ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πτήση κατασκοπείας από τουρκικό φωτογραφικό αεροσκάφος και δύο F-16

TOYRKIKA F 162

Να καταγράψουν και να επαναβεβαιώσουν τις θέσεις των S-300 στο Τυμπάκι της Κρήτης επιχείρησαν οι Τούρκοι στέλνοντας την περασμένη Τρίτη ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 και ένα φωτογραφικό αεροσκάφος Phantom RF-4, με σκοπό τη λήψη αεροφωτογραφιών των συγκεκριμένων αντιαεροπορικών συστημάτων αλλά και τον εντοπισμό της ακριβούς τοποθεσίας τους. Η συγκεκριμένη αποστολή αξιολογήθηκε ως πτήση κατασκοπείας από το Πεντάγωνο, η οποία είχε ως στόχο να εξυπηρετήσει την τουρκική «μονταζιέρα», στο πλαίσιο της προσπάθειας της Αγκυρας να αναδείξει σε επίπεδο ΝΑΤΟ ότι και η χώρα μας έχει στο οπλοστάσιό της το συγκεκριμένο ρωσικό οπλικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Phantom RF-4 απογειώθηκε από την τουρκική αεροπορική βάση στο Εσκί Σεχίρ, ενώ το ζεύγος των F-16, που το συνόδευσε στην αποστολή του, από την 192η Μοίρα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύει στο Μπαλίκεσιρ, κοντά στα μικρασιατικά παράλια, βόρεια της χώρας.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη μάλιστα προκειμένου να έχουν τα απαραίτητα καύσιμα έτσι ώστε να εκτελέσουν την αποστολή τους, ακόμη και στο ενδεχόμενο που απαιτούνταν η εμπλοκή τους με αντίστοιχα ελληνικά που θα έσπευδαν να τα αναχαιτίσουν, φρόντισαν να ανεφοδιαστούν στον αέρα, λίγο προτού εισέλθουν στον ελληνικό εναέριο χώρο. Ειδικότερα, κινούμενα αρχικά εντός του FIR Αγκυρας με πορεία νότια και εν συνεχεία δυτικά προς τη Βόρεια Κρήτη, το ζεύγος των τουρκικών F-16 όπως και το Phantom ανεφοδιάστηκαν με καύσιμα από ιπτάμενο τάνκερ KC-135R Stratotanker πάνω από την Αλικαρνασσό, ακριβώς στο μέσο της διαδρομής τους, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουν την ακτίνα δράσης τους για το ενδεχόμενο που κατάφερναν να φτάσουν στον προορισμό τους και θα έπρεπε να κινηθούν προς άλλη κατεύθυνση, ακόμη και προς τη Λιβύη. Τα τουρκικά αεροσκάφη, ωστόσο, όπως και ο στόχος της αποστολής τους, έγιναν εγκαίρως αντιληπτά από την ελληνική πλευρά, με την πορεία τους να καταγράφεται συνεχώς από τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας.

toyrkika_f16

Σχεδόν ταυτόχρονα με την είσοδό τους στο FIR Αθηνών το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, δόθηκε εντολή στα ελληνικά μαχητικά επιφυλακής στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα να απογειωθούν προκειμένου να σπεύσουν προς αναχαίτισή τους, όπως και τελικά έγινε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καρπάθου. Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, πάντως, και με δεδομένο ότι η θέση των S-300 είναι δηλωμένη στο ΝΑΤΟ, άρα γνωστή και στους Τούρκους, η συγκεκριμένη αποστολή είχε περισσότερο προπαγανδιστικό και λιγότερο ουσιαστικό χαρακτήρα για την Αγκυρα. «Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία εμφανίζεται να προχωρά στην εκδήλωση μιας σειράς ψυχολογικών επιχειρήσεων κατά της χώρας μας, είτε διαρρέοντας ψευδείς ειδήσεις προς τα τουρκικά ΜΜΕ, είτε συγκεντρώνοντας “στοιχεία” που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για λόγους προπαγάνδας κατά των ελληνικών θέσεων σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς.

Μια τακτική που τη βλέπουμε κατά κόρον στο Μεταναστευτικό, όπου η τουρκική πλευρά συχνά πυκνά καταγγέλλει την Ελλάδα για κακομεταχείριση μεταναστών και επαναπροωθήσεις. Φαίνεται ωστόσο ότι η τουρκική προπαγάνδα επεκτείνεται τελευταία και σε άλλους τομείς. Προφανώς η Αγκυρα, έχοντας αποκτήσει από τους Ρώσους το σύστημα S-400, γεγονός που την έφερε απέναντι από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, επιδιώκει να υπενθυμίσει, και μάλιστα με φωτογραφικό υλικό, ότι ανάλογο οπλικό σύστημα διαθέτει και η χώρα μας. Με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι θα στριμώξει την Ελλάδα.

Παράλληλα όμως στόχος της είναι να καταδείξει πως η ενεργοποίηση ενός τέτοιου συστήματος από τις Ενοπλες Δυνάμεις μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ αποτελεί κίνδυνο για την άντληση διαβαθμισμένων πληροφοριών της Συμμαχίας προς κάποια τρίτη χώρα και εν προκειμένω προς τη Ρωσία», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι. Σε ό,τι αφορά το παραπάνω περιστατικό και ιδιαίτερα σε σχέση με την 192η Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στο Μπαλίκεσιρ, πρόκειται από τις πλέον γνωστές μεταξύ των Ελλήνων πιλότων, αφού από τη συγκεκριμένη Μοίρα προερχόταν τόσο το μαχητικό F-16 που καταρρίφθηκε σε αερομαχία από το ελληνικό Mirage 2000EGM το 1996 όσο και το μοιραίο F-16 που σκότωσε τον ήρωα πεσόντα Κώστα Ηλιάκη το 2006, όταν πραγματοποίησε έναν δολοφονικό ελιγμό πέφτοντας κυριολεκτικά πάνω στο αεροσκάφος του Ελληνα σμηναγού στα ανοιχτά της Καρπάθου.

f16

 

You may also like

Comments are closed.

221203143152 kontaxis dikigoros kivotos ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Επίθεση σε κυβέρνηση και Ιερώνυμο από τους δικηγόρους του π. Αντωνίου – «Πέταξαν, παράνομα, στον δρόμο την οικογένεια του»

Την απομάκρυνση του πατρός Αντωνίου από όλες τις δομές της «Κιβωτού», σχολίασε ο ένας εκ των συνήγορών του, Θρασύβουλος ...