ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Πυροσβέστες: Και όντως, το φιλότιμο από μόνο του, δεν φτάνει!

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη 

Εν έτει 2021. Με πολλά μακάβρια παθήματα πύρινης λαίλαπας από το πρόσφατο παρελθόν που, όμως, δεν φαίνεται να γίνονται μαθήματα ώστε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι.

Όλα αυτά σε μια χώρα που κάθε καλοκαίρι παραδίδεται ολότελα στον κίνδυνο πυρκαγιών που καίνε από τεράστιες εκτάσεις ή περιουσίες αποκτημένες με κόπους μιας ζωής ή και αφαιρούν ανθρώπινες ζωές.

Όλα αυτά τα επισημαίνουμε διότι πέρα από την καταγραφή της καταστροφής στην Πάτρα, στην Ελεκίστρα, την Καρυά, το Σούλι, στον Ριγανόκαμπο, στα Συχαινά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρέπει να δούμε και το… «τις πταίει».

Και είναι αυτό ακριβώς που η «Πολιτεία» με διακριτικότητα αλλά περισσή σοβαρότητα και υπευθυνότητα παρουσίασε στο φύλλο της της 24ης Μαΐου, αναδεικνύοντας δηλώσεις που είχε κάνει στην εφημερίδα, στο πλαίσιο μιας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης για την ετοιμότητα των Πυροσβεστικών Δυνάμεων της περιοχής, ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Βασίλης Φερτάκης.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, μιας… προειδοποιητικής κραυγής του γνωστού συνδικαλιστή και μάχιμου πυροσβέστη, ο οποίος θέλησε από πριν να μιλήσει δημόσια για τις ελλείψεις σε πυροσβεστική δύναμη.

Και δεν ήταν τυχαίο ότι ο τίτλος που χρησιμοποίησε η «Πολιτεία» σε εκείνο το ρεπορτάζ ήταν: «Από μόνο του το φιλότιμο του πυροσβέστη δεν αρκεί». Δυστυχώς, ένας τίτλος προφητικός για ό,τι συνέβη, τελικά, τις προηγούμενες μέρες. Ένας τίτλος και ένα ρεπορτάζ που επεδίωκε να αφυπνίσει τους υπευθύνους σε κάθε βαθμίδα, έτσι ώστε να είναι επαρκείς οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην τρίτη πληθυσμιακά πόλη της χώρας. Αλλά, δυστυχώς, η κατάληξη είναι γνωστή…

Fertakis

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΕΡΤΑΚΗΣ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο 2ος ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ 

Όταν υπάρχουν πολλά, παράλληλα συμβάντα

Σε προχθεσινές, νεότερες, δηλώσεις του ο κ. Φερτάκης τόνισε ότι η μεγάλη ανάγκη της Πάτρας είναι η δημιουργία 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού.

Διευκρίνισε ότι θεωρητικά (στα… χαρτιά) 2ος Πυροσβεστικός Σταθμός, υπάρχει, όμως είναι αυτός του Λιμενικού, δηλαδή το πυροσβεστικό πλοιάριο. Εξηγώντας ότι όταν μιλά για ανάγκη ίδρυσης 2ου Σταθμού εννοεί ενός «μάχιμου σταθμού, επανδρωμένου με ικανό αριθμό προσωπικού και εξοπλισμό που αυτόνομα θα μπορεί να επεμβαίνει σε παράλληλα, ταυτόχρονα συμβάντα».

Το «γιατί» υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα ο συνδικαλιστής εκπρόσωπος των πυροσβεστών το αναλύει σε πρακτικό επίπεδο, περιγράφοντας ακριβώς τι συνέβη την περασμένη Τετάρτη:

«Περίπου στις 11 το πρωί είχαμε την φωτιά στην περιοχή της Δροσιάς. Έσπευσαν δυνάμεις από τον 1ο σταθμό και 2-3 ώρες αργότερα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Δροσιά και η ‘μάχη’ με το εκεί πύρινο μέτωπο, εκδηλώθηκε η δεύτερη παράλληλη φωτιά στην περιοχή της Ελεκίστρας. Στις παρυφές, δηλαδή, της Πάτρας.

Και από εκεί, το πύρινο μέτωπο ‘κατέβηκε’ στην Καρυά και στο Σούλι κ.ο.κ. Εάν λοιπόν υπήρχε ο 2ος Πυροσβεστικός Σταθμός, με προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών και ανάλογη κάλυψη σε εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή, τότε δεν θα είχαμε τον ίδιο βαθμό προβλήματος. Οι δυνάμεις θα έσπευδαν αυτόνομα και ταυτοχρόνως στα διαφορετικά μέτωπα».

Πολλές οι «πληγές» της Πυροσβεστικής  

Στο δημοσίευμα της 24ης Μαΐου της «Πολιτείας», ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων είχε μιλήσει για «πεπαλαιωμένη και ελλειμματική πυροσβεστική δύναμη στην περιοχή μας». Συγκεκριμένα είχε αναφέρει ότι οι ελλείψεις ήταν τεράστιες και… «αδυνατίζουν την άμυνά μας στην όποια φωτιά».

Είχε πει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Έχουμε έλλειψη μονίμου πυροσβεστικού προσωπικού. Διότι καθυστερεί η αξιολόγηση δομών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, με σημερινά πραγματικά αντικειμενικά κριτήρια, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί και ο 2ος μάχιμος Πυροσβεστικός Σταθμός, εντός του αστικού ιστού του τρίτου πληθυσμιακά μεγαλύτερου Δήμου της χώρας μας, όπως είναι ο Δήμος Πατρέων». Τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα των πυροσβεστών της περιοχής και επισημαίνοντας ότι ανάλογες υποσχέσεις για ικανοποίηση του δίνονται συνεχώς από τις πολιτικές ηγεσίες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

 Το «ευχαριστώ» στους αφανείς ήρωες

Για να γίνει κατανοητό ότι επιβεβαιώθηκε ο τίτλος μας, του περασμένου Μαΐου: «Από μόνο του το φιλότιμο του πυροσβέστη δεν αρκεί», αρκεί μόνο ο απολογισμός της καταστροφής. Τα καμένα σπίτια.

Αν και δεν θα αποτελούσε ένδειξη υπερβολής, ότι χάρη τελικά στην υπέρβαση του κάθε πυροσβέστη της Πάτρας, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα! Και αυτή είναι η αλήθεια.

Το λέει και ο κ. Φερτάκης ο οποίος επαινεί κάθε συνάδελφό του για την ηρωική «μάχη» και την αυταπάρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω από βάθους ψυχής να απευθύνω δημόσια ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους πυροσβέστες συναδέλφους μου. Που όχι απλώς πρόσφεραν, αλλά έδωσαν αληθινές μάχες σε όλα τα μέτωπα».

Και ο συνδικαλιστής προσθέτει: « Ό,τι σώθηκε, σώθηκε πράγματι από το ΦΙΛΟΤΙΜΟ και τον ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ του ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ».

Υπογραμμίζοντας ότι άπαντες οι πυροσβέστες της Πάτρας πάλεψαν ακατάπαυστα, επί ώρες ατελείωτες – και απλήρωτες φυσικά! – χωρίς ίχνος «ανάσας» για ανασύνταξη δυνάμεων.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top