ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ψηλά ο πήχης για τη νέα θητεία του Αθανάσιου Ζούπα: Το εισόδημα των δικηγόρων, τα «κακώς κείμενα» και η Νομική Σχολή

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Οι εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο της Πάτρας, πριν λίγες μέρες, είχαν ως αποτέλεσμα την ανανέωση της θητείας – συνεπώς και της εμπιστοσύνης των πατρινών δικηγόρων –  στο πρόσωπο του προέδρου Αθανάσιου Ζούπα.

Συμπεριλαμβανομένου βέβαια του χαρακτηριστικού ότι σε αυτή τη διαδικασία μπήκε πολύ… νέο «αίμα» στο διοικητικό συμβούλιο, πράγμα που ερμηνεύεται ως αύξηση του ενδιαφέροντος και αυτό με τη σειρά του καταδεικνύει την πληθώρα και το μέγεθος των «ανοιχτών» ζητημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο και υποχρεώνει πολλούς νέους δικηγόρους να στρατευτούν στην προσπάθεια απαλλαγής από εμπόδια που βαρύνουν την άσκηση των ιερών και πολύτιμων καθηκόντων τους.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Αθανάσιος Ζούπας, απαρίθμησε τα άμεσης προτεραιότητας θέματα που περιλαμβάνει η νέα ατζέντα του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το πρώτο από αυτά, που ο κ. Ζούπας παρουσιάζει ως «πρώτης προτεραιότητας» και ως «επείγον» είναι αυτό της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας. Όπου η κατάσταση την οποία περιγράφει παραπέμπει στα γνωστά κακώς κείμενα της ελληνικής γραφειοκρατίας που «ζει» και «βασιλεύει» ακόμα και σήμερα.

«Το θέμα είναι ότι αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν από τη Διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου σε τοπικό επίπεδο. Η καθημερινότητα του δικηγόρου σε αυτό το θέμα είναι απελπιστική. Απαιτείται να δοθεί η λύση σε κεντρικό επίπεδο. Δεν δίδεται μία λύση, σε πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα», εξηγεί ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Δ.Σ. Πατρών. Και δίνει δύο τρανταχτά παραδείγματα που αποκαλύπτουν την ασύλληπτη αλήθεια:

«ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ» ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ!

Ο κ. Ζούπας λέει χαρακτηριστικά: «Το να πάρεις ένα απλό αντίγραφο από το Υποθηκοφυλακείο είναι ολόκληρη… περιπέτεια. Ενώ πριν μπορούσες να το πάρεις αυθημερόν, τώρα απαιτείται η παραμονή σου σε πολύωρες ουρές και θα το παραλάβεις τουλάχιστον μετά από δυo – τρεις εβδομάδες»! 

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ!

Άλλο παράδειγμα αφορά στο υποθηκοφυλακείο Δύμης που «δεν ανοίγει καθημερινά αλλά μόνο μία ημέρα την εβδομάδα». Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πατρών, αποτέλεσμα αυτού, λόγω και της πανδημίας, είναι οι δικηγόροι και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να στοιβάζονται στις σκάλες μέχρι να έρθει η σειρά τους! Και όλα αυτά, εν καιρώ πανδημίας και κινδύνου μετάδοσης κορωνοϊού; Ναι! Δυστυχώς, αυτή είναι η πικρή αλήθεια!

«Είναι απίστευτο η υπηρεσία να μην λειτουργεί καθημερινά.  Είναι ντροπή γιατί αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία δεν σέβεται τον πολίτη. ‘Έχουμε ζητήσει να μεταφερθεί το Υποθηκοφυλακείο Δύμης στο δεύτερο όροφο του Υποθηκοφυλακείου Πάτρας και να μπορούν οι Δικηγόροι να κάνουν ελέγχους και λοιπές εργασίες καθημερινά. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο μέχρι σήμερα αρνείται να αναλάβει αυτό το κόστος», καταγγέλλει ο Αθανάσιος Ζούπας και προσθέτει: «Είναι κρίμα το Ελληνικό Κτηματολόγιο το οποίο έχει ταυτιστεί με την εξέλιξη και την τεχνολογία να παρέχει τέτοιου είδους απαράδεκτες υπηρεσίες. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει η βούληση και από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να εξομαλυνθεί η κατάσταση.  Αν όχι θα πρέπει να αντιδράσουμε διαφορετικά».

