ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ραβασάκια» της εφορίας σε ιδιοκτήτες ακινήτων με πολλά Airbnb

sel 18 main

Ποδαρικό με ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες ακινήτων με πολλά Airbnb στο όνομά τους κάνει η Εφορία!

Οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τρέχουν μια σειρά από διασταυρώσεις ανάμεσα στα ΑΦΜ ιδιοκτητών, στους  Αριθμούς Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και στα μητρώα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Στόχος είναι να εντοπιστούν όσοι ενοικιάζουν πάνω από δύο ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση και δεν έχουν γυρίσει το ΑΦΜ τους σε επαγγελματικό.

Υπολογίζεται ότι περίπου 7.500 φορολογούμενοι που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα θα υποχρεωθούν να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο και θα φορολογηθούν με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι με την κλίμακα των ενοικίων, όπως ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα. Οσοι δεν το έχουν ήδη κάνει θα λάβουν το σχετικό email από την ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για μια διαδικασία που ομοιάζει με αυτή που εφαρμόζεται για τα ανασφάλιστα Ι.Χ., όπου η Εφορία ενημερώνει ιδιοκτήτες (υπό την απειλή προστίμου) ότι βρέθηκε ανασφάλιστο όχημα στο ΑΦΜ τους. Οσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δηλαδή την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, κινδυνεύουν να φορολογηθούν έξτρα από την Εφορία και φυσικά με τα σχετικά πρόστιμα. Δηλαδή αν προχωρήσουν φέτος σε ενοικίαση χωρίς να έχουν κάνει τις σχετικές αλλαγές στα βιβλία τους, η Εφορία θα τους φορολογήσει τον τζίρο με το καθεστώς των επαγγελματιών και όχι με την κλίμακα των μισθωτών.

Βέβαια, οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους τονίζουν ότι ακόμα δεν υπάρχει διευκρινιστική εγκύκλιος με τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νέου μέτρου, οπότε το όλο καθεστώς είναι στον αέρα  και χρειάζεται διευκρινίσεις. Για παράδειγμα, ένας ιδιώτης έχει ένα μεγάλο σπίτι και νοικιάζει από αυτό τρία δωμάτια ξεχωριστά. Και επομένως το ίδιο ακίνητο έχει τρεις αριθμούς μητρώου για τα τρία ξεχωριστά δωμάτια. Είναι λοιπόν μία από τις από τις πολλές περιπτώσεις που χρειάζονται αποσαφήνιση.

Η Εφορία, πάντως, έχει στη διάθεσή της ένα μεγάλο οπλοστάσιο για τους ελέγχους. Υπενθυμίζεται ότι με το επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας οι τρεις δημοφιλέστερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, Airbnb, Booking και Expedia Group/VRBO, πλέον:

Αποστέλλουν επιπλέον το όνομα και το επίθετο του κατόχου λογαριασμού IBAN για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των διαχειριστών.

■ Συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των ετήσιων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρισης.

■ Επιστρέφουν στην ΑΑΔΕ, σε μορφή αρχείου, τους διαχειριστές που δεν συμμορφώθηκαν, ενώ έχουν ήδη λάβει ειδοποιήσεις για να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τον αριθμό του ακινήτου τους.

■ Ανταλλάσσουν υποχρεωτικά τα δεδομένα σε συγκεκριμένη μορφή αρχείου.
Ιδιοκτήτες που τους πιάνει το νέο μέτρο ψάχνουν από μόνοι τους ή με τους λογιστές τους να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγουν το νέο δυσμενές πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις πολλών ακινήτων. Κάποιοι σκέφτονται να ανοίξουν προσωπική εταιρεία ή νομικό πρόσωπο όπου δεν υπάρχουν τα ελάχιστα εισοδήματα. Μια άλλη ιδέα είναι να «σπάσουν» τα ακίνητα στα μέλη της οικογένειας. Δηλαδή, κάποιος που διαθέτει τρία ακίνητα μπορεί να περάσει ένα ή δύο στο παιδί του – και μάλιστα χωρίς κανέναν φόρο (ισχύει αφορολόγητο μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ). Εναλλακτικά, μπορεί να δώσει την επικαρπία για κάποια χρόνια, καθιστώντας επί της ουσίας υπεύθυνο του ακινήτου τον επικαρπωτή.

Εξάλλου από το 2024 αλλάζει ο θεσμικός ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης και πλέον μία ενοικίαση για να θεωρείται βραχυχρόνια θα πρέπει διαρκεί μέχρι 60 ημέρες και όχι 364, όπως ισχύει τώρα. Πρόκειται για έναν περιορισμό που αφορά τον ενοικιαστή και τις ημέρες παραμονής του και όχι τον ιδιοκτήτη και τις ημέρες που μπορεί να διαθέτει το ακίνητό του σε τέτοιου τύπου μισθώσεις (όπου δεν υπάρχει περιορισμός). Πρακτικά, δηλαδή, ένας ενοικιαστής θα μπορεί να μείνει σε ένα Airbnb μόνο για δύο μήνες, αλλιώς η ίδια μίσθωση για μεγαλύτερη διάρκεια θα πρέπει να γίνει αστική (πάνω-κάτω, το γνωστό μοντέλο μακροχρόνιων μισθώσεων). Οι αστικές μισθώσεις όμως δεν γίνονται σε πλατφόρμες Airbnb, Expedia κ.λπ.

Από φέτος εφαρμόζεται και στα Airbnb  και το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» ύψους 1,5 ευρώ που θα επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα για το διάστημα από Μάρτιο έως Οκτώβριο, ενώ για τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο το τέλος ορίζεται σε 0,50 ευρώ. Αν τα ακίνητα είναι μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ., το τέλος διαμορφώνεται στα 10 ευρώ. Το τέλος βαρύνει τον διαμένοντα που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος και επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό. Ωστόσο δεν επιβάλλεται τέλος για δωρεάν παροχές υπηρεσιών διαμονής.

You may also like

Comments are closed.