ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψώνια με το σταγονόμετρο – Ρεπορτάζ της «Πολιτείας» σε σούπερ μάρκετ και λαϊκή αγορά

ΨΩΝΙΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Το κύμα ακρίβειας «τινάζει» τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον «αέρα»! Η «Πολιτεία» επισκέφθηκε σούπερ μάρκετ της Πάτρας αλλά και τη λαϊκή αγορά, ακολούθως, για να καταγράψει την κατάσταση, να ακούσει γνώμες και τη φωνή των συμπολιτών μας.

Κυριολεκτικά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια ζοφερή πραγματικότητα που λίγο καιρό πριν δεν την φανταζόμασταν. Και που μάλιστα θυμίζει πολύ την «μαύρη» εκείνη περίοδο του 2010, στην αρχή της εποχής των μνημονίων. Για να μην μεταφέρουμε κι ότι μας είπαν οι περισσότεροι, πως η υπάρχουσα κατάσταση προμηνύει ακόμα δυσκολότερες εποχές που… έρχονται!

ΑΔΕΙΑΖΕ ΤΟ ΚΑΡΟΤΣΙ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ!

Η πρώτη εικόνα που αντικρίσαμε εισερχόμενοι σε ένα συνοικιακό σούπερ μάρκετ της πόλης, ήταν μιας 40χρονης γυναίκας, μητέρας δύο παιδιών, που… άδειαζε πράγματα από το καρότσι της ενώ βρισκόταν στο ταμείο, διότι το σύνολο είχε ξεπεράσει κατά 13 € τα χρήματα που είχε στο πορτοφόλι της!

Φωτογραφήσαμε το καρότσι της (ένθετη φωτογραφία) με τα προϊόντα που κράτησε και μπορούσε να πληρώσει:

  • ένα μπουκάλι σπράιτ,
  • δύο coca cola,
  • δύο milco,
  • ένα τοματοχυμό,
  • ένα πακέτο ζυμαρικά,
  • ½ κιλό χοιρινό κρέας,
  • τρία λουκάνικα,
  • 1 ½ κιλό πορτοκάλια και
  • μισό κιλό ψωμί.

καρότσι που περιγράφω στο ρεπορτάζ

Ο λογαριασμός της μόνο για αυτά έφθανε τα 25€! Μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα που… άφησε στο ταμείο γιατί δεν είχε να τα πληρώσει, ο λογαριασμός της άγγιζε τα 38€ κι έτσι αναγκάστηκε να αδειάσει μερικώς το καρότσι.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ!

Και δεν ήταν λόγω άγνοιας της περί των τιμών. Το μπέρδεμα όπως μας εξήγησε η ίδια αλλά και η υπεύθυνη του καταστήματος ήταν ότι μόλις εκείνη τη μέρα μπήκαν οι νέες αυξήσεις σε πολλά είδη και αυτό είχε μπερδέψει αρκετούς απ’ τους πελάτες. Για παράδειγμα, ένα πακέτο μακαρόνια (σπαγετίνι) συγκεκριμένης μάρκας, από 0,70€ που κόστιζε ως την περασμένη Δευτέρα, την περασμένη Τετάρτη «ανέβηκε» στο 1,39€. Το ίδιο ακριβώς πακέτο!

λαϊκή αγορά

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ…

«Γροθιά» στο… στομάχι, στο μεταξύ, είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Οπωρολαχανοπωλών Λαϊκών Αγορών «Άγιος Τρύφωνας», Τζίμη Γιαννακόπουλου, (ένθετη φωτογραφία), τον οποίο συναντήσαμε στην επόμενη επίσκεψή μας, στην λαϊκή αγορά. Όπου αν και θεωρούσαμε πως λόγω ακρίβειας πολλοί συμπολίτες θα κατέφευγαν στη λαϊκή για φθηνότερα ψώνια, εν τούτοις το πρώτο πράγμα που διαπιστώσαμε ήταν ο… λίγος κόσμος! Παρότι η ώρα ήταν 10:30 το πρωί και συνήθως τέτοια ώρα η κίνηση βρισκόταν στο φουλ και οι μικροπωλητές δεν προλάβαιναν να πωλούν προϊόντα. Σε… φυσιολογικές εποχές, όμως. Διότι τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην, όπως αποδεικνύεται και από τα λόγια του κ. Γιαννακόπουλου ο οποίος δήλωσε στην «Πολιτεία»:

«Δυστυχώς, το βλέπετε και μόνοι σας. Ο κόσμος πια είναι λίγος. Έχουν στερέψει τα χρήματα, αλλά υπάρχει έντονος και ο φόβος για τον Covid-19. Ο κόσμος φοβάται τον συνωστισμό, όσο κι αν προσπαθούμε για αποστάσεις, οπότε είναι λιγότερος από άλλες εποχές».

Όσον αφορά στις τιμές των προϊόντων και το κύμα ακρίβειας, ο κ. Γιαννακόπουλος τονίζει:

«Κάνουμε ότι είναι δυνατό και εφικτό, για να συγκρατήσουμε τις τιμές. Παρά τις καταστροφές της άνοιξης και του καλοκαιριού, αλλά και τώρα του χειμώνα και των πρωτοφανών θεομηνιών που καταστρέφουν καλλιέργειες».

ΤΖΙΜΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Και προβλέπει:

«ΤΩΡΑ με την πανδημία αρχίζουμε να ζούμε την ΑΛΗΘΙΝΗ ΚΡΙΣΗ. Φίλοι και συγγενείς, πέθαναν ή νοσούν από κορωνοϊό, ο φόβος κυριαρχεί παντού και συν τοις άλλοις έρχεται το κλίμα και η ακρίβεια να μας αποτελειώσουν…».

 

You may also like

Comments are closed.