ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ρεκόρ καλοκαιρινής κίνησης στο… βουνό! Σε πρώτη προτίμηση τα Καλάβρυτα

Facebook
Twitter

| Και τα Καλάβρυτα «είδαν» επισκέπτες Αυγουστιάτικα, με την πληρότητα να αυξάνει αισθητά σε σχέση με προηγούμενα καλοκαίρια. Η τουριστική αγορά στρέφεται και στο βουνό, λόγω κλιματικής αλλά και οικονομικής κρίσης…

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Ο γεωγραφικός χάρτης της τουριστικής αγοράς μεταλλάσσεται ραγδαία και αυτό φάνηκε σε αισθητό βαθμό τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Η ταξιδιωτική συμπεριφορά Ελλήνων, ακόμα όμως και ξένων τουριστών, επέδειξε φέτος μια αξιοσημείωτη μεταβολή ως προς τους προορισμούς που επιλέχθηκαν. Διότι ένα ξεχωριστό κομμάτι από την «πίτα» των τουριστικών αφίξεων κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και πολύ περισσότερο, Αύγουστο, έλαβαν οι ορεινές περιοχές αντί των γνωστών και παραδοσιακών παραθαλάσσιων θέρετρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας, περιοχές που ανήκουν στην λίστα των «χειμερινών προορισμών» είχαν την τιμητική τους υπό συνθήκες καύσωνα. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσε προ ημερών με δηλώσεις του στην «Καθημερινή», ο επικεφαλής της Άτυπης Ομάδας Ξενοδόχων των Ορεινών και Ημιορεινών Προορισμών και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, κ. Άγγελος Καλλίας, επικαλούμενος τα διαθέσιμα στοιχεία της ομάδας και τονίζοντας ότι οι χειμερινοί προορισμοί βρίσκονται πλέον σε νέα ιστορικά υψηλά, με μέση αύξηση αφίξεων της τάξης του 15%!

Αναφέροντας ενδεικτικά ορισμένους τέτοιους προορισμούς, παρέπεμψε στα στοιχεία πληρότητας από: Ζαγοροχώρια, Δράμα, Πήλιο, Βαρδούσια αλλά και περιοχές της ορεινής Πελοποννήσου, που φέτος το καλοκαίρι γέμισαν από πλήθος τουριστών, και μάλιστα αλλοδαπών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι οι πληρότητες ήταν αυξημένες από 10% έως και 20% σε σχέση με άλλες θερινές περιόδους.

Σε αυτό, όπως εξηγούν οι τουριστικοί πράκτορες, έχουν οδηγήσει αφενός η μεγαλύτερη ανάγκη για καλύτερες θερμοκρασιακές συνθήκες, λόγω κλιματικής αλλαγής και έντονων θερμών μαζών στα πεδινά, σε συνδυασμό βέβαια με την βελτίωση των οδικών προσβάσεων και της τουριστικής προβολής τέτοιων περιοχών, και αφετέρου, η οικονομική δυσπραγία. Καθώς αυτή αναδείκνυε πιο προσιτές τις διακοπές στο βουνό, παρά σε παραλιακές περιοχές ή σε νησιά.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Στην παραπάνω κατηγορία ανήκει και η ορεινή Αχαΐα με «ναυαρχίδα» της την περιοχή των Καλαβρύτων που επίσης «είδε» φέτος το καλοκαίρι να καταφθάνουν τουρίστες, σε αντίθεση με προηγούμενα καλοκαίρια που η εικόνα της «γενικής ησυχίας» κυριαρχούσε.

1 ΔΑΦΑΛΙΑΣ ΕΝΘΕΤΗ 1

Όπως επιβεβαιώνει στην «Πολιτεία» ο εκπρόσωπος ξενοδόχων της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων κ. Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, τα Καλάβρυτα έγιναν πόλος καλοκαιρινής έλξης τουριστών, Ελλήνων και ξένων, με αιχμή τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα τονίζει:

«Κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο δεν μπορώ να πω ότι σημειώθηκε κάποια αισθητή τουριστική κίνηση στην περιοχή μας. Ωστόσο ο Αύγουστος ήταν ο μήνας που έφερε τεράστια αλλαγή. Ίσως όχι σε έναν βαθμό που να μας επιτρέπει να πούμε ότι… γεμίσαμε από κόσμο, αλλά σίγουρα ήταν κίνηση που λειτουργεί ως μια σαφής ένδειξη για την ‘στροφή’ της αγοράς των επισκεπτών προς τους ορεινούς προορισμούς, και εν μέσω καλοκαιριού».

Παρόμοια ήταν όμως η αύξηση και σε άλλα ορεινά χωριά, που ίσως να μην είναι το ίδιο δημοφιλή ως τουριστικοί προορισμοί για πολίτες εκτός Αχαΐας, λειτούργησαν όμως στο «φουλ» ως θερινά θέρετρα για Πατρινούς που κατέκλυσαν τα εξοχικά τους σπίτια, στα οποία συνήθισαν να πηγαίνουν μόνο τον χειμώναΕν ολίγοις, το καλοκαίρι έσφυζαν από ζωή, οι ορεινοί όγκοι και τα παραδοσιακά χωριουδάκια, και ο κόσμος μοιράστηκε, έστω και σε ένα μικρό ποσοστό, μεταξύ βουνού και θάλασσας.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΧΕΙΜΩΝΑ

1 ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1 1

Σε κάθε περίπτωση, τα Καλάβρυτα προετοιμάζονται ήδη για την χειμερινή περίοδο. Σύμφωνα με τον κ. Δαφαλιά, ουσιαστικά θα είναι ο πρώτος χειμώνας που περιμένουν οι ξενοδόχοι και οι της εστίασης να καλύψουν όλα τα κενά που άφησαν πίσω τους οι εγκλεισμοί της πανδημίας. Προφανώς χρονικά ο πρώτος «ελεύθερος» χειμώνας ήταν ο περυσινός, όμως προσπαθούσαν ακόμα οι επαγγελματίες να βρουν τον βηματισμό τους, τότε. Έτσι, τώρα έχουν ήδη προετοιμαστεί για την προσέλκυση κόσμου.

Όπως αναφέρει επίσης ο κ. Δαφαλιάς, σημαντική παράμετρος φέτος είναι και ο έτοιμος κλειστός αναβατήρας, ο «Αχιλλέας», στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, που είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των προσερχόμενων, άρα τα Καλάβρυτα φιλοδοξούν να αποσπάσουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο από την χειμερινή τουριστική αγορά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top