ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ρεκόρ πώλησης εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι – Αυτές είναι οι τιμές

2022 07 25 ticketing featured 2048x1152 1

Το Παρίσι που θα φιλοξενήσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη από τις 26 Ιουλίου 2024 (τελετή έναρξης) μέχρι τις 11 Αυγούστου 2024 (τελετή λήξης) αναμένεται να πλημμυρίσει από κόσμο και να μετατρέψει την «Πόλη του Φωτός» σε σημείο συνάντησης πολιτισμών και ανθρώπων από κάθε γωνιά του πλανήτη. Με σύνθημα «Φτιαγμένο για να μοιράζεται» -στα γαλλικά Venez partager- οι Γάλλοι διοργανωτές θέλουν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά την πανδημία του κορωνοϊού που χαρακτήρισε τους Αγώνες στο Τόκιο 2021 να είναι οι καλύτεροι. Και είναι έτοιμοι να το πετύχουν.

Ρεκόρ πώλησης εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι – Αυτές είναι οι τιμές

 

Το Παρίσι, αναμένεται να αποτελέσει το κέντρο του κόσμου για 16 ημέρες συγκεντρώνοντας πάνω του όλα τα φώτα από κάθε γωνιά της Γης. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η διάθεση των εισιτηρίων που θα οδηγήσει σύντομα σε sold out μετατρέποντας για δυο και πλέον εβδομάδες τη Γαλλική πρωτεύουσα σε σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο.
Κάθε γωνιά και  γειτονιά της πιο ερωτικής πόλης του κόσμου, θα γεμίσει από ανθρώπους που λατρεύουν να απολαμβάνουν τα σπορ και όλη αυτή την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κάτι που στερήθηκαν όλοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού που χαρακτήρισε τους Αγώνες στο Τόκιο το 2021, όπου κυριάρχησαν (αναπόφευκτα) τα άδεια γήπεδα και οι μάσκες προστασίας των αθλητών στις απονομές των μεταλλίων.

Ρεκόρ πώλησης εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι – Αυτές είναι οι τιμές

 

Η διάθεση των εισιτηρίων
Στο Λονδίνο το 2012 η Οργανωτική Επιτροπή διέθεσε προς πώληση 9 εκατομμύρια εισιτήρια και πούλησε 8,2 εκατομμύρια. Στο Ρίο της Βραζιλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 διατέθηκαν 7,5 εκατ. εισιτήρια και μετά τα άδεια γήπεδα στην Ιαπωνία (κόστισαν στην Οργανωτική Επιτροπή τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δολάρια από τις απώλειες των εισιτηρίων) οι Γάλλοι είναι έτοιμοι για ένα ρεκόρ, καθώς θα διατεθούν 10 εκατομμύρια εισιτήρια, το 80% των οποίων θα πωληθεί απευθείας στο ευρύ κοινό μέσω της επίσημης πλατφόρμας έκδοσης εισιτηρίων Παρίσι 2024, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).
Ήδη πουλήθηκαν συνολικά 3,25 εκατομμύρια εισιτήρια στην πρώτη φάση της πώλησης εισιτηρίων που ξεκίνησε στις 15 Φεβρουαρίου. Κι όπως υποστήριξε λίγο αργότερα ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», Τόνι Εστανγκέ «είναι ήδη η μεγαλύτερη πώληση εισιτηρίων για αθλητικό γεγονός στη Γαλλία και επιτεύχθηκε σε μόλις τρεις εβδομάδες».
Αξίζει να σημειωθεί πως από τους κατόχους των εισιτηρίων τα 2/3 αγοράστηκαν στη Γαλλία, ενώ συνολικά έκλεισαν θέση για τους Αγώνες άνθρωποι από 158 χώρες.

Η δεύτερη φάση πώλησης εισιτηρίων ξεκίνησε στις 11 Μαΐου και θα διατεθούν στην αγορά περίπου 1.5 εκατομμύριο νέα εισιτήρια. «Όλοι όσοι δεν μπόρεσαν να αγοράσουν ένα εισιτήριο θα έχουν άλλη μια ευκαιρία», υποστήριξε ο Τόνι Εστανγκέ και πρόσθεσε: «Με αυτή τη νέα φάση, θα έχουν την ευκαιρία περισσότεροι άνθρωποι να παρακολουθήσουν μυθικές εκδηλώσεις σε καταπληκτικές τοποθεσίες, να υποστηρίξουν τους καλύτερους αθλητές του κόσμου και να ζήσουν εξαιρετικές στιγμές, όπως οι Τελετές Έναρξης και Λήξης των Αγώνων».

