ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρετός διαβουλεύσεων στο ΚΙΝΑΛ – Όλο το παρασκήνιο

kinal 1
Πυρετός διαβουλεύσεων στο ΚΙΝΑΛ, την επόμενη ημέρα του πρώτου γύρου της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη ηγέτη για την παράταξη.

Υψηλό προβάδισμα και νίκη πέτυχε ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 37,11%, ενώ δεύτερος, με ποσοστό σχεδόν 27,82%, αναδείχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι δυο τους θα “μονομαχήσουν” για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής την ερχόμενη Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου, ενώ τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι έχουν ήδη πέσει πάνω στο τραπέζι.

Χαρακτηριστικό της χθεσινής αναμέτρησης ήταν η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι έσπευσαν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

Ανδρουλάκης - Παπανδρέου

Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά κυριολεκτικά. Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπανδρέου έχουν μιλήσει δύο φορές, από χθες το βράδυ. Μάλιστα το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στις 03.05 το ξημέρωμα, από τον Γιώργο Παπανδρέου που ήθελε να ρωτήσει τον Ανδρέα Λοβέρδο αν θα τον στηρίξει στον δεύτερο γύρο. Να σημειωθεί ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του Ανδρέα Λοβέρδου με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ούτε για τις ευχές, καθώς σήμερα είναι η ονομαστική του εορτή. Αναμένεται οι δύο άνδρες να επικοινωνήσουν αύριο το πρωί.

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως δεν βιάζεται, καθώς, όπως λένε συνεργάτες του, δεν θέλει να μπει σε διαπραγμάτευση για το ποιος θα είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή για οτιδήποτε άλλο.

Εμφανώς, σύμφωνα με πληροφορίες της Κάτιας Μακρής που μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος που θα στηρίξει ανοιχτά τον Γιώργο Παπανδρέου.

Γιώργος Παπανδρέου

Γιώργος Παπανδρέου: H ανανέωση δεν είναι απλά ηλικιακό θέμα

Για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε, αναφερόμενος στον αντίπαλό του για τον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, Νίκο Ανδρουλάκη, ότι η ανανέωση δεν είναι ηλικιακό θέμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε: «Βασικός μου στόχος ήταν να επαναφέρουμε την παράταξη στο προσκήνιο της πολιτικής με μεγάλη συμμετοχή», τόνισε και εκτίμησε πως αυτό επετεύχθη. «Ζήτημα αποτελεί το να μην είναι το ενεργό ενδιαφέρον που επέδειξαν οι πολίτες γύρω από το ΚΙΝΑΛ ένα περιστασιακό  φαινόμενο, και αυτό θα διασφαλιστεί από την επόμενη ημέρα και με το ποιος θα βρεθεί στην ηγεσία της παράταξης. Εάν θα είναι μια ηγεσία που θα προχωρήσει την παράταξη με προοδευτικό στόχο, κοντά στις λαϊκές δυνάμεις, με μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα αγκαλιάσει πραγματικά και ευρύτερα στρώματα», σημείωσε.

Υπογράμμισε όσον αφορά το αποτέλεσμα ότι «βέβαια ο ίδιος  θα ήθελα ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έτσι είναι πάντα η πολιτική. Είμαστε όμως στον δεύτερο γύρο και θα το παλέψουμε».

Ο Γιώργος Παπανδρέου σχολίασε ακόμη σχετικά με την ανανέωση που χρειάζεται η παράταξη ότι: «Χρειαζόμαστε ανανέωση. Νομίζω όλοι είμαστε υπέρ της ανανέωσης, αλλά η ανανέωση δεν είναι απλά ηλικιακό θέμα» και υπογράμμισε ότι «η ηλικία δεν είναι πιστοποίηση ανανέωσης αλλά αυτή διαφαίνεται ακριβώς στις ιδέες. Στο να μπορούμε να χτυπήσουμε στεγανά, τα οποία δεν αφήνουν κομμάτια του ελληνικού λαού, κομμάτια της κοινωνίας να έχουν ουσιαστικό ρόλο», εξήγησε περαιτέρω.

Κληθείς να απαντήσει ειδικότερα, για το εάν κρίνει πως η ανανεωτική προοπτική δεν χαρακτηρίζει τις ιδέες του Νίκου Ανδρουλάκη ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως όντως αυτό διακρίνει δίνοντας  μια σειρά από παραδείγματα.

«Δεν το πιστεύω καθόλου. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Εγώ έφερα το Open Gap, μια νέα πρακτική. Έφερα τη διαύγεια. Να έχουμε διαφάνεια στη διαδικασία, όχι μόνο στο Κίνημα αλλά και στο κράτος, αλλά να έχουμε και αξιοκρατικές επιλογές για τα ανώτατα στελέχη, όπως είναι οι Γενικοί Γραμματείς και Διοικητές μεγάλων Οργανισμών. Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση και ήρθε αυτή του κ. Σαμαρά, με γραμματέα του κόμματος τον κ. Ανδρουλάκη πήγαμε σε μια λογική νομής της εξουσίας. Τέσσερα η Νέα Δημοκρατία, Δύο το ΠΑΣΟΚ, Ένα ο κ. Κουβέλης.

