Με προβλήματα και με χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης που κυμαίνονται μεταξύ 30% και 41% ξεκίνησε η υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας την 1η Ιουλίου.
Τα χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης οφείλονται στην αδυναμία πολλών επιχειρήσεων να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μέτρου λόγω των πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων που ασκούν οι εργαζόμενοί τους.
Για παράδειγμα, παρότι έχουν βγει σχετικές οδηγίες είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε προσωπικό που μετακινείται εκτός της επιχείρησης για κάποιες ώρες, ενώ δεν μπορούν να προβλεφθούν υπερβάσεις στα ωράρια εργασίας που μπορεί να προκύπτουν από έκτακτες συνθήκες.
Τα χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στην ψηφιακή κάρτα επιβεβαίωσε η αρμόδια Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη. Σε πρόσφατες δηλώσεις αναφορικά με την πορεία εφαρμογής του μέτρου ανέφερε ότι “το ποσοστό χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για την βιομηχανία, κυμαίνεται γύρω στο 41% ενώ το λιανεμπόριο πλησιάζει το 30%”, και συμπλήρωσε ότι “από την πλευρά της βιομηχανίας είναι σε διαδικασία ένταξης περίπου 52.022 επιχειρήσεις με 345.021 εργαζομένους ενώ από την πλευρά του λιανεμπορίου έχουμε 115.857 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν σε 229.382 εργαζόμενους”.
Στην πράξη παρότι η οργάνωση του χρόνου εργασίας στους δυο κλάδους προβλέπεται ότι θα γίνεται αποκλειστικά και μόνον με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας, εντούτοις, ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων δεν έχει ενταχθεί στο μέτρο, πολλώ δε, είναι και άγνωστος ο χρόνος που θα χρειαστεί για να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον οργάνωσης του χρόνου εργασίας.
Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι στη χρήση και εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις των δυο κλάδων ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση λιανικής πώλησης που απασχολεί ακόμη και για έναν εργαζόμενο, υποχρεώνεται από 1ης Ιουλίου να τον δηλώνει στην Εργάνη. Όμως με τα χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης που παρατηρούνται κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής της ψηφιακή κάρτας το σύστημα Εργάνη “γονάτισε” για αρκετή ώρα από τον όγκο των δεδομένων που περνούσαν οι επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρρυθμίες στη λειτουργία του οι οποίες αποκαταστάθηκαν στη συνέχεια.
Αναφορικά με τους ελέγχους που πλέον θα είναι ουσιαστικοί και όχι μόνον σε επίπεδο συστάσεων η κ. Στρατινάκη υποστήριξε ότι “οι επιθεωρητές εργασίας ενεργοποιούν και τον συμβουλευτικό τους ρόλο για να βοηθήσουν και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στην ορθή και νόμιμη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας που στόχο έχει να βάλει τέλος στο κομμάτι της υποδηλωμένης εργασίας, δηλαδή στην παράνομη υπερωρία και στο κομμάτι της υποκλέπτουσας εργασίας που εμφανίζεται ως μερική απασχόληση ενώ ο εργαζόμενος απασχολείται με πλήρες –αλλά αδήλωτο- ωράριο.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκδώσει το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των χτυπημάτων της ψηφιακής κάρτας εργασίας ανά ημέρα από τους εργαζομένους θα πρέπει να είναι ζυγός αριθμός, και συγκεκριμένα:
Α) Μηδέν (0) χτύπημα, όταν ο εργαζόμενος εργάζεται με το σύστημα της τηλεργασίας ή δεν έχει καθόλου φυσική παρουσία στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
Β) Δύο (2) χτυπήματα, όταν ο εργαζόμενος εργάζεται με συνεχές ωράριο στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, με ένα χτύπημα κατά την πρώτη είσοδο στην επιχείρηση και ένα κατά την τελευταία έξοδο από αυτήν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν ενδιάμεσα χτυπήματα.
Γ) Τέσσερα (4) χτυπήματα, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος εργάζεται με σπαστό ωράριο στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, όπου θα πρέπει να χτυπάει την κάρτα του δυο φορές κατά την είσοδο και έξοδο από την επιχείρηση για τα δυο σπαστά ωράρια εργασίας του.
capital