ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ρίο: Ρεύμα από τα…ρεύματα!

Mitsotakis
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Στην συνέντευξη Τύπου που ο πρωθυπουργός παραχώρησε την προσπερασμένη Πέμπτη (12/8) για τις πυρκαγιές και την κλιματική κρίση, όπως την αποκάλεσε, μίλησε για το θέμα των ανεμογεννητριών και για πρώτη φορά εισήγαγε και μια νέα πτυχή, αυτή της δυνατότητας άντλησης ενέργειας από τη θάλασσα.

Ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας παρέπεμψε σε κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει συζητηθεί εκτενώς αλλά σίγουρα θα αναπτυχθεί δεόντως το προσεχές διάστημα και σχετίζεται με το ότι εκτός από τους ανέμους, μια ακόμα αξιόπιστη και πολλά υποσχόμενη – «θαυματουργή» πηγή ενέργειας είναι και τα υποθαλάσσια ρεύματα της χώρας μας.

Έχει ιδιαίτερη αξία αυτό ειδικά για τη δική μας περιοχή. Και δεν αποτελεί κάτι παντελώς άγνωστο, αφού η «Πολιτεία» στις 22 Ιουνίου του 2020 είχε αφιερώσει εκτενές ρεπορτάζ στις ακαδημαϊκές έρευνες και μελέτες που είναι καθ’ όλα έτοιμες εδώ και χρόνια, σχετικά με τις προοπτικές που ανοίγει το πορθμειακό στενό του Ρίου – Αντιρρίου.

Μέσω ενός έργου που θα μπορούσε στο μέλλον να πάρει «σάρκα» και «οστά», εξασφαλίζοντας άμεση ηλεκτροδότηση για τουλάχιστον 100.000 νοικοκυριά με ένα και μόνο έργο (!) αλλά και μετατρέποντας την περιοχή μας, την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα, σε κόμβο πράσινης ανάκαμψης, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε πανευρωπαϊκό, ίσως και παγκόσμιο επίπεδο!

Όπως είχαμε γράψει τότε, «πρόκειται για σενάρια υπαρκτά, όχι φερμένα από… άλλον πλανήτη, ούτε προϊόντα σκέψης κάποιας τοπικιστικής έπαρσης. Αλλά για σενάρια επιστημονικώς τεκμηριωμένα, που εστιάζουν στον μεγάλο «θησαυρό» που έχουμε μπρος στα πόδια μας και δεν του έχουμε δώσει, ακόμα, τη δέουσα σημασία προς αξιοποίηση».

Και είναι αυτό ακριβώς που εννοούσε ο πρωθυπουργός μιλώντας για την «ενέργεια από τη θάλασσα μας», δήλωση που «ξυπνά» τις επί τούτου μελέτες που έχουν γίνει από ανθρώπους του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, οι οποίοι με τη σειρά τους όχι μόνο ανασκουμπώθηκαν αλλά ήδη βρίσκονται σε αγώνα δρόμου με την προοπτική δρομολόγησης στην περιοχή ενός τέτοιου μεγαλεπίβολου έργου.

Διότι τα δυνατά υποθαλάσσια ρεύματα του Ρίου-Αντιρρίου, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη μορφολογία του βυθού, μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την γνωστή μας αιολική ενέργεια.

Πρόκειται για την «Παλιρροιακή ενέργεια» ή την «Κυματική ενέργεια» που αντιστοίχως αφορούν:

  • στη δυναμική των υποθαλάσσιων ρευμάτων και
  • αυτή της ροής κυμάτων στην επιφάνεια της θάλασσας.

Για την μεν πρώτη περίπτωση υπάρχει ήδη εδώ και 8 χρόνια σχετική μελέτη… ξεχασμένη στα συρτάρια.

Είναι η από το 2013 διατριβή Διπλώματος Ειδίκευσης Μηχανικού Παραγωγής και Διοίκησης του κ. Δημητρίου Κονδύλη από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, με τίτλο: «Υδροενεργειακή Ανάλυση Παλιρροιακών Ρευμάτων στο στενό Ρίου-Αντιρρίου».