Ρεκόρ πώλησης εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι – Αυτές είναι οι τιμές

Η τελετή έναρξης για το Παρίσι 2024 δεν θα μοιάζει με καμία άλλη, καθώς θα διεξαχθεί έξω από γήπεδο για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η παρέλαση των εθνών θα είναι ένας στόλος 162 σκαφών που θα διασχίζει τον Σηκουάνα, με τους θεατές να μπορούν να παρακολουθούν την τελετή από τις όχθες του ποταμού. (Installation photo)

Η συζήτηση για το κόστος εισιτηρίων
Από την πρώτη στιγμή έγινε κουβέντα για το κόστος εισιτηρίων των Αγώνων, καθώς αρκετοί χρήστες των social media έκαναν παράπονα για τις τιμές που θεωρήθηκαν πολύ υψηλές. Περίπου 150.000 εισιτήρια διατίθενται στα 24€ –η χαμηλότερη τιμή για αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες– από τα υπόλοιπα 300.000 που πωλούνται από τις 11 Μαΐου, που είναι το 10% των συνολικών διαθέσιμων εισιτηρίων. Αλλά σε αυτή την τιμή, δεν θα είναι οι τελικοί στα 100 μέτρα, το μπάσκετ ή τα 100 μέτρα ελεύθερο κολύμβησης, όπου η τιμή των εισιτηρίων θα κυμαίνεται μεταξύ 125 και 980 ευρώ.
Το ίδιο ισχύει για τις τελετές έναρξης κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα (από 90€ έως 2.700€ στις χαμηλές αποβάθρες -δωρεάν στις ψηλές αποβάθρες) και την τελετή λήξης στο Stade de France (μεταξύ 45€ και 1.600€). Θα κοστίσει μεταξύ 90 και 320 ευρώ για να παρακολουθήσετε τους τελικούς του χάντμπολ και μεταξύ 85 ευρώ και 420 ευρώ για τους τελικούς ιππασίας στο Château de Versailles.

Ρεκόρ πώλησης εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι – Αυτές είναι οι τιμές

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι θα περιλαμβάνουν και beach volley κάτω από τον Πύργο του Άιφελ στους περίφημους κήπους του Champs de Mars. (Installation Photo)

Οι διοργανωτές του Παρισιού 2024 από την μεριά τους υποστηρίζουν ότι τα εισιτήριά τους βρίσκονται στην ίδια κατηγορία τιμών με τις προηγούμενες εκδόσεις των Ολυμπιακών Αγώνων και, ειδικότερα, ότι δεν είναι πιο ακριβά από ό,τι στο Λονδίνο το 2012.
Εξετάζοντας μάλιστα την Έκθεση από την επιτροπή του Λονδίνου σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, διαπιστώνει κανείς πως σχεδόν 2.5 εκατομμύρια εισιτήρια πουλήθηκαν κάτω από 20 λίρες και με βάση τη μέση ισοτιμία το 2012 ήταν περίπου 25 ευρώ. Συνεπώς, ήταν λίγο πιο ακριβά (τα φθηνά πακέτα) από το Παρίσι που θα έχει 1 εκατομμύριο εισιτήρια στα 24 ευρώ διαθέσιμα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο του 2016 υποσχέθηκαν 3,8 εκατομμύρια εισιτήρια με λιγότερα από 18 ευρώ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, τα φθηνότερα εισιτήρια κόστισαν περίπου 21 ευρώ. Τελικά, διαπιστώνει κανείς ότι οι τιμές εισιτηρίων του Παρισιού είναι αρκετά κοντά με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτός από το Ρίο. Κάτι που βέβαια για να είναι συγκρίσιμο θα πρέπει να προσδιοριστεί σύμφωνα με το ποσοστό πληθωρισμού, καθώς το ευρώ δεν έχει την ίδια αξία με το 2012.