Δηλαδή ξανά το μοίρασμα της εξουσίας, ξανά η παλαιοκομματική αντίληψη, αυτά παλεύω μια ζωή και δεν είναι θέμα ηλικάς αλλά θέμα βούλησης να σπάσουμε αυγά. Εγώ αυτό κάνω και θα συνεχίσω να κάνω».

Νίκος Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα γίνει η ισχυρή εναλλακτική επιλογή στον δικομματισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

«Η μεγάλη συμμετοχή των 270.000 πολιτών δείχνει τη δυναμική της παράταξης και ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει μια ισχυρή εναλλακτική επιλογή απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και την δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου.

Όσον αφορά την επικράτηση του στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε σχετικά: «Δεν περίμενα μια τόσο μεγάλη διαφορά, όμως έβλεπα όπου πήγαινα σε όλη την στην Ελλάδα, σε συναντήσεις, σε εκδηλώσεις, το ζήτημα της ανανέωσης, της ενότητας και της πολιτικής αυτονομίας αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πολιτών που θέλουν την παράταξη ισχυρή και περήφανη, για να υπάρχει μια επιλογή έναντι της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες και το μεγάλο ποσοστό, δείχνει σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη ότι «πολλοί άνθρωποι θέλουν η παράταξη να αλλάξει σελίδα. Πολλοί θεωρούν ότι οι παλιοί πρωταγωνιστές είχαν πάρα πολλές ευκαιρίες στην πολιτική τους ζωή και τώρα ήρθε η ώρα για μια νέα γενιά να πρωταγωνιστήσει. Όπως επίσης και το θέμα της ενότητας. Ο κόσμος έχει πληγωθεί από τις πάρα πολλές εσωτερικές αναταράξεις, οπότε είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του. Και η πολιτική αυτονομία, διότι οι ψηφοφόροι μας δεν θέλουν καμία μα καμία συζήτηση με με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν ένα κόμμα ισχυρό, αυτόνομο, που να ξαναγίνει πρωταγωνιστής, όπως ήταν τα παλαιότερα χρόνια».

«Σίγουρα έχουν έρθει και παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που έχουν κάνει άλλη επιλογή στις τελευταίες εθνικές ή στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, όμως είναι άνθρωποι που ανήκουν στον προοδευτικό κόσμο της χώρας και θέλουν μια εναλλακτική επιλογή έναντι του σημερινού δικομματισμού», πρόσθεσε. «Θεωρώ ότι το timing είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς, διότι η ΝΔ κάνει πάρα πολλά λάθη, με την πανδημία, με την οικονομία και από την άλλη δεν υπάρχει μια στιβαρή αντιπολίτευση να τα αναδείξει και να δώσει άλλες απαντήσεις».

Επιπλέον, σχετικά με την προέλευση πέρα από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, «ένα μεγάλο κομμάτι ήταν ψηφοφόροι που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, έχουν μετανιώσει και θεωρούν ότι πρέπει να γίνει μια νέα προσπάθεια στον χώρο μας. Προφανέστατα υπάρχουν και άνθρωποι που στον φόβο του Τσίπρα ψήφισαν Μητσοτάκη, κι ήρθαν τώρα γιατί θέλουν να δώσουν μια νέα ευκαιρία στην παράταξή μας. Όμως, η ουσία είναι μία. Η συμμετοχή είναι μεγάλη και θέλω να σας δώσω ένα στοιχείο: Η ΝΔ που έχει 5 φορές μεγαλύτερο ποσοστό από εμάς στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ψήφισαν 410.000 κι εμείς 270.000. Αυτό δείχνει μια τεράστια δυναμική. Εάν λοιπόν κάνουμε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, είμαστε ενωμένοι, αναδείξουμε μια νέα γενιά στελεχών και χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό, είμαι σίγουρος ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, θα πάρουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό».

«Το κόμμα δεν πρέπει να είναι ένα κόμμα το οποίο θα αιωρείται από την κοινωνική πραγματικότητα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, ξεδιπλώνοντας το σχέδιο του για την Παράταξη της επόμενης ημέρας. «Θα είναι ένα κόμμα βάσης, με οργανώσεις, με κοινωνικά δίκτυα, το οποίο θα είναι και πολύ μεγάλη κοινωνική δύναμη. Προσωπικά το δικό μου στοίχημα είναι, το πολιτικό μας πρόγραμμα να είναι αυτό που θα οικοδομήσει τις συμμαχίες με τους πολίτες, και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, και του προοδευτικού κέντρου, και της προοδευτικής αριστεράς. Να είναι δηλαδή ένα πολιτικό πρόγραμμα που ενοποιήσει δυνάμεις κοινωνικά, και θα αγκαλιάσει στο πραγματικό εύρος. Απεδείχθη χθες περίτρανα ότι η ιστορική και κοινωνία ρίζα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης, είναι πολύ μεγάλη στην ελληνική κοινωνία».