3 1

30 ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΓΙΑ 100.000 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Σύμφωνα με την μελέτη-μεταπτυχιακή διατριβή, στο στενό Ρίου-Αντιρρίου αλλά και στο δυτικό τµήµα του Κορινθιακού, οι ταχύτητες των ρευμάτων είναι πολύ μεγάλες, αποτέλεσμα της μορφολογίας της περιοχής.

Η διατοµή του στενού και του δυτικού Κορινθιακού είναι πολύ μικρότερη από αυτή του Πατραϊκού, µε αποτέλεσμα κατά την είσοδο των υδάτων από τον Πατραϊκό στο στενό και έπειτα στον Κορινθιακό, να αυξάνεται η ταχύτητα των ρευμάτων και τελικά σε αυτή την περιοχή τα ρεύματα να είναι πολύ ισχυρά.

Υπάρχουν μελέτες του Πανεπιστημίου Πατρών που αποδεικνύουν πως ένα υποθαλάσσιο υδροηλεκτρικό πάρκο, σε περιορισμένη έκταση, στο στενό Ρίου – Αντιρρίου, μπορεί να παράξει μεγίστη ισχύ 12 MW, με ετήσια παραγωγή ενέργειας 105.120 MWh. Με άλλα λόγια, μπορεί να καλύπτει σε ηλεκτρική ενέργεια 100.000 νοικοκυριά!

Εκείνο που προτείνεται να δημιουργηθεί στο στενό Ρίου-Αντιρρίου είναι: Δύο σειρές από υδροστρόβιλους DG-14, αποτελούμενες από 30 (16 + 14 ) υδροστρόβιλους. Με συνολική ισχύ της εγκατάστασης τα 400KW * 30 = 12 MW.

Η ετήσια εκμεταλλεύσιμη ηλεκτρική ενέργεια (σε MWh) της εγκατάστασης θα είναι η συνολική δυνατή ισχύς της εγκατάστασης πολλαπλασιαζόμενη με το σύνολο των ωρών ενός έτους. Οι υδροστρόβιλοι θα είναι αξονικής ροής και προς τις δύο κατευθύνσεις της ροής των ρευμάτων της παλίρροιας, άρα: 12 MW *8760 h/year = 105.120 ΜWh ετησίως (ένα μέσο νοικοκυριό τεσσάρων μελών καταναλώνει περίπου 11KWh την ημέρα, άρα, 11KWh/d * 365 d/year = 4.015 KWh ετησίως).

ΣΤΗ ΣΚΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ… ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Βέβαια το ζήτημα υδροστρόβιλων στη θάλασσα δεν είναι άγνωστο παγκοσμίως αλλά ούτε και στην Ελλάδα.

Τέτοιο έργο κατασκευάζεται ήδη στη Σκωτία, από την «Atlantis Resources», με χρόνο ολοκλήρωσης του 2023 και προϋπολογισμό 83 εκατ. δολάρια. Η παλιρροϊκή συστοιχία υποθαλάσσιων γεννητριών MeyGen, συνολικής ισχύος 398 MW, θα παράγει καθαρή και αειφόρο ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει 175.000  νοικοκυριά (μικρότερης δυναμικής ρεύματα) μειώνοντας, παράλληλα, τις εκπομπές ρύπων.

Μιας άλλης κατηγορίας («Κυματική Ενέργεια») έργο κατασκευάζεται και στο Ηράκλειο της Κρήτης, από την Γερμανική «Sinn Power». Εκεί αναπτύσσεται η πρώτη πλωτή θαλάσσια πλατφόρμα που συνδυάζει την κυματική ενέργεια, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά. Με εξασφαλισμένα κεφάλαια ύψους 6,2 εκατ. δολαρίων, η πλωτή πλατφόρμα θα προμηθεύσει ανανεώσιμη ενέργεια σε νησιά ανά την υφήλιο και θα συμβάλει στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών.

 

You may also like

Comments are closed.