Ρεκόρ πώλησης εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι – Αυτές είναι οι τιμές

Οι Φρύγες -Phryges- σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης και της Ελευθερίας για του Γάλλους, είναι τα σύμβολα που επιλέχθηκαν για έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Ο στόχος
«Θέλαμε να έχουμε ένα πρόγραμμα εισιτηρίων που θα ξεκινά τις τιμές από τα 24 ευρώ για όλα τα αθλήματα. Αυτό αναλογεί σε πάνω από ένα εκατομμύριο εισιτήρια με την χαμηλότερη τιμή» τόνισε ο επικεφαλής της διοργανώτριας επιτροπής Τόνι Εστανγκέ προσθέτοντας παράλληλα πως από το σύνολο των εισιτηρίων των αγώνων, τα μισά θα είναι κάτω από τα 50 ευρώ. Η στρατηγική των εισιτηρίων είναι πολύ σημαντική για την συγκέντρωση των κονδυλίων που απαιτούνται για τη διοργάνωση. Από τον επίσημο προϋπολογισμό ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, περίπου το ένα τρίτο έχει υπολογιστεί πως θα προέλθει από την πώληση εισιτηρίων και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων.
Παρά την προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές των εισιτηρίων η συντριπτική πλειονότητα των Γάλλων πολιτών (σε ποσοστό 82%), θεωρεί ότι οι τιμές των εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα φιλοξενηθούν το 2024, στο Παρίσι, είναι υψηλές.
Η τρίτη φάση πώλησης εισιτηρίων θα είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος του 2023 και έως το 2024. Θα λειτουργεί «με βάση τη σειρά προτεραιότητας», σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ θα υπάρχει και άλλη μια ευκαιρία την άνοιξη του 2024, προκειμένου να επιτρέψει στους αγοραστές που θα επιθυμούσαν να μεταπωλήσουν τις θέσεις τους, «για την αρχική ονομαστική αξία των εισιτηρίων», όπως διαβεβαίωσαν οι διοργανωτές.
Στόχος μέσα από την πώληση των εισιτηρίων είναι να αποφέρουν στο Παρίσι 2024 έσοδα 1.4 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναλογούν στο 1/3 του Παγκόσμιου Προϋπολογισμού ύψους 4.4 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορά στους Αγώνες.

Ρεκόρ πώλησης εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι – Αυτές είναι οι τιμές

Οι Ολυμπιακοί κύκλοι στο Τροκαντερό μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ

Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά
Το Παρίσι έχει ήδη φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 και του 1924 και θα γίνει η δεύτερη πόλη που θα έχει φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες τρεις φορές, μετά το Λονδίνο (1908, 1948, 2012). Για πρώτη φορά η τελετή έναρξης δεν θα πραγματοποιηθεί σε κάποιο στάδιο, αλλά θα περιλαμβάνει τη μεταφορά των αθλητών με πλοίο από το Pont d’Austerlitz μέχρι το Pont d’Iéna κατά μήκος του Σηκουάνα. Η διαδρομή των 6 χλμ (3,7 μίλια) θα περάσει από σημεία ορόσημα του Παρισιού όπως το Λούβρο, η Παναγία των Παρισίων και η Πλατεία Κονκόρντ και θα περιλαμβάνει επίσης πολιτιστικές παρουσιάσεις. Το επίσημο πρωτόκολλο θα λάβει χώρα σε ένα «μίνι στάδιο» 30.000 θέσεων στο Τροκαντερό.
Οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι η τελετή έναρξης θα είναι «η πιο θεαματική και πιο προσιτή τελετή έναρξης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων», την οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά μέχρι και 600.000 θεατές. Οι Γάλλοι θέλουν σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες να καταγράψουν ρεκόρ όχι μόνο σε ότι αφορά τα εισιτήρια των αγώνων και τα έσοδα, αλλά και σε ότι αφορά το ενδιαφέρον του κόσμου.
Το μότο του Πιέρ ντε Κουμπερντέν «Citius, Altius, Fortius», δηλαδή «Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά» να έχει εφαρμογή όχι μόνο μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά και σε όλη τη διοργάνωση, ώστε να μείνει στην ιστορία, στην μετά Covid-19 εποχή…

You may also like

Comments are closed.

0 %