Σχετικά με την εκλογική αναμέτρηση του Β’ γύρου, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «η πολιτική είναι γεμάτη εκπλήξεις. Για μένα είναι μια νέα εκλογική μάχη, όπως τίμησα τους συνυποψηφίους μου θα τιμήσω και τώρα τον συνυποψήφιο μου».

«Εγώ προφανέστατα θέλω διάλογο, συζήτηση, δεσμεύσεις και θα αγωνιστώ όπως αγωνίστηκα με πολιτικό πολιτισμό», πρόσθεσε σχετικά με τη συζήτηση για debate μεταξύ των δύο φιναλίστ. «Φέρθηκα θεσμικά την προηγούμενη περίοδο με τους συνυποψηφίους μου, το ίδιο θα κάνω και τώρα. Πρέπει να υπάρξει αυτή η συζήτηση διότι ο κόσμος θέλει δεσμεύσεις. Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος, απλά θα γίνει με τρόπο θεσμικό, με κριτήρια, όπως είχαμε συμφωνήσει και με τους 4 συνυποψηφίους μου πριν την Κυριακή κι έγινε κάτι που θεωρώ ότι βοήθησε». Ωστόσο, τόνισε πως δεν έχει γίνει κάποια τέτοια συζήτηση με το επιτελείο του κ. Γιώργου Παπανδρέου. «Εύχομαι να γίνει και να συμφωνήσουμε στους όρους, όπως συμφωνήσαμε και με τους υπόλοιπους 4 συνυποψηφίους μας και το κάναμε», πρόσθεσε. «Εγώ το λέω δημοσίως, όπως το είπα και την προηγούμενη φορά. Και είμαστε έτοιμοι να συνεννοηθούμε για να μπουν τα κριτήρια και να επιτευχθεί».

Κλείνοντας, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε την αναγκαιότητα του να μη χαθεί ξανά το μομέντουμ: «Εγώ θα αγωνιστώ σαν να είναι μια νέα εκλογική μάχη με έναν και μόνο στόχο. Η Παράταξή μας να μην χάσει την προίκα των 270.000 [ψηφοφόρων]. Ίσα ίσα να την ενδυναμώσει και μέσα από ένα ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό αποτύπωμα, την επόμενη Δευτέρα να βγει πολύ ισχυρή. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε»

Ανδρέας Λοβέρδος: Στραμμένα τα φώτα πάνω του

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, το μεσημέρι της Τρίτης, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και να πει το όνομα του υποψηφίου που θα στηρίξει και μάλλον δεν θα είναι αυτό του Γιώργου Παπανδρέου. Άλλωστε, ο ίδιος στις δηλώσεις του είπε πως το κόμμα θέλει ανανέωση, οπότε έδειξε προς Ανδρουλάκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι θα μιλήσει με τους συνεργάτες του ώστε να επιλέξουν μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρέου και έπειτα θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις, καθώς όπως είπε σέβεται εκείνους που τον πλαισίωσαν.

“Το κυρίως μήνυμα που έστειλαν οι κάλπες είναι η ανανέωση” υπογράμμισε.

Σχετικά με τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές, ανέφερε ότι αποτελούν πολιτικό θέμα, καθώς αποδεικνύει ότι η παράταξη είναι παρούσα. Έκανε μάλιστα λόγο για ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Στο ερώτημα εάν ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής, ο κ. Λοβέρδος είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει για λογαριασμό του και πως θα ήταν και «λίγο προβοκατόρικο» να πει κάτι εναντίον του. «Να τον ρωτήσετε εσείς. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό», τόνισε.

Τι θα κάνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Ο Χάρης Καστανίδης δεν πρόκειται να πάρει θέση, αν και ο πυρήνας των ψηφοφόρων του είναι μεγαλύτερος ηλικιακά και αναμένεται να στηρίξουν τον Γιώργο Παπανδρέου. Θέση, όμως, δεν θα πάρει και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος είπε ότι θα στηρίξει κάποιον, αλλά δεν πρόκειται να παρασυρθούν οι ψηφοφόροι του. Όσον αφορά στον Παύλο Χρηστίδη, οι ψηφοφόροι του είναι νέοι, οπότε κατευθύνονται από μόνοι τους στον Νίκο Ανδρουλάκη.

kinal

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι νέος, μόλις 42 ετών, δεν είχε ποτέ κυβερνητική θέση, δεν φλέρταρε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, έμεινε στο κέντρο και οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι του αναγνώρισαν ότι δεν έφυγε ποτέ από το κόμμα, πως έμεινε στα δύσκολα και πως στο τέλος επέλεξε μια πιο ήπια γραμμή απέναντι στη Φώφη Γεννηματά, δημιουργώντας μια πιο ενωτική διάθεση.

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη τονίζουν ότι είναι μεγάλο αβαντάζ η διαφορά των 10 μονάδων και θεωρούν ότι σίγουρα θα εισπράξει έναν αριθμό από τις ψήφους όσων βγήκαν εκτός της κούρσας διαδοχής.

You may also like

Comments are closed.