ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρίο: Οι Εντάσεις, οι μηνύσεις και οι «πλημμέλειες» στο νοσοκομείο

nosokomeio2
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Το περιστατικό έντονου ξεσπάσματος νοσηλεύτριας στο γραφείο της προϊσταμένης της, όπου κυριολεκτικά τα έκανε «λίμπα», θορύβησε και κινητοποίησε πριν λίγες μέρες το νοσοκομείο του Ρίου.

Μάλιστα το συμβάν εκτός του ότι «είδε» το «φως» της δημοσιότητας κατέληξε σε μήνυση που υπέβαλε η προϊσταμένη εναντίον της νοσηλεύτριας, για επίθεση και φθορά ξένης περιουσίας.

Όμως, η νοσηλεύτρια και «πρωταγωνίστρια» του επεισοδίου, μόλις την προηγούμενη μέρα είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, για άσκηση μπούλινγκ εναντίον της με σκοπό να σιωπήσει, ως προς την μη ικανοποίηση του δικαιώματος της για εργασιακή αναβάθμιση της.

Γεγονός που σημαίνει ότι… πίσω από την επίθεση και τον «σαματά» κρύβεται μια ιστορία με πολύ ενδιαφέρον, που σημειωτέον δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη νοσηλεύτρια αλλά κι άλλους συναδέλφους της.

Εν πολλοίς το όλο περιστατικό είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που προ πολλού έχει αποκτήσει δικαστικές και πολιτικές προεκτάσεις. Διότι η νοσηλεύτρια δεν είναι η μόνη που αντιδρά για κάποιο λόγο αλλά είναι μία από τους συνολικά δέκα εργαζόμενους στο ΠΓΝΠ οι οποίοι τον τελευταίο καιρό διαμαρτύρονται έντονα εξαιτίας της μη διοικητικής αναβάθμισης, άρα και μετάταξης τους σε άλλη θέση.

Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη καταφύγει σε καταγγελίες ή μηνύσεις, με την όλη υπόθεση να έχει φτάσει προ μηνών και στη Βουλή, με ερώτηση των βουλευτών Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου.

«ΙΣΤΟΡΙΑ» ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2020

Η διένεξη αφορά την διοίκηση του νοσοκομείου και ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020, όταν το Α΄ Κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο της 6ης Υ.ΠΕ. Δυτικής Ελλάδας γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της μετάταξης των εν λόγω δέκα υπαλλήλων του ΠΓΝΠ, σε θέση κλάδου ανώτερης κατηγορίας από αυτήν που υπηρετούσαν. Συγκεκριμένα, από την κατηγορία «Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» να αναβαθμιστούν σε «Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» και να μεταταχθούν σε πόστο Διοικητικού – Λογιστικού, αντίστοιχο των πτυχιακών τους γνώσεων και προσόντων, ώστε παράλληλα να αυξηθεί και ο μισθός τους.

Όμως μέχρι σήμερα η υποχρέωση αυτή του νοσοκομείου δεν έχει εκπληρωθεί και οι δέκα εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις που ήταν, χωρίς αναβάθμιση αλλά και χωρίς να εισπράττουν τον πρόσθετο μισθό που δικαιούνται (βάσει των άρθρων 70 και 73 του Ν. 3528/2007 – Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. – και του άρθρου 35 παρ. 5 του Ν. 4024/2011).

Και παρά τις κατ’ επανάληψη προσπάθειες τους να πιέσουν την διοίκηση του νοσοκομείου να υλοποιήσει την απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της 6ης ΥΠΕ, τίποτα δεν άλλαξε. Με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι τριγμοί και το κλίμα να μετατραπεί σε άκρως «θερμό» ανάμεσα σε αυτούς και την διοίκηση.

Και κάπως έτσι, φτάσαμε και στο πρωτοφανές επεισόδιο «έκρηξης» της 45χρονης νοσηλεύτριας η οποία αφού απέκτησε με κόπους και δυσκολίες το πτυχίο της και αναγνωρίστηκε από το αρμόδιο Συμβούλιο της ΥΠΕ το δικαίωμα της για αναβάθμιση, καλείται επί μήνες να αντιμετωπίσει την στασιμότητα, χωρίς την παραμικρή εξήγηση ή συνεννόηση.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ

Μεταξύ των εργαζομένων φαίνεται πως είναι και νοσηλεύτρια η οποία έχει θητεύσει ως διοικήτρια σε δημόσιο νοσοκομείο της Χίου, επί προηγούμενης κυβέρνησης. Ούτε κι εκείνη έχει ακόμα αναβαθμιστεί παρά την ανωτέρω απόφαση και οδηγία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Η περίπτωση της, μάλιστα, έχει οδηγήσει πολλούς στο να εκφράζονται υπέρ σεναρίων που προσδίδουν στη στάση του νοσοκομείου χαρακτηριστικά κομματικών ή και προσωπικών διώξεων ή κόντρας, αφού κάποιοι αποδίδουν την μη αναβάθμιση στο ότι ορισμένοι από τους εργαζόμενους ανήκουν σε άλλο πολιτικό χώρο και άλλοι, στον φόβο ότι… θα πάρουν την θέση κάποιων που διαθέτουν λιγότερα προσόντα αλλά είναι «αρεστοί».

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Οι βουλευτές Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν σχετική ερώτηση για το θέμα στις 19 του περασμένου Ιουλίου, με αποδέκτη τον τότε υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Αναφέροντας ότι: «Ενώ το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών παραμένει εν μέσω πανδημίας χωρίς Διοικητή, ο Αναπληρωτής Διοικητής του εκφοβίζει και απειλεί με πειθαρχική δίωξη δέκα (10) υπαλλήλους του Νοσοκομείου, αντί να τους επαινέσει και, κυρίως, να εφαρμόσει το Νόμο και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της μετάταξης τους σε θέση κλάδου ανώτερης κατηγορίας.»

2 5

Στην ερώτηση υποστηρίζεται-καταγγέλλεται ότι «ο Αναπληρωτής Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στις μέχρι σήμερα δημόσιες τοποθετήσεις του αναφέρει άλλοτε ότι διαπίστωσε πλημμέλειες και μη τήρηση των προβλεπόμενων άρθρων του Υπαλληλικού Κώδικα και άλλοτε ότι η αρμόδια Υπηρεσία του νοσοκομείου εντόπισε κάποιες αστοχίες σε επίπεδο εγγράφων και διαδικασίας και ότι παρέπεμψε το θέμα πάλι στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο ζητώντας να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις για λόγους νομιμότητας».

Τον κατηγορούν ωστόσο ευθέως, οι δύο βουλευτές, ότι «συνεχίζει να αρνείται πεισματικά την έγκριση των μετατάξεων με αόριστες τοποθετήσεις για δήθεν ‘πλημμέλειες και έκδοση πράξεων κατά παράβαση του Υπαλληλικού Κώδικα’ χωρίς να αιτιολογεί ειδικώς ποιες είναι αυτές και που ακριβώς έγκειται η πλημμέλεια κάθε μιας Πράξης».

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι πως στην βουλευτική ερώτηση γίνεται αναφορά και σε «Εισαγγελική Παραγγελία», που έχει γίνει από τις 26 Μαΐου 2021 με την οποία ζητείται να επισυναφθεί, από πλευράς διοίκησης νοσοκομείου, το διαβιβαστικό έγγραφο με το οποίο ανέπεμψε την υπόθεση εκ νέου στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της 6ης Υ.Π.Ε.

 

You may also like

Comments are closed.