία».

1ο Θέμα ένθετη Γ. Κυριακόπουλος

Κατ’ αρχάς, ο κ. Κυριακόπουλος ζήτησε τη μέριμνα του κράτους περιγράφοντας με λεπτομέρειες τους τρόπους με τους οποίους οι εργαζόμενοι συνέχισαν να δουλεύουν εκτός ωραίου ή στα ρεπό τους, απ’ την 1η Ιουλίου, οπότε άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, ρίχνοντας «στάχτη  στα μάτια» της… Ψηφιακής Κάρτας.

Και σχολιάζοντας ανέφερε ότι πρόκειται για τακτικές συνειδητής απαξίωσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, επιρρίπτοντας μάλιστα τα «βέλη» τους προς τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, εφόσον, όπως σημειώνει, γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα της αγοράς και ήξεραν ότι με τον τρόπο εφαρμογής της κάρτας θα άνοιγε ο δρόμος προς την αυθαιρεσία, ειδικά από επιχειρήσεις που έχουν κερδοφορία ακόμα και μέσα στην Πανδημία.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Όπως είπε, «εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έλαβαν οδηγίες να χτυπούν την κάρτα τους στις 6 π.μ., ώστε να μην φανεί στο σύστημα “Εργάνη” η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που αμείβεται διαφορετικά».

Επίσης, προϊστάμενοι ταμείων ζητούσαν από εργαζόμενους σε αυτά τα πόστα, να χτυπούν την Ψηφιακή του Κάρτα στις 9 το πρωί, παρότι βρίσκονταν στις θέσεις τους νωρίτερα εξυπηρετώντας πελάτες.

«Σε ωρομίσθιους εργαζόμενους, επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να ξεχάσουν να χτυπήσουν την κάρτα τους στο τετράωρο, παρά το γεγονός ότι θα δούλευαν οκτάωρο. Ενώ σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών δόθηκε η εντολή να χτυπούν την κάρτα τους ανεξάρτητα από το εάν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους ή όχι και κατόπιν να συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους», προσθέτει ο κ. Κυριακόπουλος.

Επίσης, σε οδηγούς απαιτήθηκε να μην χτυπούν καθόλου κάρτα, εφόσον βρίσκονταν εκτός επιχείρησης και παράλληλα υπήρξαν πολλοί εργαζόμενοι που κλήθηκαν να απασχοληθούν ενώ είχαν ρεπό, υπό την σαφή οδηγία βέβαια να… μην χτυπήσουν την κάρτα τους κατά την προσέλευση τους για να μη φανεί ότι εργάστηκαν στο ρεπό τους!

 

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΣΕΕ

1ο Θέμα ένθετη Γ. Δημητριάδης

«Είναι πολλοί οι εργαζόμενοι που καταγγέλλουν ότι ποδοπατούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα, αφού δέχονται πιέσεις για να μην χτυπούν τις κάρτες όλες τις ώρες και μέρες εργασίας τους, γλιτώνοντας έτσι οι εργοδότες τα νυχτερινά και τις πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές», σημειώνει το Μέλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Γιώργος Δημητριάδης.

Υπογραμμίζοντας ότι: «Η ισχύς της ψηφιακής κάρτας, όπως λειτουργεί τώρα, δεν προσφέρει κανέναν ουσιαστικό έλεγχο! Δεν προστατεύει τους εργαζόμενους από τις ελαστικές μορφές εργασίας και δεν πραγματώνεται ο ουσιαστικός ρόλος της χρήσης της κάρτας, που είναι η παύση της μαύρης, της μερικής  και αδήλωτης εργασίας».

«Αντίθετα», υποστηρίζει ο κ. Δημητριάδης, ενισχύονται οι ακατάλληλες συνθήκες εργασίας και το χαμηλό εισόδημα, με αποτέλεσμα να γιγαντώνεται η αναντιστοιχία ως προς τις ώρες, μέρες, απολαβές, και ένσημα των εργαζομένων. 

ΤΑ ΚΕΝΑ

«Σήμερα υπάρχουν σοβαρά κενά στην εφαρμογή της κάρτας, καθώς με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο υπολειτουργεί η Επιθεώρηση Εργασίας και έγινε Ανεξάρτητη Αρχή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία κυβερνητική ευθύνη», επισημαίνει ο εκπρόσωπος το Μέλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

You may also like

Comments are closed.