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Ως γνωστόν, η πανδημική κρίση ήρθε να προστεθεί στην δεκαετή οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα, γεγονός που έπληξε περαιτέρω τα εισοδήματα των Δικηγόρων, ιδίως των νέων. Το ερώτημα που απευθύναμε στον κ. Ζούπα ήταν: «Σε τι βαθμό αυτό συνέβη», κατά την εκτίμηση του, αλλά και «Τι θα μπορούσε να πράξει από πλευράς του ο Δικηγορικός Σύλλογος», ώστε να υπάρξει μια «ομπρέλα» ασφάλειας για αυτό. Οι απαντήσεις του, σαφείς και ξεκάθαρες:

«Το δυστύχημα είναι ότι η πανδημική κρίση  έπληξε και τους δικηγόρους, και μάλιστα περισσότερο από άλλους αυτοαπασχολούμενους, αφού τα Δικαστήρια παρέμειναν κλειστά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος στήριξε όσο μπορούσε και στάθηκε δίπλα στα μέλη του. Η Κυβέρνηση δεν ενίσχυσε οικονομικά τους Δικηγόρους, ισοδύναμα με άλλους πληττόμενους κλάδους. Εμείς σαν κλάδος προβάλαμε έντονα και επίμονα τα αιτήματά μας. Περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο», τονίζει.

1200px Δικαστικό μέγαρο Πάτρα Copy

«ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ‘ΦΡΟΝΙΜΟΙ’»

Θυμίζει μάλιστα το… φιάσκο με τα VOUCHER. «Εμείς το βγάλαμε στην επιφάνεια. Κανένας άλλος δεν διαμαρτυρόταν. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε αφού είχαμε κάνει και παράσταση στο Μαξίμου. Όμως η κάθε κυβέρνηση, και δεν μιλάω μόνο για τη σημερινή,  ‘πολεμάει’ τους δικηγόρους, γιατί δεν κάθονται ‘φρόνιμοι’, όταν βλέπουν καταπάτηση δικαιωμάτων», καταγγέλλει με αισθητό τρόπο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

«Βλέπετε κανένα άλλο φορέα ή σωματείο να αντιδρά για την προστασία των πραγματικά ευάλωτων πολιτών;», αναρωτιέται ο ίδιος και υπογραμμίζει: «Οι δικηγόροι όμως επί ζημία τους αρνούνται να ενεργήσουν πράξεις εκτέλεσης κατά της κύριας κατοικίας των παραπάνω συμπολιτών μας, αφού η προστασία που υποτίθεται ότι τους παρέχει ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να επικρίνει τις κυβερνήσεις που όπως λέει προπαγανδίζουν ότι ασκούν φιλολαϊκή πολιτική όταν δεν ικανοποιούν τα αιτήματά των δικηγόρων, γιατί τους παρουσιάζουν ως… προνομιούχα τάξη.

Και δεν διστάζει να στείλει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας:

«Αυτή η καραμέλα πρέπει να σταματήσει. Ελάχιστοι είναι οι μεγαλοδικηγόροι. Το σύνολο  σχεδόν των δικηγόρων είναι μαχόμενοι δικηγόροι που δίνουν καθημερινά αγώνες για την αξιοπρέπειά τους και τα δικαιώματα των εντολέων τους. Πρέπει να δώσουμε στην κοινωνία να καταλάβει ότι κάθε επίθεση κατά των δικηγόρων είναι επίθεση κατά των δικαιωμάτων τους».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Το μήνυμα του προς τους συναδέλφους του είναι ότι: «πολλές φορές και αυτοί παρασύρονται και θεωρούν ότι η μη ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων από την κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα κακών χειρισμών ή ανεπάρκειας των θεσμικών τους οργάνων. Χωρίς να θέλω να ισχυριστώ ότι όλα γίνονται σωστά, πρέπει να στηρίζουν και να συνδράμουν τα θεσμικά τους όργανα και τα βέλη να τα στρέφουν στους πραγματικά υπαίτιους». 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Όσον αφορά την τοπική κοινωνία, το φιλανθρωπικό έργο και οι  φιλανθρωπικές δράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών είναι πολύ σημαντικές. «Ίσως είναι κακό που παραδοσιακά όλα αυτά τα χρόνια δεν τις προβάλλουμε», σημειώνει ο κ. Ζούπας επισημαίνοντας όμως ότι έτσι κι αλλιώς οι δικηγόροι θα συνεχίσουν να είναι πάντα κοντά στην κοινωνία. «Θα είμαστε πάντα στην τοπική κοινωνία και στους πραγματικά αδύναμους συμπολίτες μας, γιατί θέλουμε να ακουμπάνε στον Δικηγορικό Σύλλογο».

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Τέλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πατρών δεν παρέλειψε να απευθύνει, μέσω της «Πολιτείας», ένα γενικό και δημόσιο κάλεσμα σ’ όλη την πόλη αναφορικά με το αίτημα για την λειτουργία Νομικής Σχολής στην πόλη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Ζούπας: «Θα ήθελα να παραμερίσουμε τις όποιες αντιθέσεις και επιφυλάξεις έχουμε και να ενωθούμε με στόχο την επανίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής στην πόλη μας».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top